Linkuri accesibilitate

„Figura dlui Rogozin se potriveşte foarte bine cu noua politică externă a dlui Putin”


Punctul de control al trupelor de menținere a păcii de la Vadul lui Vodă
Punctul de control al trupelor de menținere a păcii de la Vadul lui Vodă

Interviu cu expertul în probleme de politică externă şi de securitate de la Kiev Grigori Perepeliţea.

Grigori Perepeliţea: Figura dlui Rogozin se potriveşte astăzi foarte bine cu noua politică externă a dlui Putin, preşedintele ales al Rusiei. Dacă analizăm activitatea dlui Rogozin la NATO, putem spune că din perspectiva intereselor Rusiei ea a avut un anumit succes. Rogozin a avut o poziţie foarte dură împotriva NATO, a fost un fel de şoim al Rusiei, şi această poziţie foarte dură a adus anumite roare. Vedem că procesul extinderii NATO a fost suspendat sau chiar oprit, iar Rogozin spunea într-un interviu că este meritul Rusiei, în primul rând, dar şi meritul său personal că Ucraina nu a fost admisă în NATO. O asemenea abordare, de şoim, va satisface astăzi cel mai bine politica lui Putin şi dimensiunea sa externă. Asta înseamnă că numindu-l în calitate de reprezentant, Rusia îşi va înăspri considerabil poziţiile referitor la Transnistria.

Europa Liberă: Vor scădea şansele reintegrării Republicii Moldova?

Grigori Perepeliţea: Da, eu cred că asta va fi legat într-un fel de contextul reintegrării întregului spaţiu post-sovietic în cadrul Rusiei şi anume în acest context trebuie să privim viitoarea poziţie a Rusiei în problema transitreană. Pentru că obiectivul principal al celui de al treilea mandat al lui Putin va fi în primul rând reintegrarea spaţiului post-sovietic, - deocamdată sub forma acestei uniuni euro-asiatice, - şi de acea, totul, şi relaţiile cu Ucraina, şi relaţiile cu Moldova, şi Transnistria va fi subordonat acestui obiectiv major - ca acest spaţiu post-sovietic să fie readus în Rusia.

Europa Liberă: Ucraina va prelua în 2013 preşedinţia OSCE, iar unul din obiectivele sale prioritare, pe care le-a anunţat deja, este obţinerea unui progres decisiv în reglementarea transnistreană. Credeţi că această misiune a Ucrainei ar putea fi periclitată?

Grigori Perepeliţea:
Într-un anume fel, da, pentru că problema transnistreană va fi o prioritate a Ucrainei la preşedinţia OSCE, iar Kievul încearcă de pe acum să găsească puncte de contact în poziţiile de reglementare a conflictului şi cu Tiraspolul, şi cu Chişinăul şi desigur cu Moscova. Pentru că fără atingerea unui consens, Ucraina nu poate miza pe rezolvarea acestei probleme şi, implicit, pe succesul preşedinţiei sale la OSCE. De aceea, pentru Ucraina va fi o problemă-cheie. Însă astăzi există posibilităţi pentru normalizare, mă refer la alegerea lui Şevciuk ca preşedinte al Transnistriei, care este un politician mult mai raţional şi mai liberal decât Smirnov. El mainfestă o deschidere mai mare, o disponibilitate de dialog şi acesta este un factor pozitiv, de care trebuie să ţinem cont.

Dmitri Rogozin
Dmitri Rogozin
Europa Liberă: Dl Perepeliţea, dar va fi oare Moscova la fel de deschisă pentru un compromis în problema transnistreană?

Grigori Perepeliţea:
Eu cred că şi Rusia va căuta un anumit consens, dacă vor fi repesctate condiţiile pe care le impune. Iar aceste condiţii constau în primul rând în menţinerea prezenţei militare ruse în Transnistria şi crearea condiţiilor pentru reintegrarea Moldovei în aşa-numita „lume rusă”, în Rusia. Şi, în acest context re-integraţionist, desigur că Rusia poate să-şi tempereze poziţiile privind Transnistria, sau poate, dimpotrivă, să şi le înăsprească. Iar asta de asemenea va depinde de măsura în care Moldova va tinde spre structurile europene şi, întâi de toate, spre Uniunea Europeană. Iar o asemenea intenţie o are şi noul preşedinte, şi guvernul Republicii Moldova. De aceea, scenariile pot fi diferite. Dacă Moldova îşi va exprima foarte hotărât intenţia de a se mişca pe calea eurointegrării, înseamnă că Moscova va folosi Transnistria şi problema reglementării sau a nereglementării ca pe un factor de control asupra Moldovei. Cu alte cuvinte, vectorul principal în reglementarea conflictului se va afla în planul reintegraţionist al viitoarei politici externe a preşedintelui Putin.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:28 0:00
Link direct
XS
SM
MD
LG