Linkuri accesibilitate

„Nu este nici democratic, nici în spirit european să păstrezi în secret numele viitorului candidat la funcția de șef al statului” (Jurnal de Chișinău)


Turcia a înăsprit legislația vizelor turistice pentru a preveni munca la negru (Adevărul).


Turcia scapă de moldovenii care muncesc ilegal, anunță un titlu de pe site-ul adevărul.md. Autorul lui se refră la schimbările din legea de acordare a vizelor turistice, introduse de Ankara din acest an pentru a preveni munca la negru.

Dacă anterior cei care obţineau o viză cu dreptul de a sta în ţară 90 de zile puteau reveni cu una nouă părăsind doar pentru o zi Turcia, acum ei trebuie să aştepte 90 de zile până a se întoarce.

Intrarea în vigoare a noilor prevederi este resimţită deja de moldovenii care muncesc în Turcia, se arată în articolul care citează și anumiți experți turci cu explicația că, astfel, guvernul turc vrea să prevină creşterea ratei şomajului, pe fundalul ascensiunii economice care există acum în Turcia.

Un alt articol din ediția electronica a ziarului Adevărul citează declarațiile făcute într-un interviu exclusive de la Publika de către ex-comandantul garnizoanei din Tiraspol, generalul-maior rus, Mihail Bergman. Acesta spune că din depozitele din regiunea separatistă au fost furate majoritatea muniţiilor, inclusiv două obuze pentru imitarea exploziei nucleare. „În depozitele de armament de la Colbasna din Transnistria au rămas doar muniţii vechi. Acestea însă pot să detoneze în orice clipă, provocând un dezastru în întreaga regiune", a precizat Bergman citat de publicație. Fostul comandant admite, de asemenea, că munițiile, inclusive cele două obuze ar fi putut ajunge chiar şi pe mâinile teroriştilor.

Analistul politic Petru Bogatu critică pe site-ul union.md secretomania liderilor AIE în problema alegerii șefului statului.„Nu este nici democratic, nici în spirit european să păstrezi în secret numele viitorului candidat la funcția de șef al statului până în ultima zi. Ba mai mult, nici deputații din cadrul alianței nu cunosc cine este acest candidat. Decizia, dacă aceasta există, s-a luat la nivelul liderilor AIE. Asupra alegerii președintelui planează multă incertitudine. Nu putem fi siguri că există unanimitate în ceea ce privește candidatura aleasă”, consideră editorialistul de la Jurnal de Chișinău.
Bogatu crede că în aceste condiții ne putem aștepta la surprize în timpul votului secret.

Un editorial semnat de Constantin Tănase în timpul.md numește acest nou episode cu alegerea președintelui „o fază de idioţie politică”, organizată de liderii Alianţei. „Pentru a sublinia încă o dată dispreţul total pe care ei îl poartă societăţi, electoratului, ţării pe care pretind că o conduc, aceştia, înainte de minivacanţa pe care şi-au organizat-o cu prilejul lui Opt Martie au aruncat subtil pe piaţă câteva nume de candidaţi la preşedinţie... Ideea lor a fost aceasta: lasă proştii să discute, fiindcă numele adevăratului candidat îl vom anunţa luni, 12 martie. Dacă îl vom anunţa..., ” scrie Tănase.

„Actualul Parlament, după doi ani şi jumătate de marasm politic, are cea mai proastă imagine posibilă în ochii societăţii, credibilitatea lui a căzut la cota zero - iată de ce, un preşedinte ales de acest parlament va fi şi el lipsit total de credibilitate, autoritate şi legitimitate. Un parlament nociv va naşte un preşedinte nociv. O Alianţă coruptă va naşte un preşedinte corupt”, conchide Tănase.
XS
SM
MD
LG