Linkuri accesibilitate

De ce ar trebui să citească mai mult tinerii de azi?


Pentru ca să-şi dezvolte imaginaţia.

Alla Ceapai a stat de vorbă la Librăria din Cartier
cu Nicoleta Copaci, elevă în clasa a zecea la liceul Prometeu.


Nicoleta Copaci: „Cel mai mult în plac cărţile poliţiste, deoarece pe parcursul citirii descoperi tot mai multe lucruri, taine dezvăluite şi ţin într-un fel curiozitatea pe tot parcursul citirii. Romanul meu preferat este romanul „Opt” de Katherine Neville. E un roman poliţiste, cu ceva istoric, cu dragoste, tocmai domeniile care mie îmi plac. Personajul principal este un şahist foarte vestit din Rusia şi el nimereşte într-un joc al puterii, într-un fel ca pe o tablă de şah, dar în viaţa reală. El era regele negru şi găseşte regina neagră şi se povesteşte cum ei încearcă să câștige partea cealaltă şi intră într-un joc cu mistere, cu taine.”

Europa Liberă: Tu când îţi selectezi cărţile pe care le citeşti după ce criterii te conduci, cine te sfătuieşte sau cum le alegi?

Nicoleta Copaci:
„De obicei prietenii îmi spun de cărţi, cu prietenii avem practic aceleaşi gusturi la cărţi şi ne sfătuim. Şi singură încerc ceva nou, vreun domeniu nou, poate găsesc ceva interesant.”

Europa Liberă: Când găseşti tu timp să citeşti?

Nicoleta Copaci:
„Pentru mine cititul e o plăcere şi cum am timp liber încerc să citesc, mai cu seamă dacă e vorba de o carte interesantă.”

Europa Liberă: De ce tinerii de azi puţin citesc?

Nicoleta Copaci:
„Pentru că există calculator, televizor şi multe altele care par la prima vedere mult mai valoroase decât cărţile, pe când nu e aşa.”

Europa Liberă: Tu care citeşti relativ mult, de ce le-ai sugera şi altor tineri să o facă?

Nicoleta Copaci:
„Pentru că cititul în primul rând dezvoltă imaginaţia şi creativitatea. M-am convins de mai multe ori că mi-a prins bine în viaţă, că anumite gânduri originale, sau idei, le pot aplica în viaţă. Şi toate lucrurile acestea nu le găseşti în calculator şi în televizor. Tinerilor într-adevăr le-ar trebui să citească mai mult, le-ar trebui să-şi dezvolte imaginaţia.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:49 0:00
Link direct
XS
SM
MD
LG