Linkuri accesibilitate

Ce este e-guvernarea?


Andrew Stott: „Pentru ca e-guvernarea să ofere rezultate palpabile, informaţia pusă la dispoziţia oamenilor trebuie să fie accesibilă şi cît mai pe „înţelesul lor”.

De aproape un an auzim vorbindu-se despre aşa-numita e-guvernare. Sunt foarte puţini cei care ar putea să creadă că e-guvernarea presupune o substituire a premierului Vladimir Filat şi a miniştrilor săi prin roboţi. De fapt, reprezintă o îmbunătăţire a accesului la serviciile publice. Adică, printr-un singur click, putem depune declaraţia de venit la Inspectoratul Fiscal sau afla de ce acte avem nevoie pentru a deschide o afacere. Unde mai pui că iniţiatorii acestui proiect reformator promit că astfel se vor reduce cheltuielile, birocraţia şi corupţia în sistemul public. E-guvernarea chiar dă roade, ne asigură experul din Marea Britanie, Andrew Stott:

„Pentru a înţelege dacă ceea ce vă propuneţi dvs este eficient, aplicaţi un simplu test, răspundeţi la întrebarea: „Ce va avea de câştigat mama mea din asta?” În Marea Britanie, e-guvernarea a schimbat viaţa oamenilor. De exemplu, ei pot găsi on-line graficul de circulaţie a autobuzelor şi a întârzierilor în trafic. Nu mai trebuie să aştepte în frig transportul care, cu siguranţă, va întârzia cu o jumătate de oră. De asemenea, cetăţenii au acces la informaţia despre calitatea serviciilor oferite în şcoli sau spitale şi pot cere ca ele să fie îmbunătăţite. De fapt, guvernul britanic este cel care încurajează oamenii să se dea cu părerea şi aşteptă de la ei critici.”

Andrew Stott spune că în Marea Britanie ai impresia că funcţionarii şi-au „mutat” birourilee pe internet. Or poliţistul de sector poate fi găsit pe reţelele de socializare Facebook sau Twitter. În Republica Moldova lucrurile stau altfel, de cîţiva ani organizaţiile media bat alarma că nu pot obţine informaţii elementare de la funcţionarii publici. Despre ce fel de e-guvernare poate fi vorba, l-am întrebat pe Andrew Stott:

Andrew Stott
Andrew Stott
„Şi în Marea Britanie nu a fost uşor să obişnuim funcţionarii să fie deschişi către oameni. Am descoperit, bunăoară, că ei ascundeau informaţiile publice nu doar de cetăţeni, dar şi de alţi colegi. La noi lucrurile s-au schimbat, în primul rînd, datorită implicării miniştrilor care le-au explicat foarte clar subalternilor de ce trebuie să ofere informaţiile de interes public cetăţenilor. De asemenea, am aplicat şi unele trucuri pentru a motiva funcţionarii. De exemplu, dacă informaţiile care erau puse la dispoziţie de anumite ministere adunau un număr anumit de vizualizări, funcţionarii responsabili erau remuneraţi. Atunci cînd este recunscut public meritul şi efortul unei instituţii acest lucru încurajează oferirea datelor.”

Europa Liberă: Promotorii e-guvernării dau asigurări că sistemul electronic ar putea reduce terenul pentru corupţie. Cum anume?

„Ştiţi cum se spune – „soarele este cel mai bun dezinfectant”, acesta este şi motto-ul fundaţiei „Sunlight” (Lumina Soarelui) din Statele Unite care pledează pentru transparenţa guvernului. În Marea Britanie am obligat funcţionarii să publice pe site-ul guvernului toate contractele pe care le-au încheiat şi ce tranzacţii financiare au realizat ministerele. Acest lucru a responsabilizat funcţionarii, pentru că ei ştiau că toate deciziile pe care le vor lua vor fi în vizorul cetăţenilor, prin urmare, şi-au schimbat comportamentul.”

Pentru ca e-guvernarea să dea roade, casele de locuit trebuie să fie conectate la reţeaua internet, iar oamenii să fie interesaţi să utilizeze computerul nu doar pentru a discuta prin skype cu cei plecaţi peste hotare. L-am întrebat pe expertul britanic cu poate fi depăşită neîncrederea populaţiei în sistemul electronic:

„Cred că sunteţi nişte norocoşi, foarte multe sate din Republica Moldova sunt conectate la internet. În Marea Britanie avem o problemă cu accesul la această reţea, mai ales în localităţile rurale. Am să vă dau un exemplu, o treime dintre britanici nu utilizează internetul pentru nu ştiu cum să o facă. Oamenii privesc cu suspiciune lucrurile pe care nu le cunosc. Pentru a schimba lucrurile bibliotecile din comunităţile rurale au fost dotate cu computere, iar bibliotecarii sau tinerii din sat care cunosc internetul, le explică oamenilor cum să utilizeze serviciile on-line.”

Şi de ce nu, mai spune Andrew Stott, nepoţii, care îşi petrec o bună parte a timpului „navigînd” pe reţelele de socializare, pot să le explice părinţilor sau bunicilor cum să utilizeze internetul. Partea leului însă, spune expertul britanic, îi revine Guvernului. Pentru ca e-guvernarea să ofere rezultate palpabile, informaţia pusă la dispoziţia oamenilor trebuie să fie accesibilă şi cît mai pe „înţelesul lor”.
Previous Next

XS
SM
MD
LG