Linkuri accesibilitate

Statul şi morala publică (Alina Mungiu-Pippidi / România liberă)


Interesul investitorilor străini pentru agricultura românească (EvZ)


Presa din România se ocupă astăzi printre altele de diferențele dintre stânga și dreapta politică. Tania Radu:

Comentatoarea ziarului Romania libera, Alina Mungiu-Pippidi scrie astazi un articol de clarificare a pozitiilor sale, privite din perspectiva ideologica. O face pentru ca a fost acuzata, dinspre stanga civica, sa-i spunem asa, - in speta, Costi Rogozanu de la criticatac.ro - ca nu s-ar fi decis indeajuns pentru pozitii de dreapta sau de stanga. Alina Mungiu insista ca nu se va decide nici de acum inainte, nu in acest fel, ideologizant, pentru ca ceea ce o preocupa este sa puna in relatia corecta ideea de stat si ideea de morala publica, adica de neutralizare a coruptiei. Comentatoarea aminteste ca a pledat intotdeauna pentru limitarea parghiilor de interventie a statului roman. Aceasta ar fi o pozitie de dreapta, i s-a spus. Alina Mungiu s-a revoltat insa in scris si cand oficiali romani le-au spus „saracilor pur si simplu sa crape”. Cu toate astea, solutia nu e cea socialista, a statului care imparte chipurile echitabil avutia nationala. Fondul Monetar International si Banca Mondiala au publicat studii care arata ca, acolo unde statul are multe resurse de impartit, apare in mai mare masura coruptia. De aceea, comentatoarea Romaniei libere se declara pentru un stat care sa se dovedeasca mai intai autonom si impartial si abia apoi sa aiba dreptul sa imparta. Pana atunci, e mai bun capitalismul, cu competitia onesta si cu mecanismul de piata al preturilor.

Intr-un comentariu scris pentru Hotnews si preluat in revista 22, Dan Tapalaga este de alta parere decat cei mai multi dintre comentatorii presei centrale, pe tema modului in care presedintele Traian Basescu la prins in ofsaid pe liderul social-democratilor, Victor Ponta. Acesta a fost adus in situatia sa nege – apoi sa admita, incurcat – ca i s-a propus postul de prim ministru in luna februarie, ceea ce a provocat tensiuni in Uniunea Social-Liberala (a opozitiei) si a starnit, in simetrie inversa, un val de sustinere fata de noul prim ministru independent Mihai Razvan Ungureanu. Tapalaga crede ca seful statului nu a jucat curat. In urma cu cateva luni, sustinea public ca nu lasa niciodata guvernul pe mana lui Ponta. Acum va fi facut aceasta propunere din calcul electoral, pentru a-l discredita pe liderul PSD-ist, care a cazut usor in cursa. Numai ca acest mod de a face politica va cobori iarasi totul „in mocirla, iar mirosul fetid ne va tine pe multi depate de vot”.

Editorialul din Evenimentul zilei transmite, in schimb, un mesaj optimist. Vlad Macovei constata ca a crescut rapid interesul investitorilor straini pentru agricultura romaneasca. Ei cumpara terenuri, care sunt de buna calitate, si le exploateaza cu ajutorul fondurilor europene, drept care economia romaneasca ar putea beneficia in urmatorii ani de o „bula agricola” (cum a fost bula imobiliara). Treptat, si investitorii romani se vor trezi, iar taranii nu vor mai fi asa de saraci incat sa vanda pamantul pe mai nimic.
XS
SM
MD
LG