Linkuri accesibilitate

Despre înfrângerea umilitoare suferită de arogantul moderator de la postul de ştiri al lui Dan Voiculescu, Antena 3


Mihai Gâdea a făcut proba jalnică a decăderii meseriei de jurnalist (Evenimentul Z

De ziua maghiarimii de pretutindeni ar fi fost de asteptat ca presa sa se ocupe de atitudinea Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania in cadrul coalitiei de guvernare.

Comentatorii au preferat insa de departe sa discute emisiunea de marti de la Antena 3, a lui Mihai Gâdea, la care invitat a fost premierul Mihai Razvan Ungureanu. Daca ieri problema sectiei in limba maghiara a Universitatii din Targu Mures mai era inca tratata ca santaj al UDMR fata de putere, astazi poate fi citat un singur comentariu pe acest subiect, semnat de Mircea Vasilescu in Adevărul, si care spune simplu: ar fi bine sa se infiinteze aceasta sectie, ca sa vada toata lumea ca nu ajuta la nimic. Medicii de etnie maghiara vor intra, cot la cot cu romanii, in acelasi sistem deplorabil, subfinantat, cu lefuri mici si dotari precare si se vor inghesui sa invete limbi de circulatie internationala ca sa poata pleca sa profeseze in strainatate.

In schimb, KO-ul adjudecat de premierul Ungureanu face prima pagina cam peste tot. Inca de ieri, editorialisti si semnatari de rubrica scriau despre înfrângerea umilitoare suferita de arogantul moderator de la postul de stiri al lui Dan Voiculescu, Antena 3.

Liviu Avram, de la Adevărul, crede ca Mihai Gâdea a pierdut totul in primele doua minute, cand premierul a demonstrat ca ziaristul habar nu are ce inseamna cuvantul „salutar”. MRU – cum il numeste deja, aproape amical, toata presa, ar avea toate calitatile jurnalistului de vocatie, arata Liviu Avram: informatie, concizie, inteligenta, aplomb, buna-credinta si – foarte important – atitudine. „Si-a ascultat atent interlocutorul si l-a taxat prompt ori de cate ori a avut prilej – si a avut destule.”

În editorialul din Evenimentul Zilei, Adrian Patrusca lauda abilitatea cu care premierul a stiut sa se foloseasca de prilejul oferit imprudent de Dan Voiculescu, acela de a-si expune, cu maxima audienta – caci aceasta emisiune a avut, intr-adevar, marti seara, audienta maxima – de a-si expune pozitiile pe chestiuni importante de politica interna. El a intrat curajos „in barlogul presupusului dusman” si l-a invins. La Antena 3 nu a fost doar „o paruiala mediatica”, scrie editorialistul, ci „un joc cu miza mare si bataie lunga”. Pentru ca premierul instalat la Palatul Victoria doar de o luna are nevoie sa convinga ca este, citam, „independentul, omul providential, asteptat de toata lumea, altfel decat restul cloacei politice, peste mizeria careia pluteste olimpian”. Mihai Razvan Ungureanu face „un joc extrem de interesant”, al carui rezultat se va verifica in timp, mai arata Adrian Pastrusca.

Alti doi comentatori – Silviu Sergiu, de la Evenimentul Zilei, si Cristian Câmpeanu, de la România Liberă – adauga concluziei generale ca primul ministru a repurtat o victorie certa, in batalia puterii cu televiziunile controlate de opozitie, remarca amara ca, de fapt, Mihai Gâdea a făcut proba jalnică a decăderii meseriei de jurnalist.
XS
SM
MD
LG