Linkuri accesibilitate

Atribuţii şi calităţi de şef de stat


Arcadie Barbăroşie (stânga) şi Chiril Lucinschi
Arcadie Barbăroşie (stânga) şi Chiril Lucinschi

Punct şi de la capăt: cu Vasile Botnaru şi invitaţii săi, analistul politic Arcadie Barbăroşie şi politicianul Chiril Lucinschi.

În orele care au mai rămas până Curtea Constituțională se va pronunța asupra valabilității mandatului prezidențial, pe care i l-au încredințat vineri 62 de deputați lui Nicolae Timofti ne putem permite luxul să vorbim despre ce au câștigat, dar și ce au pierdut legislatorii odată cu promovarea Acestui candidat în funcția de șef de stat, fluturându-le din batistă tuturor celorlalți, care poate vor fi să facă un club al potențialilor candidați, sau un mini-sindicat, la care ar putea să apeleze viitorul șef de stat, când va fi în pană de idei. Nu că ne-ar împiedica cineva să o facem și după intrarea oficială și ceremonioasă în funcție, dar zice lumea că după inaugurare intervine un fel de prohibiție de o sută de zile, când toată lumea bine crescută trebuie să zâmbească cu evlavie coreeană spre sediul Președinției, chiar dacă mai este în schele. Mai puțin comuniștii și susținătorii acestora, care au de gând să-l sfideze pe șeful statului din motivele pe care le-ați tot auzit și răsauzit. Iată de ce astăzi vorbim nu doar despre atribuțiile formale ale președintelui, dar și despre calitățile personale ale celui care va fi să le valorifice și eventual să le amplifice potențialul.

*

Europa Liberă: Așadar, astăzi în studioul de la Chișinău al Europei Libere se află deputatul Chiril Lucinschi și directorul Institutului de politici publice, Arcadie Barbăroșie.

Vasile Botnaru
Vasile Botnaru
-Se părea că a venit timpul peste tot practic schimbării de generație. Vorbim de Saakaşvili, ca un etalon, vorbim despre Iuşcenko, Ianukovici, ca să nu mai spunem despre Putin, Medvedev. Moldova se părea că are această șansă, mai ales pentru că partea leului în corpul de politicieni deja sunt reprezentanții unei alte generații. Și când acolo tânăra generație de politicieni desemnează un reprezentant al unei generații de politicieni, și nici măcar de politicieni, care mă rog, ține mai mult de trecut. Domnule Lucinschi, situația Dumneavoastră mai cu seamă este specifică, Dumneavoastră sunteți descendent din familie prezidențială, sunteți un potențial Aliev, să zic așa. Și Dumneavoastră cu atât mai mult ar trebui să pledați pentru o continuitate, pentru că sunt convins, și l-am auzit pe domnul Petru Lucinschi vorbind, că trebuie să știi să pleci la vreme, trebuie știi să simți unde este plafonul unui politician. Și totuși, iată, Dumneavoastră, tinerii politicieni ați privit mai curând înapoi, decât înainte. De ce s-a întâmplat așa, puteți să-mi spuneți?

Chiril Lucinschi: ,,Întrebarea asta este destul de complicată pentru că atunci trebuie să recapitulăm ceea ce s-a întâmplat în ultimii aproape trei ani. Într-adevăr, în 2009, practic a venit altă generație la putere. În perioada următoare ar trebui să injecteze în această atmosferă, în această ambianță tânără, progresistă, pe alocuri maximalistă, totuși o fire mai îngăduitoare. Și a propos, este o variantă clasică. Știți când există această perioadă de tranziție, totuși am avut încercare, cu doamna Bacalu deja este un semn foarte bun. Semnul care a arătat că noi într-adevăr conștientizăm că trebuie să avem schimbare a sistemului de guvernământ pe tot frontul, aș zice așa. Și doamna Bacalu anume reprezintă nu doar generația nouă, dar reprezintă și mentalitatea nouă, despre care dese ori vorbim, vorbim la general, a propos. Dar iată, a fost o pildă concretă și din păcate la etapa actuală nu a luat foc. Consider că pe viitor volens-nolens, oricum vom ajunge la o asemenea candidatură. Dar următorii patru ani, doi ani și jumătate cât a rămas până la alegerile parlamentare, eu cred că noi trebuie să lucrăm, să activăm într-o ambianță cooperantă, constructivă, apele trebuie să se așeze după această perioadă zbuciumată.”

Europa Liberă: Domnule Lucinschi, dar asta înseamnă că au tras la cântar mai mult niște criterii ,,de culise” mai mult decât criteriile vizibile, înțelese de toată lumea, cum ar fi cunoașterea limbii engleze, înțelese de toată lumea, cum ar fi vârsta, deschiderea pentru Occident, etc. Astea nu sunt încă suficient de convingătoare?

Chiril Lucinschi
Chiril Lucinschi
Chiril Lucinschi: ,,Domnule Botnaru, eu vreau să vă spun în fiecare țară noi avem diferite perioade și perioada dictează de fapt, conjunctura dictează dese ori criteriile care trebuie să fie întrunite. Da, noi am vrut un candidat mai bun, noi am vrut un candidat mai contemporan. Din păcate la etapa actuală circumstanțele autohtone, să zicem așa, conjunctura politică nu ne-a permis acest lux. Asta eu vă spun cu mare regret și înțeleg că noi într-un fel am mai ratat încă o dată șansa într-adevăr să facem un pas hotărâtor înainte.”

Europa Liberă: Domnule Barbăroșie, sunt eu prea idealist când adresez astfel de întrebări?

Arcadie Barbăroșie: ,,Nu, întrebarea Dumneavoastră este clară, deși eu aș avea alt răspuns.”

Europa Liberă: Nici nu mă aștept la un răspuns la fel ca al domnului deputat Lucinschi.

Arcadie Barbăroșie: ,,Domnule Botnaru, eu nu sunt chiar obiectiv, pentru că eu sunt dintr-o generație cu domnul președinte Timofti și prima ce aș vrea să zic nu e neapărat vârsta determină spiritul. Să ne uităm dintr-un alt punct de vedere, din alt unghi de vedere. Comparațiile pe care le-ați adus Dumneavoastră nu sunt corecte. Georgia, Ucraina, Rusia sunt regimuri prezidențiale, rolul președintelui acolo este completamente altul. Noi suntem un regim parlamentar, aproape parlamentar. Mai rămâne doar de fapt, dacă vreți Dumneavoastră, să delimităm foarte clar competențele președintelui și a primului ministru, a Președinției și a Guvernului.”

Europa Liberă: Pot să vă contrazic chiar și aici, să fac o paranteză – dar este cu atât mai valoros, când printr-o alegere directă toți oamenii, și nu doar parlamentarii, au decis să facă această rocadă, această schimbare. Dacă un grup mic de parlamentari nu a putut, și nu a simțit, și nu a căzut la pace ca să facă această rocadă, mie mi se pare cu atât mai mult că ne descalifică.

Arcadie Barbăroşie
Arcadie Barbăroşie
Arcadie Barbăroșie: ,,Nu ne descalificăm deloc, pentru că rolul președintelui la noi, încă o dată, este altul. Aduceți un Saakaşvili încoace și o să aveți război civil. După mine așa o să fie. După mine la noi, în acest regim și în această situație, pe care o avem noi ne trebuie un președinte cumpătat, calm, care ar putea să-i aducă la masa de negocieri, nu în modul cel mai ideal și liderii opoziției, dar cel puțin pe liderii Alianței să-i așeze din când în când la masa de negocieri. Din când în când. Pentru că îmi pare rău să zic, dar încă până astăzi nu există comunicare cât de cât serioasă în interiorul Alianței. Nu există. Îmi pare rău să zic lucrul acesta după două alianțe, în fond, perindate pe la guvernare. Încă odată: rolul președintelui este, tocmai, diferit decât în Georgia, decât în Ucraina, în Rusia nici nu mai zic.”

Europa Liberă: Deci Dumneavoastră subsemnați practic răspunsului domnului Lucinschi, care zice că de fapt și-a avut influență situația, conjunctura concretă.

Chiril Lucinschi: ,,Nu neapărat, dar și modelul politic pe care îl avem noi aici. Chiar și la următoarele alegeri, chiar și peste mai multe runde de alegeri parlamentare, eu personal cred că ar fi mult mai bine să avem în țară un președinte cu o vastă experiență de viață, care într-adevăr ar putea să modereze dialogul sau comunicarea între diferiți actori politici, fie de la guvernare, fie din opoziție.”

Europa Liberă: Domnule Barbăroșie, chiar soția Dumneavoastră a pledat pentru o femeie, ceea ce ar fi o schimbare absolut radicală în mentalul, pentru o femeie tânără, pentru o femeie care este mai mult cunoscută în exterior pentru calitățile dânsei.

Arcadie Barbăroșie: ,,Am optat și eu foarte bine pentru doamna Gherman, și am susținut-o și pe doamna Bacalu. Am susținut-o pe doamna Bacalu, dar dacă o să vă uitați pe declarații, eu am susținut-o și pe doamna Greceanîi. Atunci când a fost încercarea de a o înainta pe doamna Greceanîi la funcția de președinte.”

Europa Liberă: Din motivele spuse mai sus, da?

Arcadie Barbăroșie: ,,Din motivele și de gen, dar și de experiență de viață. anume din aceste motive. Zic încă o dată: chiar mi-ar plăcea s-o avem pe doamna Gherman în fruntea țării, dar domnule, doamna Gherman își face atât de bine treaba la Externe.”

Europa Liberă: Domnule director, și atunci ne trebuie doi președinți – unul pentru uz intern și altul pentru uz extern, pentru că cel care va pleca la Bruxelles, de exemplu, și va vorbi în limba moldovenească, pardon, nu va fi foarte înțeles acolo.

Arcadie Barbăroșie: ,,Noi vorbim în limba franceză și o să fie înțeles în limba franceză.”

Arcadie Barbăroşie şi Chiril Lucinschi
Arcadie Barbăroşie şi Chiril Lucinschi
Chiril Lucinschi: ,,Vreau să vă spun că ați remarcat foarte bine că trebuie să avem doi președinți. La etapa actuală, eu înțeleg, societatea noastră este într-o stare surmenată. Deja am ajuns la etapa când ne-a fost oarecum cine va fi în fruntea statului. Principalul era ca să avem președinte, să fie ales președintele Republicii. Pe de altă parte, trebuie să vedem cum ne percep partenerii noștri din exterior și bineînțeles că aici candidatura care trebuia să fie înaintată, trebuia să întrunească și calitățile anume ca să dea un răspuns, un mesaj foarte clar partenerilor încotro vrem să mergem. Și a propos, candidatura care trebuia să fie determinată ea într-un fel determina și starea comunicativă, așa cum ați remarcat, în Alianță nemijlocit. Pentru că, de exemplu, candidatura doamnei Bacalu putea să dea un mesaj cu totul altfel. Și cu asta eu cred că sunteți de acord. Cred că noi totuși am făcut o alegere bună”

Europa Liberă: Fără îndoială fiindcă ați turnat în sfârșit, apă peste cărbunii mocnind.

Chiril Lucinschi: ,,Eu totuși consider că domnul Timofti la etapa actuală reprezintă nu candidatura apartinică, cum s-a vorbit până acum, dar anume apolitică.”

Arcadie Barbăroșie: ,,Și o să vedem că asta este o iluzie.”

Chiril Lucinschi: ,,La etapa actuală eu zic. Și a propos, domnul Timofti recunoaște acest lucru. Și a fost, dacă Dumneavoastră ați urmărit discursul lui în Parlament anume acest lucru a zis de la bun început, că nu este politician, și nu este profesionist din domeniu. Este un judecător, este un jurist foarte bun, dar până la urmă nu este politician.”

Europa Liberă: Domnule Lucinschi, dar nu cumva există riscul acesta, și toată lumea se întreabă exact acest lucru: în spatele acestui paravan apolitic, mucalit, bonom se va produce niște procese pe care el nu le va controla și deliberat ați făcut în felul acesta?

Chiril Lucinschi
Chiril Lucinschi
Chiril Lucinschi: ,,Nu trebuie să le controleze. Când vorbim despre un președinte nu trebuie să exagerăm sau supraestimăm rolul acestuia. Asta este absolut clar și este important să înțeleagă toată lumea. Din păcate, aceste iluzii pe care eu deseori le întâlnesc în societate, că iată trebuie să avem un președinte, un tată, un gospodar, un șef, un nu știu cine.”

Europa Liberă: Adică un Voronin.

Chiril Lucinschi: ,,E clar, pentru că o generație întreagă a fost educată de el. A fost educată și de Tcaciuc, a fost educată și de Partidul Comuniștilor. Și eu sincer să vă spun nu vreau să revenim în această situație amăgitoare, pentru că nu funcționează statul așa cum ei prezentau în permanență.”

Arcadie Barbăroșie: ,,Eu aici sunt absolut de acord cu domnul Lucinschi. Toate întrebările astea, că o să fie o păpușă în mâinile nu știu cui, că o să fie un paravan în dosul căruia se vor face chestii proaste, urâte nu sunt întrebări corecte. Haideți să ne uităm încă o dată la rolul președintelui. Deschidem Constituția, vedem care sunt competențele președintelui. Și vedem că de fapt gospodarul în țară este Guvernul, iar mintea în țară este Parlamentul. Președintele este un fel de bunel, eu nu zic tată. Iată, un bunel care dacă nu este în familie, trebuie cumpărat. Iată, el a fost găsit și adus aici, ca să-i așeze la masă, să-i mai probozească. Sigur că președintele are și niște competențe foarte importante, stipulate în Constituție. Atunci când domnul Timofti a declarat că nu este politician, el deja a făcut o declarație politică. Din momentul când a zis da, eu accept să fiu ales președinte, el a devenit politician. Gata. Președinția este putere. Președintele este putere. Da, domnul Timofti nu a luptat pentru putere, nu a avut partid politic, nu a candidat într-un fel independent, etc. Dar în momentul când a zis da, devin președinte, domnia sa a intrat în politică. Primul decret, pe care o să-l semneze, o să fie deja un act politic. Domnia sa este responsabil cu Președinția. Președintele e responsabil de sectorul de securitate. Securitatea nu este sector al Guvernului, este sectorul președintelui. Domnia sa va trebui să convoace Consiliul superior pentru securitate. Deși acest Consiliu are, să zic așa, funcții consultative, rolul lui este extrem de important. În cazul de criză, gen 7 aprilie, de exemplu, sau inundații, sau nu știu ce, președintele are instrumente importante pe care va trebui să le folosească. Deci, domnul Timofti nu trebuie să se amăgească cu iluzia că n-o să se implice în politică. O să se implice în politică, dar măiestria domniei sale se va developa atunci când va reuși să nu se implice în jocuri politice. Într-adevăr să fie mai mult sau mai puțin echidistant cel puțin vis-a-vis de acești trei actori politici din Alianță, plus domnul Dodon, plus domnul Godea.”

Vasile Botnaru
Vasile Botnaru
Europa Liberă: Domnule Barbăroșie, mă întorc la metafora Dumneavoastră cu bunicul. Aș zice totuși președintele ar trebui să fie mai mult naș. Bunicul din dragoste și din respect exagerat, se gândește: nepoții și tinerii să aibă ce mânca, să se culce la vreme, or, nașii sunt mai vizionari. Un președinte, după mine, trebuie să gândească mai mult la viitor. Și când domnul Timofti a spus că vrea o țară în care să revină oamenii să locuiască, în satele noastre depopulate să apară din nou copii pe la grădinițe e un vis roz și acesta este un proiect vizionar. Or, un bunic, cu tot respectul față de vârstele noastre, că suntem aproape de o generație, noi suntem din trecut. Or, un naș, un președinte trebuie să aibă viziunile astea de perspectivă, să gândească unde o să fie țara asta în următorii 20 de ani, și nu în următorii cinci ani. și anume în acest sens ar ține un dialog eventual cu Vladimir Putin, cu Nicolas Sarkozy, cu Obama. Or, anume pe aceste paliere se decide în mare parte soarta Republicii Moldova. Ciorovăielile între liderii Alianței cumva se vor consuma, dar mâine ce facem cu țara asta?

Arcadie Barbăroșie: ,,Domnule Botnaru, revin încă o dată la Constituție – domnul Timofti nu are în competența sa politica externă. Politica externă este prerogativa Guvernului. Deci domnul Filat trebuie să discute în fond cu domnul Putin. Sigur că domnul Timofti se va întâlni cu președinți, sigur că va semna acorduri internaționale, dar după mine ceea ce trebuie să facă dumnealui poate în primul rând acum, e să constituie o comisie aici în țară, pentru a revizui în mod radical Constituția. A delimita foarte clar, bun, articolul 78.”

Europa Liberă: Dânsul a spus că nu va face asta.

Arcadie Barbăroșie: ,,Foarte prost. Faimosul articol 78, pe lângă acest articol trebuie revizuite încă o mulțime. Lumea zice că 19 articole, alții zic 23 și unii zic 27 de articole din Constituție, plus legislația adiacentă. Lucrul acesta trebuie făcut și cineva trebuie să-l facă. Președintele ar putea fi acel for, Președinția, care ar putea iniția această reformă pentru că în interiorul Alianței lucrurile nu merg bine în acest sens, există mari divergențe. Cunoaștem poziția Partidului Liberal și a Partidului Liberal-Democrat în acest sens. Poziții în fond destul de necoordonante, dacă vreți. Totuși, aș insista pe metafora mea, nu naș, că Doamne ferește nașul mafiei să nu fie. Bunel, care este cumpătat, are experiență mare de viață, care poate să le spună și înțelege foarte bine lucrurile. Nu bunelul are grijă ca nepoți ca ei să mănânce, părinții trebuie să aibă grijă ca nepoțica să mănânce. Bunelul trebuie să aibă grijă ca pe nepoți să-i învețe minte.”

Europa Liberă: Să le citească ,,Albinuța”.

Arcadie Barbăroșie: ,,Să le citească ,,Albinuța”.

Chiril Lucinschi
Chiril Lucinschi
Chiril Lucinschi: ,,Eu totuși, haideți să vorbim despre niște criterii, care trebuie să stea la baza alegerii. Într-adevăr și a propos, ceea ce a remarcat de la bun început domnul Barbăroșie, când noi vorbim despre întâlnirile președinților din diferite țări trebuie să ținem cont și ce tip, sau ce sistem de guvernământ ei reprezintă. Pentru că sunt diferite summite. Este un summit pur și simplu protocolar, ca de exemplu summitele șefilor statelor din CSI. Deseori noi asistăm la acest lucru, vedem la televizor, se discută niște probleme pur generale, protocolare. Și atunci când se întâlnesc liderii executivelor cu totul alte discuții stau în capul mesei. De aceea domnul Timofti, sau altă persoană, cine nu ar fi în locul lui, ar avea aceleași atribuții la întâlnirile cu acești oameni. Da, noi avem sistemul nostru de guvernământ, este foarte întortocheat și eu sunt de acord că Constituția actuală trebuie să fie revizuită foarte atent, pentru că în primul rând noi trebuie să urmărim un scop – separarea puterilor trebuie să existe întotdeauna. Iată, uitați-vă ce s-a întâmplat în 2000. În 2000 nici nu au schimbat atribuțiile președintelui, au schimbat doar modalitatea de alegere. Și uitați-vă noi aproape trei ani am nimerit într-un impas din care foarte greu am ieșit. Trebuie să tratăm reforma constituțională cu atenție sporită.”

