Linkuri accesibilitate

Economia gri din Bulgaria


Calcule, având la bază un raport elaborat de compania „Tax research” UK la cererea Grupului socialiștilor și democraților din Parlamentul european, arată că datoria de stat din Bulgarua ar putea fi lichidată în doari trei ani dacă nu ar exista fraude fiscale.

La fiecare unu din trei euro venituri însă acum nu se plătesc taxe. Anual nu sunt taxate 12,7 miliarde de euro cea ce reprezintă 35,3 la sută din produsul intern brut. În acest mod bugetul este lipsit de echivalentul a 3,7 de miliarde euro – o sumă cu 1,4 miliarde mai mare de deficitul finanțelor publice.

După cum a declarat eurodeputatul și ex-ministru de externe Ivailo Kalfin, următoarele două locuri în acest clasament european de neînvidiat sunt ocupate de România – cu un sector „gri” de 32,6% din PIB și de Lituania – 32 de procente.

Nivelul mediu pe Uniune este în jur a 22 de procente. Ultimele locuri sunt ocupate de Luxemburg și Austria unde nivelul fraudării este mai mic de 10 procente.

Fraudarea fiscului în Bulgaria apare și mai impresionanță pe fundalul nivelului relativ scăzut al asigurărilor – 28,9%. Se impune concluzia că reducerea taxelor nu garantează un grad de colectare mai mare.

În momentul de față din neplata de taxe la nivelul Uniunii se pierd anual 1 trilion de euro. Din Partidul socialiștilor europeni, al cărui președinte este ex-premierul bulgar Serghei Stanilev, afirmă că reducerea cu 50% a sectorului „gri” va elibera suficiente fonduri pentru restabilirea nivelului înăinte de criza al investițiilor. În acest mod veniturile bugetare vor putea să crească fără a fi nevoie de majorarea taxelor.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:01 0:00
Link direct
XS
SM
MD
LG