Linkuri accesibilitate

Preşedintele român spune că înainte de numirea lui M.R.Ungureanu în fotoliu de premier, i-a propus-o Opoziţiei, mai exact lui Victor Ponta.


Presedintele Romaniei, Traian Basescu a aplicat din nou una dintre strategiile lui bine gindite pentru a lovi Opozitia si prin ricoseu pentru a-si intari intari propria pozitie, dar mai ales pentru a mai aduce vint in pinzele principalului partid aflat la putere, PDL.

La o luna de la numirea lui Mihai Razvan Ungureanu in fotoliu de prim-ministru, Traian Basescu spune ca inainte de a-i oferit aceasta functie actualului sef al guvernului, i-a propus-o Opozitiei, mai exact lui Victor Ponta, seful socialistilor romani. Totul s-a intimplat in cadrul consultarilor pentru desemnarea premierului de la inceputul lunii februarie, iar la discutii au participat cei trei presedinti ai USL, Uniunea Social-Liberala, care comaseaza patidele din Opozitie. Liderul socialistilor neaga ca ar fi primit o astfel de oferta, dar stenograma disctutiilor pusa la dispozitie de Presedintele Romaniei scoate la iveala oferta. Traian Basescu nu insista, insa, asupra ideei ca Victor Ponta sa preia postul de premier, ci lanseaza subiectul mai mult in treacat. Totusi liderul socialistilor nu-i raspunde nimic sefului statului roman, potrivit stenogramei, semn ca oferta nu a fost luata in serios, dupa cum declara si liderul liberal prezent la discutii.

De altfel la mai putin de doua ore de la propunerea pe care facuta de presedintele roman liderului socialistilor, a aparut in ecuatie actualul premier Mihai Razvan Ungureanu, ceea ce sugereaza ca lucrurile erau bine puse la punct, iar Traian Basescu se astepta ca Opozitia sa treaca fara ca macar sa se gindeasca peste oferta de a prelua fotoliul de premier.

Devoalarea subiectului de catre Traian Basescu, la o luna de la consumarea lui, arata ca presedintele roman si-a planificat aceasta mutare inca de atunci cu scopul explicit de a pune Opozita in offside. Spre deosebire de ceilalti politicieni romani, seful statului gindeste ca la sah cu citeva mutari inainte, iar atunci cind nu o face il scoate din incurcatura instictul politic extrem de bine dezvoltat.

Nu este inca destul de clar cu ce scop a scos Traian Basescu din arhiva stenograma in care propune opozitiei postul de premier. Socialistii au reactionat destul de suparati, iar Victor Ponta a cerut publicarea stenogramelor de la toate intilnirile pe care le-a avut atunci Traian Basescu. Este vorba despe intilnirile sefului statului cu celelate partide parlamentare, facute inainte de desemnare premierului. In acest fel socialistii vor sa demonstreze ca propunerea care li s-a facut a fost un bluf si ca Traian Basescu nu se gindea cu adevarat sa le ofere celor din opozitie pozitia de prim-ministru.

Lucrurile sint insa mai complicate, iar una dintre mizele strategiei prezidentiale este sa demonstreze ca opozitia nu vrea sa-si asume responsabilitati in vreme de criza. Pe de alta parte, manevra lui Traian Basescu ar putea afecta coeziunea partidelor din opozitie si chiar unitatea socialistilor, carora liderul lor nici macar nu le-a cerut parerea, fiindca nu a stiut cum sa joace cartea oferita de presedintele roman.
XS
SM
MD
LG