Linkuri accesibilitate

Mihai Răzvan Ungureanu - un viitor preşedinte cu adevărat independent? (Ziare.com)


Preţul majorării salariilor (Capital)


Cine ce prerogative are si cat de bine le fructifica – ar fi, pe scurt, tema mai multor comentarii din presa de azi. Pe site-ul ziare.com, trei articole discuta misiunea prim ministrului, in raport cu partidele politice aflate la guvernare dar si cu presedintele, si misiunea sefului statului in limitele unui model constitutional care tinde catre prezidentialism, dar inca nu este. Un articol semnat de Victor Pitigoi constata ca, dintre cei trei presedinti care au trecut pe la Palatul Cotroceni din 1989 incoace, niciunul nu a fost independent. Ion Iliescu nici nu avea cum, era prea orbit de constructia sa politica, numita astazi Partidul Social Democrat. Emil Constantinescu nu a apucat sa se trezeasca din anonimat, iar Traian Basescu a marturisit din prima zi ca are de gand sa fie un presedinte jucator. In opinia comentatorului, doar Mihai Razvan Ungureanu ar putea ajunge un presedinte cu adevarat independent, cu conditia sa reziste doi ani in pozitia de prim ministru. Tot ziare.com arata, sub semnatura lui Lucian Lumezeanu, ce ar trebui sa faca Ungureanu pentru a convinge rapid: sa schimbe cateva figuri grele din posturi cheie si, „sa se impuna in fata PDL. Sa domine PDL. Pentru ca asta face un lider”.

Editorialul ziarului Evenimentul zilei, scris de Sebastian Lazaroiu, cantareste care dintre masurile de relaxare fiscala ar fi mai potrivita: cresterea salariilor bugetarilor sau micsorarea cotei pentru asigurarile sociale. Cea dintai a fost acceptata vag chiar de reprezentantii Fondului Monetar International, numai ca ea ar usura doar viata bugetarilor. Scaderea CAS-ului ar aduce insa mai multi bani in buzunarul tuturor salariatilor, dar ar putea periclita bugetul de pensii. Din nou, majorarea salariilor poate antrena pretentii si din partea altor categorii de romani – pensionarii, de pilda. Sebastian Lazaroiu nu pledeaza neaparat pentru scaderea CAS, dar exprima destul de clar dezacordul fata de proiectata majorare a salariilor in sistemul de stat din iunie, asa cum a anuntat presedintele Traian Basescu.

Si in saptamanalul Capital este discutata problema. Claudiu Serban crede ca nimeni nu stie care masura este mai buna. In schimb, e limpede ca oamenii vor acum o imbunatatite a nivelului lor de trai. Iar acesta este un comandament politic, de care guvernantii nu pot face abstractie. Pretul majorarii salariilor, sau al micsorarii CAS-ului – totuna! - ar fi acelasi: amanarea masurilor de adevarata redresare a economiei. Primul ministru Mihai Razvan Ungureanu stie asta si autorul articolului propune romanilor sa-i dea credit si sa-si pastreze optimismul... pentru anii postelectorali.
XS
SM
MD
LG