Linkuri accesibilitate

Fermierul Gheorghe Sârbu: De nu va fi ales preşedintele, parlamentarii vor fi pedepsiţi cu un vot de neîncredere, dacă vor fi alegeri anticipate.

În Moldova subiectul politic al zilei este… ca de aproape 3 ani încoace… candidatul la preşedinţie. Valentina Ursu a stat de vorbă cu fermierul Gheorghe Sârbu din Oneşti, raionul Hânceşti, despre acest subiect.

Europa Liberă: Domnule Sîrbu este interesat simplul cetăţean să fie, totuşi, ales şeful statului?

Gheorghe Sârbu:
„Da, obligatoriu. Cu atît mai mult că toată lumea vrea ca partidele actuale democratice să rămînă la putere şi numai cu alegerea preşedintelui ei mai au încă doi ani şi mai bine să stea la guvernare.”

Europa Liberă: Doi ani şi jumătate aţi simţit lipsa preşedintelui?

Gheorghe Sârbu:
„Să fim sinceri nu am simţit-o în modul direct, dar la nivel de stat se simţea această lipsă a preşedintelui, plus la asta opoziţia mereu le cerea că dacă nu este ales preşedintele şi nu poate fi ales, atunci trebuie să dizolve Parlamentul şi să fie alegerile anticipate ”

Europa Liberă: Dumneavoastră credeţi că dacă se alege preşedintele se dau jos preţurile, se ridică pensiile, salariile, ce aşteptaţi de la şeful statului care va fi ales?

Gheorghe Sârbu:
„Şeful statului este garantul Constituţiei. Are un cuvânt greu de spus chiar în relaţiile dintre partidele care sunt la guvernare. Pentru noi asta nu este mai puţin important, pentru că este o Alianţă şi este greu de guvernat cînd este o alianţă. Plus la aceasta, cînd o să coboare preţurile asta nu este atît de important. Deci, noi mai depindem şi de factorii externi, ceea ce ţine de preţurile mai ales la carburanţi şi la energia electrică. Dar oricum, iată că şi întâlnirea cu Guvernul român, ca să avem şi din partea cealaltă gaze, de la Galaţi va veni electricitate de la Cernavodă, adică sunt nişte speranţe care dacă vor fi mai departe la guvernare partidele actuale, situaţia se va redresa în bine.”

Europa Liberă: De fapt, unii credeau că odată cu identificarea unei candidaturi potrivite pentru funcţia supremă în stat va apărea al patrulea personaj şi va fi mult mai greu de guvernat această ţară.

Gheorghe Sârbu:
„De ce este pus criteriu după 40 de ani să fie ales, omul deja este echilibrat, la aşa o vîrstă, omul deja nu poate să sară pentru orice în picioare sau să bată cu pumnul în masă. Deci, ar fi un factor de stabilitate, ar putea să împace. Noi observăm în alte ţări cînd, de exemplu, apare un scandal în Guvern sau în Parlamentele altor ţări, preşedintele îşi spune cuvîntul ultimul. Aşa şi noi ne dorim, ca să fie un Preşedinte care să rezolve o întrebare sau alta în folosul societăţii.”

Europa Liberă: Parlamentul urmează pe data de 16 martie să aleagă Preşedintele Republicii Moldova. Numele acestui candidat vă interesează, cine este, se vorbeşte în mediul rural, în sat?

Gheorghe Sârbu:
„Da, doamnă se vorbeşte. Oamenii sunt curioşi, dar chiar după atâtea frământări, după atâtea dezbateri, clar că oamenii chiar ar dori să ştie.”

Europa Liberă: Unde se discută, la Primărie, la prăvălie, ce zice lumea, firul ierbii?

Gheorghe Sârbu:
„Mergînd şi după apă, la fîntînă lumea discută tema asta, poate că e ruşinos lucrul acesta, dar vă spun că discută pe tema asta. ”

Europa Liberă: Preşedintele urmează să fie o figură politică mai mult simbolică. De ce atâta vă necăjiţi să ghiciţi cine poate să ajungă în fotoliul prezidenţial?

