Linkuri accesibilitate

Un voluntar nigerian în R.Moldova


Abayomi Ogundipe
Abayomi Ogundipe

Abayomi Ogundipe: „Ca să devii voluntar trebuie să treci prin două etape. Unu, să te descoperi. Doi, să vrei să schimbi lumea.”


Numele celui pe care îl auziţi este Abayomi Ogundipe şi pentru un antropolog african este clar că tânărul e din Nigeria. A venit în Republica Moldova pentru un an de zile, să facă voluntariat. Are 27 de ani şi e împătimit de rock-ul american.

Deşi în Nigeria a studiat managementul, aici, în Republica Moldova s-a oferit să ajute copiii din orfelinate şi asta pentru că Abayomi este membru al organizaţiei internaţionale AIESEC care oferă tineri voluntari în peste o sută de ţări ale lumii. Atunci cînd i s-a propus să vină în Republica Moldova a acceptat din prima. Iată de ce:

Abayomi Ogundipe
Abayomi Ogundipe
„Am căutat Moldova pe hartă. Mi s-a spus că este în Europa. Eu parcă ştiam toate ţările de pe continent, dar despre Moldova nu auzisem. M-am uitat pe hartă şi am văzut-o între România şi Ucraina. Atunci am exclamat: „Doamne, cît e de mică. Oare trăiesc oameni acolo?” Am căutat pe google informaţia despre ţară. Primul lucru pe care l-am aflat este că aveţi cel mai mare beci de vinuri din Europa. De fapt, atunci cînd am ales să vin în Republica Moldova aveam mai multe oferte, în Germania, Egipt sau Filipine. Însă mi-am dat seama că în aceste ţări voi activa în domeniul afacerilor, iar în Moldova urma să ajut copiii din orfelinate. Era o provocare pentru mine.”

Abayomi şi-a luat viza, şi-a făcut valiza şi a ajuns la Chişinău. Prima impresie? Că este acasă:

„Cînd am ieşit din aeroport m-am simţit: „Oau, parcă sunt la mine în ţară!” Am simţit că mă voi acomoda uşor aici. Oamenii sunt foarte deschişi, însă diferiţi decît cei din Nigeria. De fapt, am observat că la noi femeile sunt mai respectate decît în Republica Moldova. În Nigeria, dacă merg pe drum şi văd o femeie cărând sacoşe grele, numaidecît am să o ajut.”

Sediul organizaţiei Clipa Siderală, Chişinău
Sediul organizaţiei Clipa Siderală, Chişinău
În Republica Moldova, Abayomi s-a încadrat în echipa de voluntari ai organizaţiei „Clipa Siderală”, care an de an desfăşoară în ajunul sărbătorilor de iarnă „Caravana de Crăciun”. El vrea să se implice în noul proiect al organizaţiei „The Island”, în traducere din engleză – Insula, care anunţă drept scop ceea ce se numeşte „incluziunea socială”, adică adaptarea tinerilor care au crescut în orfelinate la condiţiile de viaţă.

„Prin acest proiect vrem să integrăm copii din orfelinate înapoi în societate. Îmi imaginez viaţa tinerilor din aceste case de copii, încerc să mă pun în pielea lor... E trist, cred că ei nu înţeleg ce se întâmplă în afara orfelinatului în care locuiesc, de parcă ar trăi cu 25 de ani în urmă. Cred că dacă iau cu mine un copil şi îl aduc în oraş, îi dau bani, nu va şti ce să facă cu ei. De aceea vrem să-i obişnuim cu viaţa în afara orfelinatelor.”

Despre voluntariat tânărul nigerian are propria viziune:

„Cred că voluntariatul vine din inimă, depinde cât de mult ţii la cei din jurul tău, cum ştii să-ţi exteriorizezi sentimentele. Oamenii au nevoie de ajutor, ar trebui să ne gândim unul la altul, pentru că noi suntem cei care facem o ţără să prospere. De fapt, ca să devii voluntar trebuie să treci prin două etape. Unu, să te descoperi. Doi, să vrei să schimbi lumea. Suntem în secolul 21 şi trebuie să evoluăm.”

Republica Moldova nu este prima „staţie” în traseul de voluntariat pe care şi-a propus Abayomi să îl treacă. În trecut a predat engleza în Turcia şi chiar în... Siberia.

Tânărul nigerian îşi doreşte, la fel ca şi preşedintele Nicolae Timofti... să facă lumea mai bună. Presupun că mulţi ar putea zâmbi pe sub mustăţi de asemenea afirmaţii, numai că tocmai oameni ca Abayomi au făcut posibilă marea performanţă la care au ajuns Steve Jobs sau Indira Ganhdi. Mesajul lui Abayomi este adresat majorităţii covîrşitoare din Republica Moldova care nu are încredere în acţiunile de caritate. Această statistică am găsit-o în sondajele recente, care arată că doar 2 din 10 moldoveni fac donaţii.
Previous Next

XS
SM
MD
LG