Linkuri accesibilitate

Constituţia română în dezbatere, fără UDMR şi fără Opoziţie


Sala de şedinţe a Senatului României

Pentru modificarea Constituţiei este nevoie de un consens transpartinic.


În România coaliția de guvernare de centru-dreapta a început să discute fără participarea opoziției un plan de modificare a constituției. Relatează de la București Sabina Fati.

Presedintele Traian Basescu face presiuni pentru modificarea Constitutiei atit pentru a obtine introducerea standardelor fiscale convenite de statele Uniunii Europene prin care se prevede ca deficitul structural sa nu depaseasca 3 la suta, cit si pentru rezolvarea unor chestiuni de ordin intern, dar cu bataie electorala.

Democrat-liberalii romani au inceput dezbaterea in Comisia juridica a Camerei deputatilor atit in absenta Opozitiei, aflata in greva parlamentara, cit si fara reprezentantii minoritatii maghiare care refuza orice discutie in acest sens.

Prima obiectie tine de timp: cei mai multi politicieni, indiferent de culoare politica, argumenteaza cu nu a ramas suficient timp pentru schimbarea Constitutiei, dat fiind ca PDL ar vrea sa modifice legea suprema a statului roman printr-un referendum care sa aiba loc pe 10 iunie, odata cu alegerile locale.

Maghiarii nu vor sa-si incarce campania electorala cu un subiect atit de complicat, mai ales ca in programul lor politic exista inca ideea potrivit careia Romania nu este stat national, asa cum prevede actuala Constitutiei. Liderii acestei minoritati ar vrea sa elimine aceasta sintagma, care insa este nenegociabila, din punctul de vedere al politicienilor romani.

Pe de alta parte in proiectul de modificare a Constitutiei exista mai multe schimbari in favoarea maghiarilor si a recunoasterii drepturilor minoritatilor, desi exista si o schimbare majora care ar putea sa-i afecteze fundamental: transformarea parlamentului bicameral intr-unul format dintr-o singura camera.

La alegerile prezidentiale din 2009 presedintele Traian Basescu a propus acest referendum si peste 70 la suta dintre cei care s-au pronuntat au fost pentru un legislative unicameral.

Sansele reprezentarii maghiarilor in Parlamentul Romaniei scad in acest fel, mai ales ca mai multe organizatii ale unugrilor din Ardeal vor sa candideze pentre alegerile generale din luna noiembrie.

Comisia juridical a discutat deocamdata doar doua dintre amendamentele propuse: posibilitatea ca un infractor sa fie retinut 48 de ora in loc de 24 in arest preventiv si coborarea dreptului de vot de la 18 ani la 16.

Pentru ca modificarea Consititutiei Romaniei sa fie posibila este nevoie de votul a doua treimi din parlament, deci e nevoie de un consens transpartinic, iar apoi de o validare prin care 50 la suta plus unu din cetatenii tarii sa voteze pentru.

Democrat-liberalii si progresistii care sint de acord cu modificarea Constitutiei Romaniei nu au insa suficiente voturi, iar pentru un conses nu a mai ramas destul timp. In plus pentru a obtine sufiecienta sutinere populara este nevoie de o campanie serioasa de informare, care sa aiba loc in urmatoarele doua luni, in cazul aproape imposibil in care noua Consitutie ar trece de Parlamentul Romaniei prin negocieri extraordinare.
XS
SM
MD
LG