Linkuri accesibilitate

H. Bielefeldt: „Ultimul lucru pe care l-aş face ar fi distrugerea credinţei!”


Heiner Bielefeldt
Heiner Bielefeldt

Un interviu cu raportorul special ONU pentru libertatea religiilor, profesorul în teologie Heiner Bielefeldt.


Mitropolia Moldovei a criticat săptămâna aceasta un raport ONU care atrage atenția asupra tratamentului privilegiat de care se bucură biserica ortodoxă în Moldova, adesea în dauna altor religii.

Autorul, raportorul special ONU pentru libertatea religiilor, profesorul în teologie Heiner Bielefeldt, scrie printre altele că locul bisericii ortodoxe este atât de special, încât contravine prevederii constituționale că statul moldovean este secular.

În replică, mitropolitul Vladimir l-a acuzat pe raportul special ONU că încearcă să ”distrugă” ortodoxia.

L-am contactat telefonic pe profesorul Heiner Bielefeldt la catedra sa de la universitatea germană Erlangen și l-am întrebat mai întâi dacă este surprins de asprimea reacției stârnite de raportul său.

Heiner Bielefeldt: „Nu aș dori să comentez detaliile reacției (Mitropoliei Moldovei). Este o reacție foarte agresivă, poate datorită faptului că am formulat (în raport) o serie de întrebări critice referitoare și la biserica ortodoxă. Dar mandatul meu ca raportor special ONU este libertatea religiiilor, așa că ultimul lucru pe care l-aș face este să distrug credința oamenilor! Ba, dimpotrivă: eu respect credința, dar în diversitatea ei. Obiectivul meu este să analizez structuri și să fac propuneri despre cum se pot asigura șanse egale diferitelor credințe și organizații religioase de a-și exprima vederile, convingerile, practicile lor în societate.”

În raportul său pregătit printr-o vizită de documentare în Moldova în septembrie anul trecut, Heiner Bielefeldt recomanda ca atunci când parlamentul va re-examina legea cultelor să se uite cu mai mare atenție la fraza care consfințește locul special al ortodoxiei în Republica Moldova. Deputații au modificat legea la 27 decembrie, dar fraza respectivă a rămas la locul ei. Ce crede Heiner Bielefeldt?

Heiner Bielefeldt: „Lucrul cel mai important îl constituie implicațiile practice (ale acestei fraze). M-am întrebat care este semnificația unei asemenea declarații într-un text de lege. Din punct de vedere istoric nimeni nu poate nega că biserica ortodoxă a avut un impact enorm asupra dezvoltării societății (moldovene), asupra formării culturii și practicilor religioase. Ca fapt istoric asta este și va rămâne adevărat, dar întrebarea mea este de ce trebuie înscris în lege? Preferința mea personală ar fi să nu existe o asemenea referință într-un text juridic pentru că asta poate duce la neînțelegeri. Iar în Moldova vedem într-adevăr cum biserica ortodoxă se bucură de tratament privilegiat într-un număr mare de domenii, de la armată la educația școlară. Poziția mea practică este: haideți să asigurăm aplicarea nediscriminatorie a libertății credinței pentru toată lumea. Orice statut special pentru un anumit grup religios mă face suspicios.”

Profesorul Bielefeldt scrie în mai multe locuri din raportul său că acceptând alte religii și alte opinii biserica ortodoxă și-ar face sieși un serviciu – sau, mai exact, ar evita evoluții neplăcute în viitor. În interviul telefonic l-am rugat pe raportorul ONU sa-și explice această idee.

Heiner Bielefeldt: „Am fost oarecum șocat întâlnindu-mă (în Moldova) cu grupări destul de radicale, grupări studențești care pretind că vorbesc în numele tradiției ortodoxe. Apoi multă lume mi-a spus că acele grupări radicale nu sunt reprezentative, că de fapt majoritatea moldovenilor, inclusiv preoții, au viziuni moderate, nu sunt fanatici. Foarte bine, eu chiar cred acest lucru. Dar m-am întrebat de ce acele voci moderate tac. Dacă lasă scena radicalilor, care creează antagonism între ortodoxie și drepturile internaționale ale omului, asta va duce la o dezbinare care pe termen lung ar putea avea efecte devastatoare și pentru biserica ortodoxă”.

Criticile bisericii ortodoxe la adresa raportului lui Heiner Bielefeldt se referă pe larg și la serviciile pe care acesta le-ar face minorităților sexuale. L-am întrebat pe autor de ce, deși mandatul său este de a apăra grupările religioase, se simte dator să apere și drepturile gay-ilor ca una din categoriile prevăzute în legea anti-discriminare.

Heiner Bielefeldt: „Este important ca oamenii să aibă drepturi. Eu mă concentrez pe libertatea religiilor, dar asta nu înseamnă că ignor alte drepturi. De aceea le-am și pomenit în raport, chiar și pe cele (referitoare la gay) față de care biserica ortodoxă din Moldova a exprimat un nivel înalt de rezervă. (Biserica ortodoxă) își poate exprima vederile, dar nu poate avea un fel de drept de veto împotriva organizării de adunări ale oamenilor cu care ea nu este de acord. Oamenii aceia au drepturile lor și am menționat acest lucru în raport, pentru că problema a apărut în multe discuții pe care le-am avut în Moldova”.

Raportorul special ONU Heiner Bielefeldt este teolog catolic și cunoaște bine opoziția tradițională a bisericii în general față de minoritățile sexuale. L-am întrebat dacă este posibil ca această atitudine să se schimbe.

Heiner Bielefeldt: „Cu siguranță. Este un proces în desfășurare în multe țări anglo-saxone, de asemenea în Olanda, state unde aceste dezbateri au început ceva mai demult. Peste tot procesul este unul de „învățare”, de adaptare. Într-un număr de țări avem preoți care spun deschis că sunt gay. Chiar aici, în statul german unde locuiesc, Bavaria, se poartă discuții dacă preoții sau preotesele protestante pot locui împreună cu partenerul lor de același sex. Toate acestea sunt procese complicate, adesea cu elemente de conflict și care au uneori nevoie de timp. Ce este important este să începem prin a respecta drepturile oamenilor și apoi să găsim căi noi de a reconcilia diferitele libertăți”.

În declarațiilor lor anti-islamice sau anti-gay, preoții ortodocși din Moldova și grupările ortodoxe radicale spun mereu că vor integrarea țării în Europa, dar fără a adopta toate valorile din alte țări – sau păstrându-și ceea ce ei numesc valorile specifice ortodoxe sau moldovenești.

Heiner Bielefeldt: „A avea valori este un lucru, dar a pretinde hegemonia propriilor valori în dauna libertății altora, în dauna dreptului altora de a-și exprima vederile, asta este cu totul altceva”.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG