Linkuri accesibilitate

În Rusia are loc o renaștere a politicii: societatea își ia mai în serios drepturile constituționale


Michael McFaul în vizită la Muzeul Central de Stat al Istoriei Contemporane a Rusiei
Michael McFaul în vizită la Muzeul Central de Stat al Istoriei Contemporane a Rusiei

Ambasadorul american Michael McFaul pledează în favoarea ajutorării societății civile ruse.


Ambasdorul Statelor Unite în Rusia i-a îndemnat pe membrii Congresului american să renunțe la sancțiunile economice din vremea Războiului rece și să permită Casei Albe să ajute financiar organizațiile neguvernamentale rusești. Potrivit ambasadorului Michael McFaul, Rusia se află într-o perioadă de „reînnoire civică” pe care Statele Unite trebuie s-o cunoască și s-o sprijine cât mai eficient. Detalii are Mircea Țicudean.

Ambasadorul Statelor Unite în Rusia, Michael McFaul, a prezentat luni situația din țara unde se află la post într-o alocuțiune rostită la Institutul de Economie Internațională Peterson din Washington.

Adresându-se membrilor Congresului american, ambasadorul McFaul a spus că ei nu vor ajuta în nici un fel democrația din Rusia insistând să păstreze amendamentul Jackson-Vanik.

Instituit în 1974, acesta prevedea restricții în comerțul cu Uniunea Sovietică în speranța de a forța Moscova să permită emigrarea evreilor sovietici. După prăbușirea comunismului, aplicarea amendamentului este suspendată periodic, dar existența lui este un motiv de iritare în relațiile americano-ruse.

„Dacă nu mă credeți pe mine, întrebați-l pe Alexei Navalnii”, a spus ambasadorul, referindu-se la o petiție prin care blogger-ul Navalnii și alți lideri ai grupărilor anti-Putin au cerut luni Statelor Unite să anuleze amendamentul Jackson-Vanik.

Așa cum scrie agenția Reuter, opoziția rusă este de părere că menținerea fie și simbolică a unei sancțiuni economice din vremea Războiului rece nu va face decât să dea apă la moară președintelui-ales al Rusiei Vladimir Putin, care o va putea exploata în scopuri naționaliste. În aceeași petiție se spune că orice formă de izolare economică a Rusiei va consolida actualul model economic rusesc, pe care autorii apelului îl numesc petro-stat – adică o țară bogată grație resurselor naturale și neinteresată de o structură economică mai diversă și mai democratică.

În alocuțiunea sa de ieri de la Washington, ambasadorul Statelor Unite la Moscova s-a declarat suprins de anti-americanismul recentei campanii electorale din Rusia. Ambasadorul Michael McFaul a spus că ar dori să pună anti-americanismul din discursul politic rusesc strict pe seama campaniei electorale, dar a adăugat că este curios cum vor arăta sondajele de opinie despre imaginea Statelor Unite în ochii rușilor odată ce campania electorală va fi dată uitării.

Ambasadorul McFaul a îndemnat Congresul să nu piardă ocazia implicării pozitive a Statelor Unite în schimbările prin care trece Rusia. Ambasadorul a spus că în Rusia are loc o renaștere a politicii: societatea își ia mai în serios drepturile constituționale, iar statul rus îi răspunde. În opinia ambasadorului McFaul, societatea civilă rusească are nevoie de mai mult ajutor financiar, pe care nu îl poate obține din surse rusești.De aceea, a spus ambasadorul, Congresul american ar face bine să aprobe cât mai curând fondurile alocate de administrația Obama dezvoltării societății civile rusești, ca și inițiativa Casei Albe de a aboli amendamentul Jackson-Vanik în perspectiva integrării Rusiei în Organizația Mondială a Comerțului.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG