Linkuri accesibilitate

Joachim Gauck, al 11- lea preşedinte al Germaniei, a depus jurământul


Gauck a îndemnat la şi mai mult curaj pentru a salva Europa unită.

Un eveniment mai degrabă ceremonial, în timpuri şi cu politicieni normali. Numai că nici criza adâncă în care se află pentru moment Uniunea Europeană şi nici persoana noului preşedinte Joachim Gauck nu ţin de normalitate.

Este pentru prima dată, după reunificarea Germaniei, că ţara este condusă de doi foşti est-germani, care au avut experienţa regimului comunist totalitar: cancelara Angela Merkel şi de astăzi noul preşedinte Joachim Gauck. Ambii sunt legaţi şi de tradiţia şi etosul bisericii protestante, Merkel ca fiică de pastor, Gauck însuşi pastor.

În rest, după reunificare, traiectoriile lor au fost cât se poate de diferite: Angela Merkel a intrat în politică, pastorul Joachim Gauck a devenit primul director al arhivelor fostei securităţi est-germane, STASI.

În discursul ţinut astăzi în faţa camerelor reunite ale parlamentului, Gauck a reamintit de trecutul nazist, de regimul comunist, de experienţa totalitarismului dar şi de miracolul democratizării. Şi desigur de protestele paşnice din Germania din est din 1989, pe care le-a susţinut şi la care a participat.

„Toate aceste experienţe - a îndemnat Gauck - trebuie să ne dea încredere în viitor, un viitor desigur, cu perspective europene”.

Trebuie să spunem „da” Europei unite , a continuat Gauck, pentru că în timpuri de criză este normal ca fiecare să se ocupe propriile probleme. Dar unitatea europeană nu poate fi obţinută fără solidaritate - a mai declarat noul preşedinte german.

Gauck a îndemnat la şi mai mult curaj pentru a salva Europa unită. Context în care a cerut germanilor şi mai multă înţelegere pentru problemele ţărilor slabe din Europa.

Mulţi comentatori s-au aşteptat ca tema centrală a discursului de inaugurare şi eventual a întregii preşedinţii Gauck să fie „libertatea” pentru care pastorul din Rostock a luptat o viaţă întreagă. Dar Joachim Gauck a vorbit astăzi şi despre rupturile sociale, despre creşterea diferenţelor dintre bogaţi şi săraci, despre problemele integrării emigranţilor, despre toleranţă faţă de cei diferiţi şi intoleranţă faţă de extremism.

Şi a încheiat cu un apel la încredere: în el ca preşedinte, în cei care trebuie să ia decizii şi în viitorul european al Germaniei.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:25 0:00
Link direct
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG