Linkuri accesibilitate

Tragedie în Franţa. Atac asupra unei şcoli evreieşti


Poliţia la locul incidentului
Poliţia la locul incidentului

Trei copii și un profesor au fost împușcați mortal de un motociclist necunoscut.


Președintele Franței, Nicolas Sarkozy a numit ”tragedie națională” atacul de astăzi la o școală evreiască din sudul țării, unde trei copii și un profesor au fost împușcați mortal de un motociclist necunoscut.

Asasinul a sosit cu motocicleta la școala evreiască Ozar Hatorah de la Toulouse azi dimineață și a deschis focul din două pistoale. A ucis trei copii, de trei, șase și zece ani împreună cu un profesor de religie de 30 de ani, tatăl a doi dintre copii uciși. Un adolescent de 17 ani a fost rănit.

Procurorul de la Toulouse, Michel Valet a redat în fața jurnaliștilor cele întâmplate:

„Acest bărbat a coborât de pe motocicletă lângă școală și a tras în toți cei din jurul său, copii sau adulți. Copiii au fost urmăriți până în școală”.

Nicolas Sarkozy vorbind în faţa şcolii Ozar Hatorah, Toulouse
Nicolas Sarkozy vorbind în faţa şcolii Ozar Hatorah, Toulouse
Președintele francez Nicolas Sarkozy a vizitat scena atacului la doar câteva ore după ce s-a produs.

„Este o oroare și o tragedie. Nimic nu-mi poate explica motivele. Nu pot accepta ideea că cineva poate asasina copii în fața unei școli, la o școală evreiască. Este o tragedie", a spus președintele francez.

Premierul Francois Fillon a cerut întărirea securității la școli și instituțiile religioase din întreaga țară.

Atacul, primul de acest fel la o școală din Franța, a avut loc în plină campanie electorală pentru alegerile prezidențiale care încep la sfârșitul lunii aprilie.

A vizitat scena și principalul contracandidat al conservatorului Sarkozy, socialistul Francois Hollande. Într-o declarație înainte de vizită, Hollande a spus că vrea să-și exprime solidaritatea cu familiile victimelor și comunitatea evreiască din Franța.

„Acest act, al cărui natură antisemită este pe cât de evidentă pe atât de condamnabilă, lovește în ceea ce au mai scump familiile, copii și aduc doliu în întreaga țară”, a spus candidatul socialist la președinția Franței.

În timpul vizitei la școala evreiască, președintele Sarkozy a promis găsirea vinovatului. El a spus că există „asemănări izbitoare” între atacul de astăzi și altele două, care au avut loc recent în aceeași regiune.

Un motociclist înarmat ucisese un jandarm la 11 martie tot la Toulouse, iar alți doi au fost împușcați mortal într-un atac asemănător joia trecută într-un orășel apropiat.

Anchetatorii antitero care investighează toate trei atacurile spun că, în primele două, jandarmii au fost împușcați toți cu una și aceeași armă de calibru mare.

Procurorul Valet a spus că și azi a fost folosită o armă de mare calibru împreună cu o a doua.

Atacul de la școala evreiască a trezit numeroase reacții internaționale de condamnare.

Ministerul de externe din Israel și-a exprimat încrederea că autoritățile franceze îi vor trage la răspundere pe cei vinovați.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG