Linkuri accesibilitate

De ce ezită socialiştii să aleagă preşedintele?


Igor Dodon şi Vladimir Voronin (dreapta)
Igor Dodon şi Vladimir Voronin (dreapta)

Cum au reacţionat liderii AIE la declaraţiile evazive ale lui Igor Dodon, după întâlnirea sa cu Vladimir Voronin?


Grupul socialiştilor va fi prezent vineri în parlament, indiferent cum va vota: pentru sau împotriva lui Nicolae Timofti. Declaraţia îi aparţine lui Igor Dodon care s-a întâlnit astăzi cu liderul comuniştilor Vladimir Voronin şi cu Nicolae Timofti, singurul candidat la preşedinţia ţării din partea Alianţei pentru Integrare Europeană. Mai multe de la Liliana Barbăroşie:

Socialiştii au spus astăzi că nu sunt gata să promită sprijin candidatului la şefia statului Nicolae Timofti. Magistratul nominalizat de coaliția de la guvernare a avut astăzi o întrevedere cu Igor Dodon, dar acesta spune că ar mai avea nevoie de o întâlnire pentru a decide dacă îl votează sau nu. Înainte de discuţiile cu Timofti, Dodon a tratat, pentru prima oară de la desprinderea de la PCRM, şi cu Vladimir Voronin, liderul comuniştilor care au depus ieri în parlament o moţiune de cenzură împotriva guvernului.

Igor Dodon: „Vreau să mă consult cu partidul pentru a lua decizia finală”, a declarat socialistul Igor Dodon după o întrevedere de o oră şi jumătate cu Nicolae Timofti pe care spunea anterior că îl aşteaptă la „un test de statalitate”, determinant pentru decizia de a-l sprijini sau nu în alegerile din 16 martie.

La fel de evaziv a fost şi atunci cînd presa i-a cerut să comenteze discuţiile pe care le purtase cu câteva ore mai devreme cu liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, întrevedere ce a generat tot felul de speculaţii şi presupuse scenarii de culise.

Igor Dodon: „Am vrut noi, socialiştii, să vedem dacă comuniştii înţeleg rolul opoziţiei, să le aducem la cunoştinţă că prin poziţii radicale probleme nu pot fi rezolvate şi am vrut să vedem ce cred ei despre anticipate dacă se va ajunge la ele.”

Socialiştii, voturile cărora ar trebui să facă posibilă alegerea candidatului înaintat de guvernare, au anunţat că au nevoie să se mai întâlnească o dată până vineri cu Nicolae Timofti, dar şi să continue să trateze cu grupul comuniştilor lui Vladimir Voronin.

Ce cred liderii alianţei despre aceste planuri? Liberal-democratul Vlad Filat pare absolut liniştit: „Eu atâtea poveşti şi scenarii am auzit referitoare la activitatea politică din Republica Moldova, încât nu m-aş mira dacă aş afla că şi pe lună s-au întâlnit anumiţi actori politici. A avut loc această întâlnire, este bine. Am avut şi au astfel de întâlniri. Şi mi-am continuat activitatea. Să vedem faptele.”

La fel, şi democratul Dumitru Diacov: „Dodon mi se pare că nici el nu s-a aşteptat că i se va da curs invitaţiei. La noi fiecare vrea să fie şi un fel de newsmaker.”

Liberalul Mihai Ghimpu: „Eu am spus de la bun început că referendumul este soluţia. S-a dat înapoi. Acum să vedem cine a avut dreptate.”

Iată însă cum au reacţionat liderii alianţei întrebaţi dacă iniţiativele legislative înaintate ieri de comunişti - una, în care se cere demiterea speakerului parlamentului Marian Lupu, acuzat de „uzurparea puterii”, iar a doua fiind o moţiune de cenzură împotriva guvernului, care, aşa cum speră opoziţia, ar trebui să fie dezbătută în aceiaşi zi cu votarea preşedintelui - ar putea da peste cap planurile de a-l alege pe Nicole Timofti în funcţia de şef de stat.

Liberal-democratul Vlad Filat: „Dânşii sunt în febra electorală.”

Democratul Dumitru Diacov: „Îşi fac drum în Parlament, pentru că nu poţi cere demisia fără a veni să-ţi pledezi cauza. Plus că vor să amplifice mesajele pentru cei care vor protesta în stradă.”

Liberalul Mihai Ghimpu: „În ziua în care noi vrem să alegem şeful statului, ei vin cu moţiune. Nu-i nimic aici straniu. Important e să fim noi uniţi.”

Mai mulţi analişti, printre care Arcadie Barbăroşie de la IPP, văd în aceste iniţiative o încercare firească a opoziţiei de „a hărţui”, aşa cum spune analistul, partidele aflate la guvernare:

„Nu văd eu cum ar putea ei da jos guvernul şi-l demite pe Lupu, dar gălăgie o să facă. Şi e firesc aşa. Opoziţia se gândeşte la electorat, ei trebuie să producă evenimente, să-şi consolideze poziţiile. Aşa şi vor face.”

Într-o înregistrare video difuzată astăzi, liderul opoziţiei comuniste, Vladimir Voronin dă asigurări că protestele opoziţiei în ziua de vineri vor fi paşnice.
Previous Next

XS
SM
MD
LG