Linkuri accesibilitate

Presa de la Bucureşti comentează alegerea prevedintelui Moldovei


Autoritatile de la Bucuresti nu mai au acum niciun motiv sa nu continue proiectele incepute cu Chisinaul (ziare.com)

Prima publicatie care a afisat pe pagina electronica mai mult decat stirea scurta a alegerii unui presedinte in Republica Moldova, in persoana lui Nicolae Timofti, a fost saptamanalul 22. Imediat dupa alegere, 22 prezenta generos discursul lui Timofti dinaintea votului, in care a vorbit despre misiunea de a face din integrarea europeana principiul care sa unifice societatea moldoveana atat de divizata. Saracia din tara, neutralitatea obligatorie a Republicii Moldova, precum si necesara politica externa desteapta – singura solutie pentru o tara mica – au fost alte puncte din acest discurs, pomenite in revista 22.

Evenimentul Zilei a publicat un grupaj de reactii la alegerea magistratului Nicolae Timofti la. Secretarul de stat pentru romanii de pretutindeni, Eugen Tomac, este citat cu opinia ca acest vot reprezinta un moment de cotitura pentru Moldova. Directorul Centrului Roman pentru Politici Europene, Cristian Ghinea, e de parere ca noul presedinte va fi subordonat coalitiei de guvernare care l-a propus.

Un prim comentariu a putut fi citit pe site-ul Hotnews, sub semnatura Annei-Marie Blejan, care aminteste ce spune presa de la Chisinau: ca proaspatul sef de stat ar fi un personaj controversat, fie si numai pentru ca provine dintr-un sistem corupt precum cel juridic. Timofti este seful Consiliului Superior al Magistraturii din Republica Moldova. Autoarea articolului noteaza insa: cine nu este controversat la Chisinau? Si citeaza opinii de cu totul alt tip. Noul presedinte ar fi un bun specialist si un om decent, care sustine limba romana si identitatea romaneasca, desi a afirmat ca unirea cu Romania nu este o prioritate si nici o conditie a mandatului sau. Proeuropean, el pledeaza pentru reformarea justitiei. Una peste alta, alegerea lui Nicolae Timofti reprezinta “un compromis fericit si necesar” – se mai arata in comentariul postat pe Hotnews Romania.

Si Irina Olteanu comenteaza pentru ziare.com: autoritatile de la Bucuresti nu mai au acum niciun motiv sa nu continue proiectele incepute cu Chisinaul, respectiv activarea ajutorului de 100 de milioane de dolari, constructia gazoductului Ungheni-Iasi si altele. Este discutata si ipoteza presedintelui Partidului Democrat Marian Lupu, care a tinut presedintia interimara a tarii, si anume ca Partidul Comunistilor se va scinda in curand. Este o varianta care se vehiculeaza de mult, dar care nu se confirma. Atat ca din PCRM au fost doua demisii-cheie, cea a lui Marian Lupu insusi si cea lui Igor Dodon, care a si procurat cele 3 voturi lipsa, recrutate din tabara lui Voronin.
XS
SM
MD
LG