Linkuri accesibilitate

Agricultura moldovenească la export


Interviu cu ministrul agriculturii Vasile Bumacov.

Europa Liberă: Domnule Bumacov, urmează să plecaţi în vizită la Beijing, piaţa Chinei reprezintă un interes sporit pentru companiile moldoveneşti de vinificaţie ţinând cont şi de mărimea acesteia şi creşterea anuală a consumului de vin a populaţiei şi demnitarii de acolo spun că anume China este dispusă să-şi deschidă şi mai mult această piaţă de desfacere pentru produsele moldoveneşti în special ale industriei vitivinicole din Republica Moldova. Cu mai multe ocazii optaţi pentru diversificarea pieţii.

Vasile Bumacov:
„Da China este o alternativă, este o posibilitate şi încercăm să valorificăm această posibilitate. Merg în China vom semna contracte pe o perioadă îndelungată pentru minimum de un milion de sticle pe an de la una dintre întreprinderile noastre.”

Europa Liberă: Cricova pare-se îşi fortifica poziţiile pe piaţa chineză, nu?

Vasile Bumacov: „Pentru unele branduri faimoase din Republica Moldova se duce o luptă serioasă între companiile din China pentru a avea, să spunem aşa, exclusivitate. Dar noi deja am trecut şcoala exclusivităţii, de aceea vom lucra cu cei care cu adevărat cumpără vin moldovenesc, care fac promovare corespunzătoare vinului nostru, fiindcă vinurile noastre sunt de calitate şi dacă cineva nu este de acord cu mine să citească ultima declaraţie a domnului Onişcenko, care totuşi a recunoscut că vinurile moldoveneşti sunt de o calitate înaltă şi regretă mult că şi investitorii din Rusia au pierdut 300 de milioane de dolari din cauza la ceea ce s-a întâmplat în trecut.”

Europa Liberă: Acum vorbiţi despre un milion de sticle pe piaţa chineză care urmează să fie exportat. Eu am fost în China şi auzisem de la anumiţi oameni de afaceri de acolo că ei ar fi disponibili să cumpere întreg combinatul de vinuri Cricova.

Vasile Bumacov:
„Au fost aşa discuţii, dar eu nu vreau să mă bazez pe zvonuri. Au mai fost şi alte discuţii că trei companii chineze ar dori să procure tot vinul din Republica Moldova. eu deja am spus că această lecţie am învăţat-o. Noi nu vom orienta producătorii noştri şi nu îi vom face dependenţi de o singură piaţă, dar nu vom pierde şi oportunitatea de a comercializa la preţ bun şi a crea un nume vinului moldovenesc în China. În China acum se simte un deficit de vin, vânzările au crescut şi chiar şi exportul din China a vinurilor chinezeşti, care pentru calitate au nevoie şi de asamblare cu vinuri de bună calitate. Deci să nu vorbim numai despre acest contract, acesta este o mică parte a programului de deplasare în China. Noi vom avea întrevederi şi discuţii cu Ministerul Comerţului, avem întîlniri şi discuţii cu Ministerul Agriculturii, noi vom discuta şi un memorandum, dacă va fi posibil îl vom şi semna. Mai avem şi alte întrevederi importante care ne-ar permite nu numai să exportăm în China vinuri, dar să vedem şi un şir de proiecte care ar putea fi implementate în Republica Moldova cu susţinerea chinezilor.”

Europa Liberă: Vroiam să vă întreb de ce nu încercaţi să atrageţi investiţii în agricultura moldovenească din China?

Vasile Bumacov:
„Recent am avut întâlnire cu secretarul economic al Ambasadei Chinei în Republica Moldova, care chiar a menţionat acest lucru că anual China acordă tot mai multe surse nerambursabile Republicii Moldova şi ar dori mult să se regăsească şi proiecte în domeniul agriculturii. Noi avem idei bune, noi avem idei unde chinezii sunt destul de competitivi în domeniul investiţiilor în agricultură şi la ordinea de zi în China aceasta va fi.”

Europa Liberă: Nu ar fi geloşi partenerii din Rusia care importă vinul din Republica Moldova că încercaţi să exportaţi o cantitate atât de mare pe piaţa din China?

