Linkuri accesibilitate

Relațiile americano-ruse și „flexibilitatea”


Republicanii îl acuză pe președintele Obama că îsi încalcă promisiunea de a nu dilua sistemul de apărare anti-rachetă prin negocieri cu Rusia.


Un microfon ramas deschis i-a jucat o festa presedintelui Obama, in timpul intilnirii acestuia cu omologul sau rus, Dmitri Medvedev. Despre ce este vorba ne va spune corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

La sfirsitul intilnirii sale cu Dmitri Medvedev, Obama i-a spus acestuia ca va avea mai multa flexibilitate sa actioneze in chestiuni delicate, cum este scutul de aparare anti-racheta, dupa alegeri, dar ca viitorul presedinte al Rusiei, Vladimir Putin trebuie sa-i ofere acum mai mult spatiu de menevra.

Remarcile au fost interceptate de microfoane lasate in incaperea in care cei doi lideri avusesera o oportunitate de presa. Obama a spus, „In legatura cu toate aceste probleme, si in special scutul de aparare, pot fi rezolvate dar e important ca el sa-mi dea spatiu de manevra. Presedintele Medvedev a raspuns „Inteleg. Va inteleg mesajul despre spatiu de manevra”.

Obama a continuat „Este ultima mea alegere. Dupa alegere am mai mult spatiu de actiune”. La aceasta remarca Medvedev a spus „Inteleg. Ii voi transmite informatia lui Vladimir”.

Cind i s-a cerut sa explice cele afirmate de presedintele Obama, adjunctul consilierului Casei Albe pentru securitate nationala, Ben Rhodes a spus ca exista spatiu de manevra pentru ca cele doua tari sa ajunga la un aranjament satisfacator pentru ambele parti. O alta oficialitate din administratie a declarat: „Este un an politic in care Rusia a avut alegeri, noi vom avea alegeri prezidentiale si pentru Congres – nu este anul in care chestiuni atit de complexe pot fi rezolvate”.

Dar republicanii din opozitie il acuza pe presedintele Obama ca isi incalca promisiunea de a nu dilua sistemul de aparare anti-racheta, prin negocieri cu Rusia. Deputatul de Ohio, Michael Turner a spus „Congresul a comunicat cu claritate administratiei Obama si altor tari ca va bloca orice incercare de a reduce sistemul de aparare anti-racheta”.

Intr-un comunicat de campanie, republicanul Mitt Romney spune „Stiam de-acum ca presedintele Obama va spune sau face orice sa fie reales. Intelegem acum ca aceasta atitudine vizeaza si relatiile cu guvernul rus”. Campania lui Romney ii cere presedintelui Obama sa spuna in ce alte domenii intentioneaza sa dea dovada de „flexibilitate”, in timpul unui al doilea mandat.
XS
SM
MD
LG