Linkuri accesibilitate

Problemele Schengen şi xenofobia în Europa


Vim van de Camp: Avem probleme cu Schengen, dar susţinem în continuare Tratatul Schengen.


Libertatea de miscare, o piatra de temeile a Uniunii Europene, starneste divergente intre vechile si noile state membre. Mai ales Franta si Olanda si-au acutizat discursul pe aceasta tema. Cu un an in urma, Franta era sanctionata atat de UE cat si de Consiliul Europei pentru expulzararea fortata a romilor de pe teritoriul sau. Acum guvernul olandez este mustrat la Strasbourg, printr-o rezolutie adoptata de Parlamentul European pentru lipsa de reactie la adresa initiativei unui partid din coalitie (PVV) care prin intermediul unui website colecteaza plangeri la adresa cetatenilor central si est-europeni care traiesc in Olanda. Problema o reprezinta Tratatul Schengen, crede presedintele francez Nicholas Sarkorzy amenintand cu retragerea tarii sale din zona fara frontiere din interiorul UE, daca tratatul nu va fi revizuit. Care ar fi implicatiile unei astfel de situatii, care sunt pasii de parcurs in cazul in care o tara doreste sa nu mai fie parte a zonei Schengen? Cat de ingrijoratoare este pentru UE cresterea popularitatii partidelor de extrema dreapta, ca PVV-ul olandez? Acesta sunt temele centrale de discutie ale Iolandei Badilita cu VIM van de CAMP, politician de centru dreapta, membru al comisiei de Justitie si Libertati Civile din Parlamentul European si sef al delegatiei olandeze la Grupul Partidului Popular European. Interviul a fost realizat de Iolanda Bădiliță.

Despre xenofobie in Europa
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:10:28 0:00


Europa Libera: Dle Van de Camp, ce parere aveti, cat de serios este presedintele francez Nicholas Sarkozy cand spune ca va cere retragerea tarii sale din zona Schengen daca Tratatul nu va fi revizuit?

Vim van de Camp: Nu cred ca este atat de serios. Face parte din campania dlui Sarkozy la presedintie. Sigur, sunt probleme cu Schengen, atat in Olanda, cat si in Franta. Dar nici una dintre tarile enumerate nu se gandeste sa paraseasca Schengen.

Europa Libera: Prin urmare, Olanda ia sau nu in considerare o astfel de varianta?

Vim van de Camp: Nu. In acest moment avem probleme cu Schengen, vedem ca granita interna deschisa cu UE reprezinta o poarta de intrare pentru infractori, imigranti ilegali. Cu toate acestea, sustinem in continuare Tratatul Schengen.

Europa Libera: Sunteti membru al Comisiei pentru libertati civile si afaceri interne precum si seful delegatiei olandeze in Grupul PPE din Parlamentul European. Ne puteti spune care ar fi pasii pe care un stat membru ar trebui sa ii parcurga daca ar dori sa se retraga din zona Schengen?

Vim van de Camp: Ar fi foarte dificil. Pentru ca, pe de o parte, avem abordarea juridica: guvernul francez sau olandez, de exemplu, ar trebui sa discute cu ceilalti membri ai Tratatului si sa le comunice ca ar dori sa se retraga. Pot aparea multe probleme legale. Este posibil ca ceilalti parteneri sa nu accepte. In al doilea rand, ar aparea o multime de probleme de ordin practic: tara care doreste sa se retraga trebuie sa isi reconstruiasca granitele interne: daca luam cazul Frantei, aceasta ar trebui sa reconstruiasca granitele sale cu Italia, cu Spania. Un lucru foarte dificil, pentru ca in ultimii 20 de ani am renuntat la toate granitele, serviciul vamal a fost redus. Reconstruirea acestor granite interne va costa si foarte multi bani.

Europa Libera: Premierul roman Mihai Razvan Ungureanu a pledat saptamana trecuta la Bruxelles pentru organizarea unui summit european care sa abordeze ascendenta partidelor extremiste in Uniunea Europeana ale caror idei, a spus domnia sa, „erodeaza ideea europeana”. Avand in vedere ca in Olanda aveti chiar in Parlament un astfel de partid - PVV, Partidul Libertatii, care sprijina coalitia guvernamentala, v-as intreba daca simtiti nevoia unei astfel de dezbateri la nivel inalt in UE.

Vim van de Camp: Ca sa va raspund sincer, nu prea. Trebuie sa fim atenti. Daca un partid politic este anti-european, dar a fost ales in mod democratic de populatie, atunci este dreptul sau sa se manifeste ca atare. Doar daca aceste partide se manifesta violent, daca au intentia de a ataca anumite capitale europene, atunci avem o problema grava si trebuie sa atacam acel partid. Dar intr-o democratie normala, este acceptabil ca anumite partide politice sa fie impotriva Uniunii Europene. Trebuie avut grija pentru ca democratia are partile ei pozitive si partile ei negative, dar daca partidele extremiste ataca institutii europene, atunci premierul roman are dreptate.

Europa Libera: Pe de alta parte, sunteti la curent cu site-ul lansat de partidul olandez PVV care invita populatia sa reclame cetatenii din centrul si estul Europei care traiesc in Olanda. Parlamentul European a condamnat aceasta initiativa si a mustrat guvernul olandez pentru pasivitatea sa in acesta privinta. Insa inteleg ca pana acum mii de cetateni olandezi au trimis reclamatii impotriva est-europenilor. Cum explicati succesul unui astfel de site xenofob intr-o tara cu o indelungata si solida traditie democratica, asa cum este Olanda?

Vim van de Camp: Dati-mi voie mai intai sa spun ca in opinia mea acest site este insultator la adresa cetatenilor din centrul si estul Europei. Parlamentul European a condamnat deja acest site. In acelasi timp, remarcati o atmosfera nationalista in Europa. Acest tip de pagini de internet sunt folosite in mod abuziv de partide ca PVV in campanii populiste pentru a atrage atentia asupra nationalistilor . Datorita libertatii de expresie este foarte dificil sa poti inchide chiar si astfel de site-uri. Sper ca dupa aceasta dezbatere publica acest portal sa devina mai putin popular si ca va disparea, va muri, intr-o maniera linistita. In acelasi timp, exista multi olandezi ingrijorati de faptul ca in tara sunt prea multi straini, prea multi infractori, le e teama pentru pensile si locurile lor de munca. Sarcina mea, ca politician, este sa explic faptul ca UE, cu Romania si Bulgaria, reprezinta o suma de avantaje pentru Olanda. Avem o multime de avantaje in industrie, in sistemul nostru financiar, in turism. Economia olandeza nu poate functiona fara muncitorii din Romania, Polonia si chiar Bulgaria.
XS
SM
MD
LG