Linkuri accesibilitate

Cine cîstigă capitala României, ar putea cîştiga apoi şi preşedinţia, după modelul lui Traian Băsescu.


Preşedintele-jucător de la Bucureşti Traian Băsescu a declarat că, în opinia sa, şi europarlamentara Monica Macovei, fost ministru al justiţiei în România ar putea fi o foarte bună primăriţă a capitalei României. Doamna Macovei este preşedinta comisiei Moldova-Uniunea Europeană .O declaraţie pusă în context de corespondenta noastră la Bucureşti Sabina Fati.

Principalul partid de guvernare din Romania, PDL, nu a reusit pina acum sa gaseasca un candidat suficient de popular si credibil pentru Primaria Capitalei, in conditiile in care actualul edil, ales ca independent in urma cu patru ani va candida din partea opozitiei unite. Este vorba despre doctorul Sorin Oprescu, fost senator socialist, pe care multi dintre locuitorii periferiei Bucurestiului, dar nu numai, il gasesc simpatic, fiindca se simte bine in multime si vorbeste neingrijit. Actualul primar al Bucurestiului este creditat in sondajele de opinie cu 55 la suta din intentia de vot si datorita faptului ca a terminat marile proiecte incepute de predecesorii lui, in special de actualul presedinte Traian Basescu, aflat pina in 2004 la conducerea capitalei, centura Bucurestiului in regim de autostrada si spectaculosul pod care leaga partea de nord a orasului cu centrul, cea mai lata lucrare inginereasca de acest fel din aceasta parte a continentului.

Presedintele Romaniei si liderul de facto al democrat-liberalilor romani ar vrea sa gaseasca un candidat care sa-l poata bata pe actualul primar al Bucurestiului, dar deocamdata Sorin Oprescu nu are rival. Sondajele interne facute de PDL arata ca cel mai bine sistuat ar fi deputatul Silviu Prigoana, un favorit al tabloidelor, care a facut avere cu firmele sale de salubritate si care are doar studii medii. Intelectualii adusi chiar de Traian Basescu in PDL sint nemultumiti de oglinda sondajelor si considera ca impotriva actualului primar nu trebuie adus un candidat de aceeasi factura. Profesorul de stiinte politice Cristian Preda, actualmente europarlamentar si deputatul Toader Paleologu, fostul ambasador si-au declarat la rindul lor interesul pentru primaria capitalei. Dar niciunul nu are suficienta popularitate, desi amindoi cunosc bine Bucurestiul. Dezavantajul lor net este ca nu au experienta administrativa si ca sint destul de lipsiti de charisma.

Traian Basescu ar fi vrut sa o arunce in cursa pentru primaria Bucurestiului pe Elena Udrea, pe care a pregatit-o intens pentru aceasta misiune, numai ca frumoasa blonda nu are o imagine prea buna, iar presedintele roman a recunoscut ca nu are nici o sansa. Cercetarile sociologice arata in schimb ca impotriva actualului primar al capitalei ar trebui cautata o persoana independenta si credibila. Eurodeputata Monica Macovei, fosta ministra a justitiei, cea care a negiociat cei mai grei pasi ai primirii Romaniei in Uniunea Europeana ar putea fi un astfel de candidat: cu un puternic mesaj anticoruptie, extrem de intransigenta si dedicata cauzei, Monica Macovei are si suficienta popularitate pentru a intra intr-o astfel de cursa. Surse din apropierea eurodeputatei ne-au spus ca aceasta nu e interesata de fotoliul de primar al Bucurestiului. Traian Basesu nu a mentionat-o, insa, degeaba atunci cind a enumerat posibilitatile PDL pentru alegerile care vor avea loc pe 10 iunie

Practic cine cistiga capitala Romaniei, un oras in care traiesc circa 3 milioane de locuitori, ar putea cistiga apoi si presedintia, dupa modelul lui Traian Basescu. O miza care poate fi de interes pentru Monica Macovei pentru a-si pune in practica proiectele anticoruptie. Se vede asadar ca presedintele Romaniei nu-si lasa doar un urmas, pe premierul Ungureanu, ci cauta sa aiba mai multe solutii: Monica Macovei a fost mereu sustinuta de Traian Basescu, numai ca democrat-liberalii nu o plac si nu o doresc in mijlocul lor, chiar daca intre timp a devenit vicepresedinte PDL. Din acest motiv nici sprijinul pe care i l-a dat presedintele nu a parut suficient de puternic.
XS
SM
MD
LG