Linkuri accesibilitate

Alianţa tradiţională americano-britanică


Barack Obama şi David Cameron
Barack Obama şi David Cameron

…confirmată de vizita premierului Marii Britanii David Cameron în Statele Unite.


New York şi scena atacurilor teroriste din 2001, aşa numitul Ground Zero sunt ultima etapă a vizitei oficiale de trei zile, întreprinsă de premierul britanic David Cameron în Statele Unite. Desigur, punctul culminant au fost discuţiile de două ore la Casa Albă cu preşedintele Barack Obama, discuţii care au stat sub semnul unei alianţe tradiţionale, fie că este vorba de Afganistan, Iran sau Siria – o cooperare care însă nu poate şterge diferenţele clare de strategie dintre cei doi când vine vorba de criza economică. Relatarea corespondentului Europei Libere la Washington, Richard Solash esre rezumată de Ileana Giurchescu:

La conferinţa de presă care a urmat discuţiilor de la Casa Albă, ambii lideri au vorbit despre progresele semnificative făcute în Afganistan în vederea stabilizării ţării. Iar preşedintele Obama a ţinut să precizeze că trupele internaţionale vor fi retrase, cum este planificat, până la sfârşitul lui 2014.

Obama a mai spus că tranziţia a început deja, că jumătate din populaţia afgană trăieşte acum în zone unde securitatea este asigurată de forţele locale, aşa că nu există motive ca retragerea trupelor internaţionale să nu aibă loc cum este planificat.

Recente sondaje de opinie din ambele ţări, relatează agenţia Reuters, arată că intervenţia din Afganistan este din ce în ce mai nepopulară – un semn de nemulţumire pe care Barack Obama nu-l poate ignora într-un an electoral.

Preşedintele american a mai spus că speră ca un acord strategic cu Afganistanul să fie încheiat până la summitul NATO, care va avea loc în mai la Chicago.

În ce priveşte programul nuclear al Iranului, preşedintele Obama a atras atenţia că mai există şansa unei soluţii diplomatice dar că problema devine din ce in ce mai presantă.

Obama a explicat că sancţiunile impuse de comunitatea internaţională sunt tocmai expresia voinţei de a convinge Teheranul să negocieze. Pe de altă parte, premierul britanic David Cameron a atras atenţia că toate „opţiunile sunt deschise” aşa că ar fi bine ca Teheranul să ia foarte în serios viitoarele discuţii despre programul său nuclear.

Pe agenda întrevederii de la Casa Albă a stat şi Siria, unde se împlineşte un an de la izbucnirea revoltei împotriva regimului preşedintelui Bashar al Assad. Potrivit estimărilor Naţiunilor Unite , până acum 8 mii de persoane şi-au pierdut viaţa în confruntările dintre forţele de ordine şi protestatari. Alte peste 20 de mii de persoane au fost obligate să se refugieze.

În primul rând, premierul Cameron a cerut Rusiei să nu mai blocheze, în Consiliul de securitate ONU, adoptarea unei rezoluţii critice la adresa Siriei.

În opinia lui Cameron, este în interesul Rusiei să sprijine orice măsură care ar pune capăt violenţei în Siria.

Întrebat însă daca au discutat şi posibilitatea de a impune o zonă de protecţie aeriană, cu s-a întâmplat în Libia, preşedintele Barack Obama a declarat că nu este în favoarea unei intervenţii militare. Dar a adăugat: „Strategii noştri au planuri pentru orice eventualitate”.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG