Linkuri accesibilitate

Vrem frontiere uşor de trecut, pentru ce? Ca să cărăm peste ele ţigări de contrabandă?


Zice-se că toate lucrurile au un sfîrşit. Aşa pare să fie. Nu e şi cazul contrabandei cu ţigări în Moldova, care pare eternă, invincibilă. Ea înfloreşte aici de ani de zile. Ştirile despre trecerea clandestină a ţigărilor peste graniţă parvin cu o regularitate năucitoare. Am mai scris despre fenomenul cu pricina şi simt nevoia să revin la el.

Vasăzică, cazurile recente sună aşa: vameşii au găsit 900 pachete de ţigări în climatizorul de pe acoperişul unui microbuz care transporta pasageri pe ruta Bălţi-Bucureşti, apoi au depistat, în rezervorul unui autoturism condus de un cetăţean român, 600 de pachete de ţigări.

În aparenţă, avem de-a face cu o oarecare subţiere a fluxului clandestin. Acum parcă nu se mai avîntă nimeni să zboare cu deltaplanul în dricul nopţii peste frontieră şi nici să treacă graniţa cu remorca tractorului plină de ţigări parcă nu se mai încumetă ca odinioară. Acum ţigările sînt pitite cu precădere în măruntaiele maşinilor. Dar nu ar trebui să ne îmbătăm cu apă rece. Cei reţinuţi sînt doar partea vizibilă a aisbergului. Şi eu unul nu aş băga mîna-n foc că flăcăii nu zboară şi astăzi în puterea nopţii cu deltaplanul încărcat cu ţigări.

Mi se pare normal să ne întrebăm: de ce oare atîţia ani contrabanda cu ţigări nu poate fi curmată? Ce anume o face veşnică? De ce mulţi concetăţeni de-ai noştri şi nu numai ei o îmbrăţişează cu încredere?

S-ar putea spune, fireşte, că sărăcia îi face pe moldoveni contrabandişti. Sărăcia e, într-adevăr, o explicaţie. Numai că atunci cînd citeşti că preţul lotului de ţigări din microbuzul sus-pomenit e circa 3500 de euro, cazi niţel pe gînduri. Păi, ce omuleni sărmani sînt aceia care au aşa sume? Prin urmare, nu doar viaţa dificilă e de vină, ci şi dorinţa arzătoare a unor barosani de a face parale cu ciocanul.

Apoi, mă gîndesc că proliferarea contrabandei cu ţigări a luat amploare şi din cauză că pedepsele nu sînt suficient de severe. Păi, ce riscă contrabandistul? Confiscarea mărfii şi o amendă de mii de lei? E floare la ureche pentru unii care recidivează implacabil.

Şi de ce, mă rog, pedeapsa nu poate fi făcută mai severă? Cine nu doreşte asta?

Fenomenul ăsta ruşinos nu se leagă în nici un fel cu dorinţa conducătorilor de a intra în UE şi de a obţine regimul liberalizat de vize. Vrem frontiere iluzorii, uşor de trecut, pentru ce? Ca să cărăm peste ele ţigări de contrabandă?
XS
SM
MD
LG