Linkuri accesibilitate

România se plânge ca Bulgaria tergiversează trasarea frontierei maritime dintre cele două state din 1994 încoace


Noua rută propusă pentru South Stream
Noua rută propusă pentru South Stream

Între South Stream şi Nabucco.

Romania se plinge ca Bulgaria tergiverseaza trasarea frontierei maritime dintre cele doua state din 1994 incoace. De fapt pina acum nici una dintre cele doua tari nu avea vreun motiv sa grabeasca negocierile pentru stabilirea granitei din Marea Neagra. Cel putin doua intimplari l-au facut pe ministrul roman de externe sa vorbeasca despre perimetrul de circa 300 de km patrati disputat de Romania si Bulgaria. Surse diplomatice demne de incredere ne-au spus ca ar fi vorba despre faptul ca Bulgaria negociaza cu ExxonMobil concesionarea suprafetei care se afla in litigiu cu Romania pentru eventuale descoperiri de hidrocarburi si in plus perimetrul disputat se afla pe traseul viitorului gazoduct South Stream.

Diplomatia română este iritata de faptul ca Sofia ar vrea sa concesioneze un teritoriu care nu a fost trasat pe harta ca aparținând Bulgariei. Pe de alta parte insa, Bucurestiul ar vrea sa profite de aceasta ambiguitate si sa intre in proiectul South Stream fara prea multe negocieri, devreme ce viitorul gazoduct gindit de Rusia ar urma sa treaca prin apele teritoriale ale Romaniei.

Oficialii romani s-au declarat pina acum adepti ai proiectului Nabucco prin care europenii vor sa aduca gaz caucazian ocolind Rusia, in schimb bulgarii au intrat in ambele proiecte si in cel al Uniuniii Europene si in cel al Rusiei, care este trasat in asa fel incit sa ocoleasca Ucraiana. Temindu-se de sentimentele anti-rusesti ale romanilor, guvernul de la Bucuresti a ezitat anii trecuti sa adere la South Stream pentru a nu-si provoca daune electorale. In acelasi timp relatiile romano-ruse au fost pina nu demult destul de tensionate, de aceea abia acum pare sa fi venit momentul potrivit pentru ca Romania sa profite de faptul ca inginerii rusi au proiectat gazoductul South Stream printr-o zona care potrivit diplomatilor de la Bucuresti ar apartine Romaniei.

Ministrul roman de externe Cristian Diaconescu a lasat sa se inteleaga ca daca Bulgaria nu vrea sa rezolve repede litigiul Romania va apela la Curtea Internationala de la Haga, cum a facut-o si in cazul Insulei Serpilor cu Ucraina. In acest fel proiectul South Stream ar putea fi blocat citiva ani, cit ar dura un eventual proces international. Romania forteaza in acest fel nota nu doar cu Bulgaria ci si cu Rusia: o abordare noua in politica externa romaneasca bazata pe factorul surpriza si pe impunerea interesului national.
XS
SM
MD
LG