Linkuri accesibilitate

Delegația Uniunii Europene a criticat măsurile anti-gay aprobate de unele autorități locale


Dick Lorenz: „Nu există o înţelegere clară a ceea ce înseamnă legea antidiscriminare.”

Delegația Uniunii Europene în Moldova a criticat miercuri într-o declarație succintă măsurile anti-gay aprobate de autoritățile locale din Bălți și alte cîteva localități, sugerînd guvernului central să le anuleze. Lucia Diaconu a aflat detalii despre criticile europene.

Interzicerea a ceea ce în patru localităţi din republică majoritatea consilierilor numesc „propagandă a orientării sexuale netradiţionale” este calificată de reprezentanţa Uniunii Europene la Chişinău drept o „încălcare inacceptabilă” a drepturilor omului. Solicitat de Europa Liberă, Dirk Lorenz, ofiţer politic în Delegaţia UE la Chişinău, semnalează că deciziile contravin normelor europene pe care le-a îmbrăţişat şi Moldova atunci cînd a aderat la tratate şi convenţii internaţionale:

„Noi regretăm profund aceste decizii deoarece credem că ele nu sînt compatibile cu obligaţiile privind drepturile omului pe care Moldova le-a acceptat cînd a devenit membră a Consiliului Europei şi cînd a ratificat documentul Naţiunilor Unite privind drepturile civile şi politice”, a spus diplomatul european.

Măsuri împotriva minorităţilor sexuale au luat două sate, Chetriş şi Hiliuţi, din raionul Făleşti şi oraşele Anenii-Noi şi Bălţi. După o notificare primită de la Cancelaria de Stat care este abilitată să verifice legalitatea deciziilor aprobate de administraţiile din teritoriu consiliul local din Chetriş şi-a anulat decizia.

Reprezentantul oficiului teritorial Bălţi al Cancelariei Guvernului Nicolae Uncuţă ne-a spus că vor fi somate să-şi revadă hotărîrile şi celelalte consilii, cel de la Bălţi urmînd să primească o înştiinţare în următoarele zile. „Cred că consilierii vor da dovadă de spirit raţional şi nu de spirit revoluţionar cum ei sînt în stare să perceapă şi vor merge la abrogare, dacă nu - vom merge în instanţa de judecată.”

Vitalii Povonschi, liderul fracţiunii comuniştilor, care are majoritatea în consiliul municipal Bălţi a lăsat însă să se înţeleagă că procesul de judecată nu poate fi evitat. „Noi ne păstrăm punctul de vedere şi nu avem de gînd să anulăm sau să modificăm hotărîrea. Noi nu vrem ca prin legea împotriva discriminării sau prin alte metode minorităţile sexuale să-şi demonstreze sexualitatea. Noi vrem să-i protejăm pe copiii noştri şi pe toţi bălţenii de aceste show-uri şi parade ale gay-ilor. Aceasta e părerea nu doar a partidului comuniştilor, dar şi a orăşenilor noştri, şi a bisericii de asemenea.”

Încercările de-a adopta o lege împotriva discriminării care ar proteja şi drepturile minorităţilor sexuale au provocat proteste vehemente din partea mai mulltor organizaţii care se declară pro-ortodoxe. Dar şi Mitopolia Moldovei şi-a exprimat nu o dată făţiş dezacordul faţă de această lege.

Legea antidiscriminare a fost retrasă din Parlament anul trecut pentru că nu a găsit susţinerea majorităţii, iar guvernul s-a angajat s-o adopte pînă la vară, într-un plan de acţiuni cu Uniunea Europeană pentru obţinerea regimului liberalizat de vize pentru cetăţenii moldoveni care vor dori să călătorească în spaţiul Schengen.

Lipsa unui consens în societate în ce priveşte necesitatea adoptării unei asemenea legi ar putea însă s-o amîne pe mai mult timp, spun apărătorii drepturilor omului. Aceştia recomandă autorităţilor să explice pe îndelete populaţiei de ce ar fi nevoie de o atare normă.

Acelaşi îndemn a fost sonorizat şi de oficiali europeni cu diferite ocazii, iar ofiţerul politic în Delegaţia UE la Chişinău Dirk Lorenz a amintit din nou despre el.

“Din nefericire eu cred că nu există o înţelegere clară a ceea ce înseamnă legea antidiscriminare. Eu pot doar să încurajez guvernul să continue dialogul cu toţi actorii importanţi ai societăţii civile pentru a explica ce semnifică această lege. Legea nu promovează un anume mod de viaţă. Ea nu impune adoptarea copiilor de către homosexuali şi nici căsătoriile homosexualilor. Ea doar conţine principiul de a nu trata în mod diferit persoanele în situaţii similare,” a spus Europei Libere diplomatul european care a adăugat că legea ar fi în beneficiul mai multor categorii de populaţie care încă se simt discriminate, cum ar fi femeile şi persoanele cu dizabilităţi.
XS
SM
MD
LG