Linkuri accesibilitate

De unde vor fi luați banii pentru mărirea salariilor bugetare din România?


Revenirea la salariile de dinaintea crizei economice pare o soluție electorală.

Nici politicienii coaliției de guvernămînt din România, nici reprezentantii executivului si nici presedintele nu au raspuns inca la intrebarea de unde vor lua banii necesari pentru marirea salariilor bugetarilor. De fapt ar fi vorba despre refacerea salariilor acestora, care au fost reduse in 2010 cu 25 la suta. Coalitia aflata la putere in Romania a decis astazi sa creasca lefurile bugetarilor cu 16 la suta incepind cu 1 iunie, dupa ce anul trecut angajatii institutiilor statului au primit diferenta de pina la 25 la suta.

Revenirea la salariile de dinaintea crizei economice pare o solutie electorala, cita vreme aceasta masura ar urma sa consume circa 500 de milioane de euro pina la sfirsitul anului, adica 0,5 la suta din Produsul Intern Brut. In conditiile in care Romania s-a angajat la un deficit de 1,9 la suta din Produsul Intern Brut, cheltuiala cu salariile bugetarilor, neprevazuta in bugetul de stat ca atare ar putea avea efecte neprevazute.

Oficialii explica una dintre fetele pozitive ale acestei idei: faptul ca romanii vor fi incurajati sa cheltuiasca mai mult, pornind chiar de la faptul ca perceptia ca lucrurile par sa mearga mai bine. Pe de alta parte suma pentru cresterea salariilor nu a fost gasita, desi premierul roman a vorbit despre banii care vor fi extrasi din evaziunea fiscala fara sa fie foarte clar daca ceea ce va fi scos la lumina zilei din economia gri ar fi suficient.

Deciziile luate in 2010 de guvernul de la Bucuresti pentru a creste imunitatea tarii, ar fi trebuit continuate si anul acesta, potrivit chiar declaratiilor presedintelui roman care spunea inainte de Craciun ca pina la finele lui 2012 totalul concedierilor din sectorul bugetar ar trebui sa ajunga la 300 de mii. In jur de 150 de mii de romani au fost deja disponibilizati in ultimii doi ani si ar mai ramine inca atitia, dar e greu de crezut ca anul acesta in care vor fi in Romania atit alegeri locale, cit si generale vor mai continua aceste concedieri pentru a se ajunge dupa cum era prevazut de la 1,4 milioane de bugetari al 1,1.

Impunînd cresterea salariilor in prag de alegeri, presedintele Traian Băsescu incearca sa aduca mai multe voturi pentru democrat-liberali, desi acestia par sa nu mai poata trece de pragul de 20 de procente.

XS
SM
MD
LG