Linkuri accesibilitate

Guvernul României a anunțat că trebuie să-și rezolve o problemă de delimitare a frontierei cu Bulgaria


Noua rută a proiectului energetic Southstream
Noua rută a proiectului energetic Southstream

Reacția Sofiei: nu este nimic grav.

Venită la puțin timp după ce Bucureștiul era să blocheze drumul Serbiei spre Uniunea Europeană din cauza problemei minorității românești, declarația ministrului de externe Cristian Diaconescu i-a enervat pe unii comentatori de la Sofia - dar conducerea bulgară a dat apoi asigurări că nu este nimic grav. Detalii, de la Petio Petkov.

Președintele Rosen Plevneliev a spus astăzi că problema definitivării liniei de demarcație a platoului continental va putea fi rezolvată într-un mod european până la data de 15 aprilie. Bulgaria nu are pretenții teritoriale fața de România, care caută o soluție rapidă la o problemă veche de 20 de ani.

Plevneliev a amintit că înainte de a deveni în 2007 membre ale Uniunii europene cele două țări au semnat documente pentru absența oricăror pretenții teritoriale reciproce. Totodată el a atras atenția asupră faptului că ministrul român de externe nu vorbește de pretenții ci de o problemă nerezolvată.

„Așa ceva nu se poate face însă prin interviuri, există o comisie interguvernamentală care va face ce are de făcut”, a spus Plevneliev, adaugând - „Suntem vecini buni și aceasta o vom demonstra prin acțiunile noastre în astfel de cazuri”.

Partidul ultranaționalist „Ataca”, însă a cerut adoptarea în parlament a unei declarații împotrivă „pretențiilor teritoriale ale României”.

Un purtator de cuvânt al ministerului de externe a anunțat că Bulgaria și România discută de 20 de ani problema delimitării platoului continental. Cea de a 17-a runda de convorbiri a avut loc în decembrie 2011 la Sofia. Mai tărziu în acest an va urma o nouă rundă la București. Cobvorbirile se desfășoară într-o atmosfera de prietenie în spiritul apartenenței comune la Uniunea europeană.

Comentând declarația ministrului roman de externe, unele medii bulgare au văzut în ea un avertisment ascuns de un posibil apel la Tribunalul internațional. În 2009 România a căștigat un litigiu teritorial cu Ucraina după ce Tribunalul de la Haga a stabilit traseul frontierei în zona Mării negre. Este vorbă de o zonă de peste 12 000 de kilometric pătrați pe când în cazul cu Bulgaria suprafața este de numai 17 kilometri pătrați.

Zona însă va putea deveni foarte importantă pentru construcția unor gazoducte precum Southstream și Nabucco sau în lumină prospecțiunilor pentru gaze și petrol.
XS
SM
MD
LG