Europa Liberă: Domnule Lucinschi, deci revenind la metafora și continuând ceea ce spuneți Dumneavoastră – cu foarte multă grijă să se regleze ceasul constituțional – naș sau bunic?

Chiril Lucinschi: ,,Eu, de exemplu, când s-a propus candidatura doamnei Bacalu, eu vedeam Președinția ca o instituție de expertiză. Nu trebuie să uităm un lucru foarte important: până la urmă ultima semnătură la orice proiect legislativ este pusă de președinte. Și președintele promulgă, naște.”

Arcadie Barbăroșie: ,,Le dă drumul în viață. Este naș.”

Chiril Lucinschi: ,,Exact. În sensul acesta e naș. Și a propos, este un exercițiu foarte important pentru țara noastră. De aceea eu aș dori foarte mult ca Președinția să devină un centru de expertiză. Din păcate la etapa actuală noi nu putem vorbi despre lucrul acesta. Dar domnul președinte aș dori personal să țină cont de acest lucru și să aibă un consiliu de experți, de consilieri foarte și foarte puternic. Răspunzând la întrebarea Dumneavoastră – cred că mai degrabă trebuie să fie un naș, decât un bunel. Pentru că eu chiar am experiența personală, văd atitudinea între bunei și nepoți.”

Europa Liberă: Buneii sunt exagerat de indulgenți.

Chiril Lucinschi: ,,Da, exagerat.”

Europa Liberă: Președintele din generația din care l-au ales acum parlamentarii sigur că are un atu indiscutabil. Dânsul nefiind într-adevăr în bătăliile politice, poate să de acu vărguța ca un bunel tuturor. Și dacă ar fi un centru de expertiză și de elaborare a strategiilor, așa cum spune domnul Chiril Lucinschi, atunci într-adevăr ar putea să se adreseze direct poporului prin mesaje, prin presă, prin luări de atitudine.

Chiril Lucinschi: ,,Și acesta este dreptul lui.”

Europa Liberă: Și să corecteze devierile de la programul de guvernare sau ciorovăielile, să le stingă în felul acesta. Asta este un atu pe care îl poate folosi președintele, nu?

Arcadie Barbăroşie
Arcadie Barbăroşie
Arcadie Barbăroșie: ,,Acesta este, dar el nu are alte instrumente în fond. Chiar dacă are viziune strategică, el nu poate decât s-o comunice societății, s-o comunice Parlamentului.”

Europa Liberă: Să-și caute părtași.

Arcadie Barbăroșie: ,,Dacă încearcă să-și caute părtași asta înseamnă că el vrea să-și facă partid politic.”

Europa Liberă: Și generează dușmănii.

Arcadie Barbăroșie: ,,Asta este. Da, el trebuie să fie vizionar, într-adevăr, dar nu asta este principala lui competență și obligațiune.”

Europa Liberă: Dar nici să stingă mereu focul, că noi tot ne-am obișnuit că trebuie să avem mai mulți pompieri decât zidari.

Arcadie Barbăroșie: ,,Domnule Botnaru, dacă noi vrem un președinte așa cum îl pictați Dumneavoastră acum, noi trebuie să schimbăm modelul politic. Noi trebuie să-i dăm mult mai multe instrumente, competențe pentru ca el să poată realiza viziunile respective. Or, actualmente el nu are pârghii. Chiar și faptul că în conformitate cu legislația, el promulgă legile adoptate de Parlament și dacă la un moment dat consideră că o lege nu este bună, o întoarce în Parlament, dacă Parlamentul o revotează, el nu are ce face. Unicul lucru, dacă nu-i place o lege, o întoarce înapoi, el poate face declarații.”

Europa Liberă: Dar nu la nesfârșit poate face asta.

Arcadie Barbăroșie: ,,El poate face niște declarații și pune în lumină nefavorabilă, dacă vreți Dumneavoastră, Parlamentul în fața societății, dar oricum.”

Chiril Lucinschi
Chiril Lucinschi
ucinschi: ,,Când este remisă, de exemplu, o lege înapoi la Parlament, este un element tehnic. În situația în care așa cum am zis, Președinția devine un centru de expertiză independent, și ceea ce este important, nu este presat de anumite presiuni, îmi cer scuze, conjuncturale politice, pentru că noi știm foarte că tribuna parlamentară dese ori este utilizată și în scopuri pur politice.”

Europa Liberă: Dacă acum pornim o campanie de școlarizare, cu această ocazie, în sfârșit, ca societatea să înțeleagă cine este președintele, care sunt atribuțiile reale descrise de Constituție, dar în paralel trebuie să conștientizeze lumea că premierul este cu atribuții multe și nu este Filat cel care vrea să-și asume atribuțiile.

Arcadie Barbăroșie: ,,Asta este o treabă de mulți, mulți ani, asta e o chestie de schimbare a mentalității, ea o să vină cu timpul. Sigur că noi trebuie să explicăm cetățeanului, că această Constituție, care a fost aprobată , votată în Parlament și nu a fost supusă referendumului, a propos, ea stabilește un asemenea model politic, care dacă noi vrem să avem în țară după un timp mai îndelungat, o democrație viabilă, este bine să-l avem anume acest model. Există cercetări foarte riguroase care demonstrează că sistemele parlamentare asigură o democrație mai profundă în țara unde ele sunt aplicate, în comparație cu cele semiprezidențiale, nemaivorbind de cele prezidențiale.”

Europa Liberă: Chiar și într-o țară balcanică?

Arcadie Barbăroșie: ,,Chiar și într-o țară balcanică. Adică noi avem o statistică a democrației. Acolo unde există de mai mulți ani, nu de patru, de cinci ani, dar de zeci, de sute de ani există sistemul parlamentar, acolo calitatea democrației este mai bună.”

Europa Liberă: Sigur că ideal ar fi să avem sistemul britanic.

Arcadie Barbăroșie: ,,Să-i aducem pe britanici aici.”

Europa Liberă: Da, exact. Domnule Lucinschi, Dumneavoastră sunteți de acord că ar trebui școlarizată populația, să înțeleagă că nu este vorba de apucături dictatoriale ale unui premier, ci este un sistem pe care trebuie să-l construim urmare a Constituției?

Chiril Lucinschi: ,,Asta este obligațiunea noastră. Orice clasă politică, orice putere care vine trebuie să se ocupe de această școlarizare. Doar că nu pentru a detașa de la societate un segment anume, care ulterior o să fie intoxicat cu fel de fel de prostii și pe urmă ar trebui să voteze anume puterea respectivă, dar pentru într-adevăr cum Dumneavoastră ați spus – a școlariza, pentru a informa populația și a informa oamenii ce și în ce țară noi trebuie să trăim. Și bineînțeles că pentru asta noi trebuie să le explicăm ce funcții are primul ministru, ce funcții are Executivul și în genere rolul Executivului în administrarea lucrurilor și promisiunilor, a propos, care au fost date în timpul campaniilor electorale, rolul președintelui, rolul Parlamentului, rolul deputaților, fiecare aparte. Și aici bineînțeles că mai devreme sau mai târziu o să ajungem la inițiativele legislative, care deja sunt înregistrate la Parlament, mă refer la alegerea deputaților pe circumscripții. Puterea este obligată să facă lucrul acesta. Și cu cât mai devreme o să înțelegem acest lucru, cu atât mai bine.”

Europa Liberă: În ce măsură calitățile personale ale domnului președinte îl vor servi în această funcție? Sau dimpotrivă, ar putea să-l împiedice? Domnule Barbăroșie.

Arcadie Barbăroşie
Arcadie Barbăroşie
Arcadie Barbăroșie: ,,Rolul personalității în istorie este extrem de important. Acum eu nu cunosc atât de bine pe domnul Timofti, încât să pot vorbi foarte sigur despre calitățile personale ale domniei sale.”

