Linkuri accesibilitate

Rusia în dezbaterea Parlamentului European


Dinamica situaţiei politice din Rusia s-a schimbat, iar UE trebuie sa sprijine procesul de reformă.


Parlamentul european a început ieri seară dezbaterile asupra unei rezoluţii privind prezidenţialele din Federaţia Rusă. Iolanda Bădiliţă are amănunte:

Inainte de a face declaratii despre alegeri, ministrul danez al afacerilor externe Villy Søvndal, vorbind in numele Inaltului reprezentant pentru Politica Externa si de Securitate, Catherine Ashton, a subliniat ca „Rusia este cel mai mare vecin al UE si un important partener de afaceri cu care UE are in derulare un Parteneriat strategic”.

Si totusi, a spus Villy Søvndal, „observatorii OSCE au constatat ca sansele candidatilor in alegeri nu au fost egale. Suntem de acord cu raportul preliminar al observatorilor si reamintim Rusiei ca si-a asumat obligatia de a organiza alegere libere.”

Chiar si asa, „Catherine Ashton asteapta cu interes sa colaboreze cu noul presedinte si noul guvern, iar de la presedintele Medvedev sa remedieze deficientele in organizarea alegerilor”, a aratat ministrul danez de externe.

Diplomatul european a subliniat ca in acest moment dinamica situatiei politice din Rusia s-a schimbat, iar UE trebuie sa sprijine procesul de reforma.

„Rusia actioneaza la fel ca fosta Uniune Sovietica”, a intervenit intr-un mod foarte franc, intrerupand declaratiile neutre ale ministrului danez, deputatul spaniol de centru dreapta José Ignacio Salafranca Sánchez-Neyra:

„Daca ne uitam la cum voteaza in Consiliul de securitate ONU sau la si felul in care se schimba premierul cu presedintele, Rusia este la fel ca Uniunea Sovietica”, a spus deputatul PPE, aratand ca UE trebuie sa sustina schimbarea si sa mentina dialogul cu opozitia ale carei drepturi trebuie sprijinite.

„Am asistat la doua alegeri pe care nu le putem declara libere. Au existat progrese, insa nu e de ajuns. Cu toate acestea, nu cred ca are sens sa votam o rezolutie in care sa judecam Rusia”, a insistat raportorul Hannes Swoboda. Potrivit documentului intocmit de acesta, Rusia ar trebui sa adopte un pachet de reforme care ar trebui sa fie impus ca prima prioritate de noul presedinte Vladimir Putin.

Pe de alta parte, opozitia, crede raportorul, trebuie sa arate „ca poate face si altceva decat sa se opuna”. Vrem sa sprijinim fortele din Rusia care promoveaza ideea ca acesta tara trebuie sa fie un stat mai democrat si modern, a aratat seful grupului Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European.

Swoboda a expus sumar neregularitatile inregistrate atat in cadrul alegerilor parlamentare cat si pe parcursul celor prezidentiale. Este „nejustificat sa impui conditii de participare celor care vor sa se inscrie in cursa, care sunt asa formulate incat anumiti candidati sunt exclusi din start”, a aratat Hannes Swoboda, care a amintit si despre expunerea dezechilibrata a candidatilor in mass media, unde „cu fiecare ocazie Putin a fost prezentat precum de tigrul siberian salvator”.

Speranta vine insa din partea populatiei, care a avut curaj sa iasa in strada si sa demonstreze, au aratat mai multi deputati. Nu putin dintre acestia s-au declarat nemultumiti de tonul prea bland al raportului si rezolutiei Swoboda.

Chiar si asa, rezolutia are toate sansele sa treaca de votul Parlamentului European.
XS
SM
MD
LG