Linkuri accesibilitate

Moldializarea (Dilema veche)


Noul premier român în captivitatea ţintelor electorale (România liberă)


Saptamanalul Dilema veche publica un supliment dedicat culturii basarabene si intitulat Moldializarea. Semnatarii din grupaj (in majoritate basarabeni) pledeaza in general pentru schimburi culturale mult mai consistente intre Republica Moldova si Romania. Vasile Garnet spune ca lipseste un sistem de vase comunicante si, in absenta lui, dincolo de Prut exista tendinta basarabenizarii excesive: tinerii scriitori cultiva un limbaj rebarbativ, un argou impanat de rusisme, doar pentru a soca, or, in opinia scriitorului, acesta este un drum infundat. Pe o alta pagina, Anatol Moraru, lector de literatura romana si universala la Universitatea din Balti, regreta ca Romania nu s-a decis sa produca mai multe acte de “imperialism cultural”. Vasile Ernu – un scriitor care conteaza deja in literatura romana – constata in textul sau scaderea dramatica a nivelului de instructie in Republica Moldova, paralel cu dezintegrarea institutiilor de tip sovietic inainte sa fie inlocuite cu ceva mai bun.

Evenimentul zilei supune analizei interviul luat ieri presedintelui tarii, Traian Basescu. Ion Cristoiu si Cozmin Gusa sunt analistii consultati. Cristoiu e de parere ca principalul mesaj pe care presedintele a vrut sa-l transmita era vestea buna a majorarii salariilor pentru bugetari. A optat sa faca el anuntul pentru ca, daca ar fi venit de la Partidul Democrat-Liberal, speculatiile ca a inceput sezonul pomenilor electorale ar fi fost si mai insistente. Ion Cristoiu nu crede in existenta vreunei tensiuni intre presedinte si premier, cu toate ca propunerea premierului Mihai Razvan Ungureanu era de scadere a contributiilor la asigurarile sociale nsi nu de crestere a salariilor. Cozmin Gusa apreciaza in schimb mult mai mult declaratiile presedintelui despre relatia promitatoare cu Rusia.

Un comentariu semnat in Romania libera de Tom Gallagher studiaza sansele de reusita ale premierului Mihai Razvan Ungureanu. Un premier care deocamdata se regaseste captive tintelor electorale ale partidelor din coalitia de guvernare. Dincolo de fermitate, o calitate pe care deja o dovedeste, Ungureanu ar avea si atuul ca stapaneste foarte bine problemele de politica externa. A demonstrat-o prin pozitia adoptata de Romania in chestiunea romanilor din valea Timocului – Romania si-a dat acordul ca Serbia sa devina candidat oficial la aderare numai cu conditia rezolvarii statutului minoritatii vlahe de acolo. Pe de alta parte, conjuncturile politice europene, dominate in prezent de pozitia Frantei si Germaniei, i-ar deschide lui Mihai Razvan Ungureanu oportunitatea de a se manifesta ca un lider netimorat, care pledeaza pentru mai mult echilibru si mai multa reciprocitate in cadrul Uniunii – arata, in Romania libera, Tom Gallagher.
XS
SM
MD
LG