Europa Liberă: Dar așa cum așa cum a apărut la televizor în câteva epizoade?

Arcadie Barbăroșie: ,,În câteva epizoade – da, zice lumea că este modest. Da, o fi fiind modest, dar ajuns totuși președinte al Consiliului Superior al Magistraturii și o persoană care este foarte modestă o să stea toată viața într-un colț la o masă de lucru și n-o să ajungă la această funcție. Fiindcă haideți să înțelegem că foarte clar, pentru a ajunge la această funcție trebuie să găsești persoane care să te voteze. Adică trebuie să faci, în fond, un fel de politică acolo, la Consiliul Suprem al Magistraturii. Doi: domnia sa nu este atât de moale, cum au afirmat unii.”

Europa Liberă: Exact cum aș spune despre Barbăroșie. Arcadie Barbăroșie e un om moale, dar ce replici are domnul Barbăroșie, mai dă Doamne tinerilor.

Arcadie Barbăroșie: ,,Păi da, în sensul acesta domnia sa are caracter, așa că eu nu cred că liderilor Alianței le va fi prea ușor cu domnul Timofti. Să vedem, domnia sa, dacă ne uităm peste CV este impresionant. A crescut de la o persoană, care era mecanic, motorist nu știu unde și iată, a ajuns la președintele țării. Asta înseamnă că are capacitate de muncă enormă, lucru absolut indispensabil în situația respectivă. Sigur, cu vârsta această capacitate de muncă se mai diminuează, dar să sperăm că o să-i ajungă forțe și tenacitate ca să-și realizeze misiunea. Da, calitățile personale sunt importante. Chiar aceeași modestie, să zicem, da? Nu cred că un președinte de țară trebuie să fie foarte modest. Din contra, undeva el trebuie să poată pune piciorul în prag, undeva el poate să trebuiască să-și laude țara mai mult decât poate țara asta o merită.”

Arcadie Barbăroşie şi Chiril Lucinschi
Arcadie Barbăroşie şi Chiril Lucinschi
Chiril Lucinschi: ,,Ca și orice bunel.”

Arcadie Barbăroșie: ,,Ca orice bunel, mai degrabă decât naș, fiindcă bunelul își laudă nepoții, da? Ei sunt cei mai buni.”

Europa Liberă: Domnule Lucinschi, Dumneavoastră ce ziceți despre calitățile personale ale domnului Timofti?

Chiril Lucinschi: ,,Eu la fel nu-l cunosc pe domnul Timofti foarte bine. Ceea ce am auzit, că domnul Timofti are caracter și aici sunt de acord cu domnul Barbăroșie. Și încă o calitate, care este importantă la etapa actuală – a cunoaște legislația. Majoritatea parlamentară este dese ori învinuită în aceea că cu neglijență tratează legislația și un președinte care cunoaște și este pedant în sensul bun al cuvântului, al legislației, eu cred că și cunoaște foarte bine cum ea ar trebui să fie aplicată, este într-adevăr calitatea respectivă este una foarte necesară la etapa actuală. Bineînțeles că în fiecare țară un președinte trebuie să aibă dragoste față de țară, față de oamenii care trăiesc în țară și trebuie să cunoască problemele țării. Dar o calitate, care tot este foarte importantă – să aibă capacitatea de a-și imagina viitorul ei. Iată pe ce perioadă – pe cinci ani, 10 ani, 15 ani acesta este un lucru care se poate de discutat. E foarte important ca să-și imagineze viitorul țării. Nu să-și imagineze viitorul său, dar anume să vadă viitorul țării.”

Europa Liberă: Mulțumesc și promiteți-mi că peste un an, nu mai devreme, nu peste 100 de zile, ne adunăm în aceeași componență și facem un mic bilanț la această discuție.

Chiril Lucinschi: ,,Cu mare plăcere.”

Arcadie Barbăroșie: ,,De acord.”
XS
SM
MD
LG