Vasile Bumacov:
„Dacă vor fi geloşi, vor cumpăra mai mult. În Rusia vinul moldovenesc rămîne foarte apreciat. Sunt probleme la mecanismul de export, la mecanismul de plasare pe piaţă. Dar nu este în Federaţia Rusă o oarecare desconsiderare a calităţii vinului moldovenesc. De aceea odată ce mecanismul de export în Federaţia Rusă va fi facilitat, consumatorul rus va beneficia din nou de vinurile noastre de calitate şi vă asigur că ele nu vor intra în contradicţie cu relaţiile noastre comerciale cu China sau cu relaţiile noastre comerciale cu Uniunea Europeană. Exporturile în Uniunea Europeană cresc, cotele s-au mărit, sperăm şi Federaţia Rusă să scoată această reglementare discriminatorie faţă de Republica Moldova. Republica Moldova este unica ţară care exportă în Federaţia Rusă prin aşa-numita „fereastră”, care creează mari probleme.”

Europa Liberă: Ce înseamnă aşa-numita „fereastră”?

Vasile Bumacov:
„Exportatorii din Republica Moldova sunt obligaţi să treacă prin, acum sunt două terminate, dar de fapt, este mai funcţional un terminal. Dacă de exemplu, un producător de vinuri din Republica Moldova doreşte să exporte în Krasnodar nişte vin, atunci el este obligat să-l ducă mai întâi la Moscova, să facă toate procedurile acolo şi de acolo, vinul poate merge spre Krasnodar, se dublează distanţa.”

Europa Liberă: Se dublează şi costurile?

Vasile Bumacov:
„Sigur. Pentru a fi competitiv cu un vin astăzi în toată lumea este o concurenţă acerbă. Contează fiecare cent la sticlă. De aceea noi nu putem să tolerăm această discriminare a Republicii Moldova la infinit, noi de fiecare dată aducem la cunoştinţa autorităţilor respective, că ne dorim să fim în rînd cu lumea.”

Europa Liberă: Domnule Bumacov, are Republica Moldova cantităţile suficiente de vin ca să le exporte pe toate pieţele, şi pe cea din Est, şi pe cea europeană, şi pe cea din China?

Vasile Bumacov:
„Republica Moldova are potenţial, dacă vor fi cereri pe piaţă, se va produce mai mult, iar atunci cînd este cererea mai mare este şi diferenţiat de calitate, deci va creşte esenţial şi producerea vinului de calitate. Noi sperăm miercuri în şedinţă de Guvern să modificăm legea viei şi vinului, să dăm un statut nou, să legiferăm indicaţiile geografice şi producerea vinurilor de origine controlată. Şi atunci va trebui nu numai să vorbim de cantităţi, noi vom trebui să vorbim de plasarea vinurilor moldoveneşti într-un spectru de preţ, să spunem, mediu, noi nu tindem la cele mai înalte preţuri. Dar este mai bine să exporţi un milion de sticle cu o valoare bună, decît trei milioane şi ai acelaşi venit. Vom lucra şi la crearea unui nume pe toate pieţele a vinului nostru.”

Europa Liberă: Cît produce şi cît vinde astăzi Republica Moldova?

Vasile Bumacov:
„Dacă noi vorbim de suprafaţa plantaţiilor vinicole, vorbim de 140 de mii de hectare, dar, de fapt, ceea ce avem în sectorul privat nu poate fi vinul considerat de calitate înaltă. De aceea noi am renunţat la aceste cifre ţi vom monitoriza aceea ce sunt plantaţii de cea mai înaltă calitate, producere intensivă cu roadă la hectar nu mai puţin de 10 tone, în aşa situaţie noi putem vorbi de aproximativ 200 de milioane de sticle de calitate superioară din Republica Moldova.”

Europa Liberă: De a produce sau a exporta?

Vasile Bumacov:
„De a produce, noi oricum 85-90 la sută le exportăm. Deci pentru export dacă vorbim de 150 de milioane de sticle de vin de calitate este la moment, dar pentru a tripla această cantitate nu este o mare problemă. Noi subvenţionăm destul de serios domeniu, în curând vom crea şi acest oficiu naţional al viei şi vinului, sau opus unele Ministere să o numim agenţie, îl vom numi oficiu, dar nu importă. Va fi acest parteneriat cu producătorii, vom transmite mai multe împuterniciri ca ei să se promoveze, noi vom contribui la maxim, vom valorifica proiectul Băncii Europene pentru Investiţii, 75 de milioane de euro, deja dosarele sunt în lucru, aşa că vom continua.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:22 0:00
Link direct
XS
SM
MD
LG