Linkuri accesibilitate

Legea de pedepsire a pedofiliiei prin castrare chimică


Afiș al campaniei împotriva abuzului sexual al copiilor în Moldova.
Afiș al campaniei împotriva abuzului sexual al copiilor în Moldova.

Valeriu Munteanu: această lege nu va elimna problema exploatării sexuale a minorilor din Moldova.

Recent, la propunerea liberalilor, parlamentul de la Chişinău a aprobat o lege prin care pedofilia va fi pedepsită prin castrare chimică obligatorie. Iniţiatorul legii, deputatul Valeriu Munteanu a explicat postului nostru de radio motivele care l-au făcut să propună această lege.

De la independenţă, Moldova a fost într-adevar una din destinaţiile pedofililor, iar printre ei s-a aflat şi Antony Mark Bianchi, un cetăţean american condamnat în mai 2009 la 25 de ani de închisoare în Statele Unite. Michael Levy, procurorul care a investigat atunci cazul, a declarat că ţările sărace sunt într-adevar o destinaţie preferată de pedofili cu atit mai mult cu cît în aceste ţări nici legislaţia în domeniu nu este prea dezvoltată, iar mentalităţile opresc de multe ori victimele să aducă cazurile lor în faţa instanţelor. Oamenii sunt săraci şi le este ruşine de ce va spune lumea.

Moldova merge prin acest demers pe calea altor ţări europene, cum ar fi Cehia şi Polonia, care practică şi ele castrarea chimică obligatorie, dar numai în anumite cazuri. Germania, Marea Britanie, Danemarca si Suedia apelează la acest tratament dar numai cu aprobarea violatorului.

Legi similare sunt şi în dezbaterea parlamentelor din Rusia, Turcia şi Armenia.

Legea este însă extrem de controversată. Amnesty International Moldova a criticat-o spunind că sistemul judiciar din Moldova este atît de corupt şi de nedrept încît o astfel de pedeapsă obligatorie şi fără încuviinţarea agresorului ar putea însemna pur şi simplu tortură, spune Nikita Gurkov de la Amnesty International Moldova:

Profesorul american de psihiatrie şi expert în comportament sexual Fred Berlin, de la Universitatea Johns Hopkins, spune că procedeul s-a dovedit eficient atunci cînd este aplicat într-adevar celor care au fost diagnosticaţi drept pedofili:

„Cred că dovezile sunt foarte grăitoare. Dacă aplicam un tratament care diminuează nivelul de testosteron, şi prin analiza sîngelui am văzut că nivelul scade dramatic, atunci ştim că scade foarte mult şi apelitul sexual. Asta e valabil şi la animale şi la oameni. Şi este adevărat că atunci cînd acest tratament a fost aplicat pedofililor, cazurile de recidivă au fost foarte puţine, mai spune profesorul american.

Este amintit un caz celebru american, din anii 90, când pedofilul Robert Komeranski a implorat curtea să îl castreze cînd se apropia ispăşirea pedepsei sale cu închisoarea şi în 1992 declara cotidianului „Los Angeles Times”, că tratamentul a dat rezultatele aşteptate. Profesorul Berlin avertizează însă că nu toţi cei care abuzează sexual copii sunt pedofili.

Există oameni care comit infracţiuni sexuale nu pentru că ar fi mînaţi de instincte anormale, dar dintr-o varietate de alte motive. Sunt unii care comit astfel de acte pentru că au o judecată deteriorată sau au instinctele afectate. Astfel de persoane au nevoie de un alt fel de tratament. Există alţi agresori care nu au valorile morale care să îi oprească de la comiterea acestor fapte. Or e limpede că în aceste cazuri nici o operaţie sau tratament medical nu îi poate face să înţeleagă aceste valori.

O investigaţie făcută de Centrul pentru Jurnalism Independent din Moldova a scos la iveală faptul că se face reclamă pentru copii de consum din Moldova prin reţelele de socializare Odniklassniki.ru şi Mail.ru. În ciuda faptului că în 2010 liderul unei reţele de pedofili, Oleg Sivitki, a fost arestat de autorităţile moldovene, jurnaliştii de la Centrul pentru Jurnalism Independent au constatat că reţeaua a continuat să existe şi să „ofere” o noapte cu un baiat moldovean de 15 ani cu 55 de euro – dintre care 40 lua proxenetul şi 15 băiatul.

Deputatul liberal Valeriu Munteanu ştie că iniţiativa sa legislativă nu va rezolva problemele exploatării sexuale a minorilor din Moldova.
Previous Next

XS
SM
MD
LG