Linkuri accesibilitate

Discuții aprinse în prima sesiune din acest an a Parlamentului de la Chişinău


Mihai Godea şi Igor Dodon îi iau la rost pe parlamentarii puterii.

Parlamentul s-a întrunit astãzi în plen pentru prima oarã de la algerea președintelui. Comuniștii, care boicoteazã din februarie legislativul, n-au participat nici azi la lucările legislativului, dar tensiunea din Parlament a fost alimentată de acei care îşi asumă un rol important si chiar decisiv în succesul din 16 martie al lui Nicolae Timofti. Relateazã Liliana Barbãroșie.

Primul care „şi-a arătat colţii”, cum s-au exprimat mai multi jurnalişti, a fost neafiliatul Mihai Godea. Chiar la începutul şedinţei, el le-a cerut majoritarilor să nu uite despre proiectul său de modificare a procedurii de alegere a şefului statului, aceasta fiind una din cele zece condiţii în schimbul cărora a acceptat la 16 martie să-l voteze pe Nicolae Timofti. Proiectul prevede, printre altele, anularea participării obligatorii a 61 de deputaţi la votarea preşedintelui pentru ca scrutinul să fie valabil, şi reducerea de trei ori a numărului de deputaţi care pot propune un candidat, adică amendamente despre care nu se poate spune că ar fi foarte urgente. Dar pentru ca s-a văzut tratat cu indiferenta, Godea a anunţat că părăseşte şedinţa:

„V-aţi angajat să examinaţi această chestiune până pe 25 martie şi aţi semnat acest angajament, dle Ghimpu, dle Lupu şi domnule Filat.”

Pe democraţi, gestul neafiliatului pare să-i fi surprins, iar pe liberal-democraţi chiar să-i fi iritat, aşa cum se poate deduce din aceste replici aruncate de Marina Lupu şi Valeriu Streleţ în urma lui Godea, în timp ce acesta ieşea pe uşa sălii de şedinţă:

„Atunci, stimate coleg Godea, decizia noastră comună a fost să revedem acest document şi să venim cu unul nou. Aşa a fost?”

„N-ar trebui să se facă paradă şi exces de zel politic, pentru că avem un proiect care în principiu nu arde, pentru că se referă la procedura de alegere a şefului statului, dar avem déjà un preşedinte ales.”

„Problema nu e în cât de urgent este proiectul. Este vorba despre un angajament care urma să fie realizat în această săptămână”, a replicat Mihai Godea.

Şi socialistul Igor Dodon a încercat să-şi ia imediat dobînda politică după votarea de săptămîna trecută, ori să-şi reia statutul de adversar intransigent al guvernării. El a anunţat că va cere demisia unui ministru din guvernul Filat, pe cel al educaţiei, pentru reintroducerea amteriri Istoria Românilor în curricula şcolară, sintagmă îndărătul căreia Dodon întrevede o încercare a guvernării de îndoctrinare a elevilor. Liderul grupului informal al socialiştilor s-a lansat într-un schimb de replici cu liderul liberalilor, Mihai Ghimpu:

„Eu am promis că Ghimpu nu va fi speaker şi el nu este speaker. Eu am promis că degrabă el nu va face parte din actul guvernării, şi aşa va fi. Poate să meargă la pensie”, a spus Igor Dodon.

Iată însă ce i-a replicat liderul liberalilor:

„Eu urmăresc foarte atent acest neafiliat şi, zău, nu înţeleg ce e în capul lui. A votat preşedintele Alianţei, iar acum spune că va distruge Alianţa. Unde e logica? E un baistruc în politică.”

În schimb, relaţiile dintre componentele Alianţei au devenit foarte paşnice. Nici măcar pretenţiile liberalilor la funcţia de procuror general, o pretenţie confirmată astăzi mai limpede ca niciodată de Mihai Ghimpu, nu a tulburat această linişte:

„Da, optăm pentru această funcţie. Dar mai discutăm. Când o să avem decizia, o să vă anunţăm. Nu este o ambiţie a PL. Este actul guvernării, care înseamnă şi pârghii, nu doar responsabilitate”, a spus liderul liberalilor.

O declaraţie pe care partenerii acestuia au preferat să o lase fără comentarii.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:49 0:00
Link direct
XS
SM
MD
LG