Linkuri accesibilitate

Alianţa şi-a asumat şase luni pentru excluderea monopolurilor din economie şi un an pentru depolitizarea instituţiilor de forţă.


Deputatul independent Mihai Godea a fost unul din cei 62 care au votat vinerea trecută pentru alegerea lui Nicolae Timofti în funcția de șef al statului. Votul lui Godea, ca şi al celor trei neafiliați, a stat însă mai multă vreme sub semnul întrebării – în vreme ce ale deputaţilor guvernării erau, practic, sigure. Mihai Godea explică acum de ce a votat cum a votat.

Mihai Godea
Mihai Godea
Înainte de a-şi da votul pentru candidatul Alianţei, Mihai Godea a cerut şi a obţinut semnăturile celor trei lideri ai partidelor de la guvernare pe un document în care aceştia se angajează, între altele, să demonopolizeze cele mai importante domenii economice şi să depolitizeze cele mai importante instituţii de forţă, cum ar fi procuratura sau ministerul de interne. Astăzi, Mihai Godea a ţinut, din nou, să le reamintească componentelor alianţei despre aceste angajamente. Ar avea deputatul îndoieli că reformele respective vor fi realizate, din moment ce ele nu lipsesc din agenda de guvernare a AIE?

„Da, este adevărat, acestea sunt obiective de guvernare, acestea sunt obiective de reformă. Întrebarea mea este de ce timp de trei ani s-a uitat de ele. Voit, de altfel,” ne-a răspuns la întrebare politicianul.

Solicitaţi de noi, mai mulţi politicieni din cadrul alianţei majoritare ne-au spus că nu au de gând să renunţe la cele zece angajamente, dar au criticat totodată, ca fiind un fel de trucuri politice, demersurile tot mai insistente ale lui Godea.

Iată de exemplu replica democratului Dumitru Diacov:

Dumitru Diacov
Dumitru Diacov
„Alianţa nu a uitat nimic. Dar sunt lucruri care vrei să le faci, dar nu reuşeşti, nu sunt posibilităţi. Şi fiecare interpretează în felul lui. Dacă eşti din alianţă, e una. Dacă eşti din afara alianţei, critici şi pui ultimatumuri. Şi poţi să foloseşti 10 puncte, zicând că punctele sunt bune, alianţa – rea.”

Şi a liberal-democratului Valeriu Streleţ:

„Absolut toate aceste condiţii derivă din programul de guvernare, iar o parte sunt implementate sau în curs de implementare. Spre exemplu, este demonopolizat exportul de cereale, care era sub un monopol foarte dur. Cu deşeurile de metale vom discuta în timpul cel mai apropiat şi sunt sigur că vom avea şi un rezultat pozitiv. Domnul Godea ar putea ieşi permanent în faţă cu aceste atenţionări, dar o parte din aceste condiţii au nevoie de timp. Noi totuşi vom fi consecvenţi şi vom realiza toate angajamentele.”

Valeriu Streleţ
Valeriu Streleţ
Cu câteva luni mai devreme şi premierul Vlad Filat le cerea aliaţilor să accepte depolitizarea procuraturii, a poliţiei şi a centrului anticorupţie, iar această cerinţă a prim-ministrului era cât pe ce să producă o ruptură în alianţa de guvernare dacă democraţii n-ar fi declanşat, cu sprijinul opoziţiei comuniste, procedura de alegere a şefului statului încheiată în sfârşit vinerea trecută cu alegerea lui Nicolae Timofte. Premierul a dat atunci înapoi şi a promis să revină la acest subiect după alegerea şefului statului.

L-am întrebat pe Mihai Godea, pe de o parte, şi pe reprezentanţii alianţei, pe de alta, ce au în vedere fiecare prin depolitizarea acestor instituţii, din moment ce în prezent ar exista se pare o discuţie în interiorul alianţei despre trecerea procuraturii de la democraţi la liberali.

Ion Hadârcă
Ion Hadârcă
Iată mai întâi ce ne-a spus şeful grupului parlamentar al liberalilor, Ion Hadârcă:

„Da, noi o să propunem un neafiliat. Că acum aceasta e tendinţa - cu neafiliaţii.”

Liberal-democratul Valeriu Streleţ:

„În condiţiile în care câteva partide şi-au asumat un program de guvernare, este absolut firesc ca şi conducătorii unor instituţii centrale să fie agreaţi şi delegaţi de partide. În caz contrar, ar fi pus la îndoială programul de guvernare. Dar trebuie să omitem influenţa politică asupra acestui conducător din partea partidului care l-a delegat.”

Democratul Dumitru Diacov:

„Noi suntem meşteri la născocirea unor probleme şi după ne învârtim în jurul lor şi ne mirăm de unde atâta gălăgie. Asta înseamnă ca toate partidele să renunţe la obiceiul acesta păcătos de a influenţa instituţiile la care au avut acces la nominalizare.”

Mihai Godea pare însă să aibă altceva în vedere:

„Un judecător trebuie să treacă anumite proceduri ca să obţină funcţia, fără parlament, fără guvern, fără factorul politic. Acelaşi lucru trebuie să fie şi la procuratură. Noi de când vorbim că statutul procurorilor trebuie să fie asemănător cu cel al magistraţilor.”

Alianţa şi-a asumat şase luni pentru excluderea monopolurilor din economie şi aproape un an – pentru depolitizarea instituţiilor de forţă.
XS
SM
MD
LG