Linkuri accesibilitate

Incidentul de la Kandahar tensionează relațiile afgano-americane


Gen. John Allen: „Sînt hotărît ca orice persoană găsită vinovată de o fărădelege să fie făcută răspunzătoare”.


In Afganistan, un militar american a patruns in locuinte private, in localitatea Kandahar, impuscind mortal 16 civili. Care sint reactiile la acest grav incident? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Dupa un incident similar luna trecuta, in care cartea sfinta musulmana, Coranul, a fost arsa accidental de militari americani, manifestatii publice de protest, unele violente, au fost organizate pe tot cuprinsul Afganistanului. De data aceasta, ele ar putea lua amploare.

In cazul primului incident, presedintele Obama a prezentat scuze, iar contracandidati republicani i-au reprosat ca isi cere iertare prea mult, in numele poporului american, tradind slabiciune si netinind cont de conditiile la care sint expusi zilnic militari, care incearca sa aduca Afganistanul la o stare de normalitate. Argumentul lui Obama este ca si acum ca in joc este siguranta militarilor americani de acolo, cei mai vulnerabili atunci cind opinia publica afgana devine din ce in ce mai ostila.

Dupa incidentul de la Kandahar, generalul american John Allen, care conduce fortele NATO din acea tara a promis o investigatie serioasa si rapida. „Sint hotarit ca orice persoana gasita vinovata de o faradelege sa fie facuta raspunzatoare”. Presedintele Afganistanului, Hamid Karzai a declarat ca intre victime se numara 9 copii si 3 femei. Generalul Allen a spus ca in afara de investigatie, fortele NATO se vor asigura ca cei raniti primesc ingrijire medicala corespunzatoare. Allen a adaugat ca cele intimplate nu reprezinta valorile pe care NATO le promoveaza si nici nu trebuie sa diminueze cooperarea si partneriatul, construite cu atita dificultate, cu fortele afgane.

Dar resentimentele in rindurile populatiei afgane se vor accentua. La Washington, problema se pune intr-o maniera diferita. Este formulata intrebarea daca mentinerea fortelor militare in Afganistan pina la sfirsitul lui 2014 este o optiune realista, tinind cont de diviziunile adinci in raporturile cu afganii si scepticismul cu privire la prezenta militara, in rindurile populatiei Statelor Unite. Fostul presedinte al Camerei Reprezentantilor si actual candidat la prezidentiale, republicanul Newt Gingrich a spus „Cred ca este foarte posibil ca am pierdut, in mod tragic vieti omenesti si un numar considerabil de tineri americani au fost raniti intr-o misiune care nu este fezabila”. Liderul majoritatii democrate din Senat, Harry Reid a luat apararea administratiei Obama spunind ca planul retragerii treptate din Afganistan avanseaza corespunzator.
XS
SM
MD
LG