Linkuri accesibilitate

Jocuri necinstite pe piața carburanților în Bulgaria


Patru companii care domină piața carburanților sunt amenințate cu sancțiuni financiare de până la 10% din valoarea afacerilor în 2011.


Comisia pentru protecția concurenței a anunțat că a descoperit înțelegeri secrete pentru formarea prețurilor la carburanți între „Lukoil Bulgaria”, „Rompetrol Bulgaria”, „Naftex Petrol” și „OMV Bulgaria”. Cele patru companii care domină piața carburanților sunt amenințate de sancțiuni financiare de până la 10% din valoarea afacerilor în 2011. Numai „Lukoil Bulgaria” va putea fi amendată cu echivalentul a 165 de milioane de euro. Decizia comisiei va putea fi atacată la tribunal în termen de o lună.

În august 2011 ministrul de atunci al economiei, energeticii și turismului Traicio Traikov, a declarat că Lukoil Bulgaria abuzează de monopolul pe piața kerosenului. Tot atunci șeful vămilor Vanio Tanov a retras licența rafinăriei Lukoil de la Burgas.

Cele două decizii nu au fost se pare pe placul primului ministru Boiko Borisov, care nu-și ascunde relațiile de foarte bune cu unul din directorii companiei rusești.

Ex-premierul și copreședinte al dreptei parlamentare Ivan Kostov a cerut guvernului Borisov să ia măsuri radicale pentru restabilirea concurenței și să deschidă piața pentru import de carburanți. Kostov a adăugat că „Lukoil Bulgaria” deține 80% din depozitele pentru produse petroliere. În Franța unde cheltuielile de producție sunt mult mai mari, motorina este mai ieftină decât în Bulgaria.

Din „Rompetrol Bulgaria” și-au exprimat surprinderea și au respins într-un mod categoric acuzațiile definite drept nefondate. In termenul legal de 30 de zile, compania va trimite la Comisia in scris obiecțiile pe care le are.

Președintele „Lukoil Bulgaria” Valentin Zlatev a amintit că verificări precedente s-au soldat cu concluzia finală că nu există monopol pe piața carburanților. El a spus că într-o rază de 900 de km. există 14 rafinării din care pot fi importate carburanți. În ultimele luni prețul petrolului a crescut cu 32%, cursul dolarului, de asemenea, este cu 7,4% mai mare iar prețurile carburanților au crescut cu numai 15-17%.
Previous Next

XS
SM
MD
LG