Gheorghe Sârbu:
„Doamnă, că preşedintele este o figură simbolică este nu tocmai corect spus, la noi nu este ca în Italia, sau Germania. Totuşi, la noi preşedintele are nişte prerogative mult mai largi, ca în aceste două ţări pe care vi le-am dat ca exemplu. De aceea el nu va fi neglijat de nimeni, fiindcă la urma urmei el va fi ales de Alianţă, dar el totodată va activa în baza Constituţiei. El are în Constituţie nişte atribuţii, nişte obligaţiuni şi nişte drepturi, care dînsul nu vine că „uite m-au ales trei partide sau patru partide şi am să ascult de ele.” Pentru că dînsul după ce este ales imediat, din secunda în care a fost votat şi a fost ales preşedinte, el activează numai în baza Constituţiei care îi dă aceste prerogative şi nu cum vrea cineva. Clar că depinde şi de persoană, pentru că dacă va fi o persoană slăbuţă, atunci clar că poate să fie influenţat. Dar dacă o să aibă un caracter şi cu argumente va veni înaintea şi a partidelor politice şi a societăţii sunt convins că el va fi ascultat.”

Europa Liberă: Acum toată lumea aşteaptă ca să existe acele 61 de voturi necesare pentru alegerea şefului statului, dar sunt voci şi nu puţine, care spun că ar fi bine şi deputaţii comunişti să vină să participe la acest exerciţiu destul de important. Dumneavoastră ce ziceţi?

Gheorghe Sârbu:
„Da ar fi foarte bine dacă deputaţii comunişti ar veni în Parlament şi ar vota preşedintele, fie că vor vota pentru sau împotrivă, dar trebuie să vină din simplul motiv că democraţii în 2005, partidele democratice am în vedere, au fost totuşi corecţi şi au participat la votare.”

Europa Liberă: Alegătorii, simpatizanţii comuniştilor din teritoriu ce zic că mai bine alegeri anticipate parlamentare, decît alegerea şefului statului?

Gheorghe Sârbu:
„Marea majoritatea a populaţiei chiar şi cei care votează cu comuniştii îşi dau bine seama că 40 de milioane de lei sau chiar mai mult să le aruncăm din nou în alegeri, în situaţia în care şi aşa avem probleme şi nu doar în Moldova, dar şi în Europa, în regiune, asta nu e atît de plăcut. Fiindcă astăzi trebuie să socotim fiecare bănuţ. Deşi alegerile sunt un exerciţiu democratic, ele totuşi costă.”

Europa Liberă: Dar instituţia prezidenţială se mai bucură de încredere în rîndul cetăţenilor?

Gheorghe Sârbu:
„Chiar cea mai mare autoritate şi încredere are instituţia prezidenţială, fiindcă, să o spunem corect, noi suntem învăţaţi cu domnitorii.”

Europa Liberă: Care ar fi primul lucru pe care ar trebui să-l întreprindă noul şef de stat?

Gheorghe Sârbu:
„Preşedintele ar trebui în primul rînd să ceară de la actualii guvernanţi ca să repare reşedinţa preşedintelui fiindcă este un atribut al statului, în lipsa căruia nu e foarte bună, unde dumnealui să stea? Cred că de aici ar trebui să înceapă, să grăbească reparaţia reşedinţei preşedintelui. Să elaboreze o strategie a politicii externe, care este un atribut principal al preşedintelui Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Unde ar trebui să facă prima vizită?

Gheorghe Sârbu:
„La Bruxelles şi în Bucureşti, şi la Moscova, suntem în relaţii corecte cu statul rus.”

Europa Liberă: Şi din problemele social-economice cea mai importantă care ar fi?

Gheorghe Sârbu:
„Relansarea economiei, ar trebui împreună cu Academia de Ştiinţe a Republicii Moldova, să determine bine ce au de făcut moldovenii, ce producem, ce vindem. Şi desigur, trebuie deschise noi locuri de muncă. Şi bineînţeles corupţia, această corupţie poate fi foarte uşor combătută prin lege, pentru că legea nu este din partea cetăţeanului, ci din partea birocratului.”

Europa Liberă: Ce şanse există ca Parlamentul să aleagă preşedintele?

Gheorghe Sârbu:
„Eu îmi dau seama că actualii parlamentari nu trăiesc pe o altă planetă şi ştiu foarte bine dispoziţia alegătorului care după ce trebuie să vină să voteze cu un partid sau altul şi în cazul dacă nu va fi ales preşedintele vor fi pedepsiţi prin un vot de neîncredere, dacă vor fi alegeri anticipate. Nu poate Parlamentul să nu aleagă preşedintele. Eu sunt convins că preşedintele va fi ales.”

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG