Linkuri accesibilitate

Zâzanie în opoziție


Neculai Constantin Munteanu
Neculai Constantin Munteanu

După opt ani de opoziție, PSD n-ar mai suporta încă patru.

Când Traian Băsescu a anunțat că i-a propus lui Victor Ponta să preia conducerea Guvernului după demisia lui Boc, șeful opoziției a avut reacția unui puști care se joaca de-a v-ați ascunselea și crede că nu-l vede nimeni pentru că el ține ochii închiși. Și-a sumețit bretelele pantalonilor scurți și l-a acuzat pe șeful statului că minte. Nu mi-a propus nimic, vrea să bage zâzanie în USL! Însă bădica Traian a pus pe masă stenograma întâlnirii cu opoziția. Nu mințea. Prinsă cu minciuna, cealaltă jumătate a opoziției, Crin Antonescu, a pus pe tapet „neseriozitatea”, „zeflemeaua” președintelui. Însă, pentru o opoziție care cultiva dialogul de tipul „tu când vorbești cu mine, demisionezi”, poate că și o propunere în zeflemea e prea mult. Oricum, invitația a existat și cu ea președintele a ciuruit, un fleac, mai mulți iepuri dintr-un foc, începând cu cei doi lideri ai opoziției, al treilea nu contează, și terminând cu mitul soluțiilor pe care le-ar avea că „să slaveze țara”. N-au nimic, numai gura de ei. Mai mult, a zis președintele, propunerea era serioasă, iar stenograma nu este „Arici Pogonici”, ca să amintească o publicație cunoscută de Victor Ponta încă din copilărie.

Incidentul demonstrează că zâzania era în opoziție, chiar și fără provocările bine dirijate ale președintelui. Cei doi lideri ai opoziției, se calcă pe bombeu, în ciuda aparențelor. Opoziția nu pare a mai spera să obțină o victorie cu cel puțin 50%, condiție minimă pentru a-l sili pe președinte să-i încredințeze formarea unui guvern. Telefonicele relații privilegiate ale lui Victor Ponta cu noul prim ministru Mihai Răzvan Ungureanu îl scot din minți pe Crin Antonescu. Șansele USL de a mai fi în actualitate la viitoarele alegeri parlamentare se clatină serios. Și se pun piedici grosolane. Propunerea lui Ponta ca partidele din USL să înscrie în statut interdicția de a colabora cu PDL a fost net refuzată de Crin Antonescu. Imediat, Victor Ponta a anunțat că PSD nu participă la ridicarea imunității unui deputat PDL, propusă de liderul liberal pentru a nu obstrucționa justiția, explicând că el este jurist iar Crin istoric. Pe de altă parte, dinspre PSD, care are probleme cu baronii și organizațiile din țară ce refuză să cedeze PNL-ului posturi și locuri eligibile, se înmulțesc semnalele că paritatea PSD - PNL va fi rediscutată după alegerile locale. Este o propunere pe care insistă greii PSD, de la Ion Iliescu, la Titus Corlățean. Normal, într-un fel relația dintre PSD și PNL, ca număr posibil de alegători, e ca relația dintre un pachiderm și un șoricel. Nu-s egali, chiar dacă amândoi par a tropăi.

Oricât de intransigente în vorbe, și PSD și PNL trebuie să țină seama că PDL organizează alegerile locale și e singurul care are ceva de oferit. Alegerile locale vor fi radiografia reală după care se vor configura alianțele posibile valabile după alegerile parlamentare. După opt ani de opoziție, PSD n-ar mai suporta încă patru. Este probabil motivul pentru care Victor Ponta a devenit mai rațional, mai pragmatic și mai dispus dialogului. Spre deosebire de Crin Antonescu, încremenit în logica păguboasă a refuzului și atât de ahtiat de funcția supremă în stat încât acceptă să fie un fel de argat al ratingului la televiziunile lui Dan Voiculescu.
Previous Next

XS
SM
MD
LG