Linkuri accesibilitate

Protestul comuniștilor la Chișinău


Vladimir Voronin: Un parlament ilegal a ales un preşedinte ilegal.

Opoziția comunistă a manifestat post-factum astăzi la Chișinău împotriva alegerilor prezidențiale pe care spune că nu le recunoaște. La un amplu miting pe străzile capitalei, liderii PCRM l-au adăugat pe Nicolae Timofti pe lista celor pe care-i numesc uzurpatori. Dar, au spus că vor întrerupe protestele, până de Ziua Internațională a Muncii, 1 mai. Relatează Liliana Barbăroșie.

Dacă în ajun opoziţia spunea că va aduce în stradă peste 20 de mii de persoane, astăzi, la marşul de pe bulevardul central al Chişinăului numărul acestora era potrivit poliţiei de cel puţin două ori mai mic. Şi dacă punctul terminus al protestatarilor urma să fie Palatul Republicii, faptul că la momentul manifestaţiei de protest procedura de alegere a şefului statului era deja încheiată i-a determinat pe manifestanţi să se răzgândească şi să-şi ţină mitingul în Piaţa Marii Adunări Naţionale.

„Am dorit extrem de mult să preîntâmpinăm o crimă. Dar nu ne rămâne decât să condamnăm această crimă”, a spus la începutul marşului unul dintre fruntaşii acestuia, comunistul Mark Tkaciuk.

Pentru liderul opoziţiei comuniste,Vladimir Voronin, decizia majoritarilor de a organiza votarea preşedintelui cu 7 ore mai devreme decât se anunţase iniţial ar fi o manifestare de frică:

„Un parlament ilegal a ales un preşedinte ilegal. Ei doar conştientizează că au uzurpat puterea în stat. De aceea şi au făcut aşa.”

Discursul lui Vladimir Voronin din faţa mulţimii a fost axat pe atacuri la adresa noului preşedinte, despre care a spus că s-a alăturat la uzurpatori, dar şi a fostului său coleg de partid, Igor Dodon, care împreună cu alţi doi socialişti au făcut posibilă alegerea lui Nicolae Timofti:

„Dacă este totul încălcat, constituţia este încălcată, înseamnă că acest preşedinte este nelegitim. Îmi pare rău că, fiind jurist, a acceptat un post neconstituţional. Dar şi mai urât arată trădarea celor care au fugit din fracţiunea noastră. Ruşine.”

Cele mai frecvente reproşuri la adresa puterii care au putut fi auzite însă de la participanţi au fost totuşi de natură socială. Iată doar una din acest gen de opinii:

„Eu cu alegerea preşedintelui nu sunt de acord. Da cu comuniştii eu sunt de acord. Pentru că comuniştii mie mi-au adaos doar într-un an 19 procente la pensie. Da trei ani cât îs aiştia la putere, mie mi-o adăugat doar 4 şi apoi 7 procente la pensie.”

Iată însă câteva opinii culese de la cei care au privit dintr-o parte mitingul opoziţiei.

„În loc să-i ducă la muncă, Voronin i-a adus aici. Să-i fie ruşine. Ce exemplu dau ei tineretului. Noi atât am aşteptat ca să fie ales.”

“Oamenii îşi exprimă neîncrederea în actualii guvernanţi. Guvernul este nelegitim, parlamentul nelegitim, preşedintele nelegitim.”

„Toţi aceşti oameni sunt speriaţi de televiziunea NIT, că dacă te uiţi la ei, îţi pare că e război. Da ce pe timpul lui Voronin am trăit mai bine?”

Cu mitingul de astăzi, opoziţia comunistă, care de câteva luni cere în cadrul unor proteste regulate demisia alianţei şi declanşarea anticipatelor, şi-a luat o pauză până la 1 mai, când intenţionează să organizeze o altă acţiune de protest, numită al II-lea Congres Civic.
Previous Next

XS
SM
MD
LG