Linkuri accesibilitate

Cîteva zeci de mii de manifestanţi au protestat în centrul Moscovei împotriva rezultatului alegerilor prezidenţiale din 4 decembrie.

Potrivit rezultatelor oficiale actualul premier Vladimir Putin a cîştigat 64 % din sufragii. Opoziţia susţine că au avut loc fraude importante şi că rezultatul lui Putin este în realitate cu cel puţin 10 procente mai mic. Autorităţile au permis participarea la protestul de astăzi numai pentru 50 de mii de oameni.

Demonstranţii au purtat baloane albe şi panglici albe, ca simbol al protestului lor paşnic şi al opoziţiei faţă de rezultatul alegerilor prezidenţiale. Corespondentul Europei Libere la fata locului Tom Balmorth vorbeşte despre prezenţa masivă a poliţiei:

„Am numărat aproximativ 19 autobuze şi camioane ale poliţiei numai pe bulevardul Novy Arbat. Văd şi un elicopter care probabil că este al poliţiei care supraveghează zona.”

Balmorth relateacă spus şi că poliţia a estimat la aproximativ 10 mii număru protestatarilor şi că un purtător de cuvînt al poliţiei spus că în jurul orei 14.00, ora locală, oamenii ar fi început să părăsească mitingul.

Unul din liderii opoziţiei, Vladimir Rîşkov s-a adresat mulțimii vorbind de nelegitimitatea rezultatului alegerilor. El crede că opoziţia trebuie să ceară în continuare reforme politice profunde şi noi alegeri. Potrivit corespondentului Europei Libere, participanții la protest reprezintă un spectru larg al opoziţiei politice din Rusia:

„Sunt multe steaguri naţionaliste, ale mişcării Solidaritatea, ale liberalilor lui Grigore Yavlinski. Este chiar şi un steag Facebook, şi nu pot să spun care ar fi mesajul acestuia. Oamenii poartă panglici albe dar nu mai e atmosfera destinsă de la mitingul din 5 martie.”

Xenia Sobciak a cerut manifestantilor să înceteze protestele şi opoziţia democrată să înceapă să pună în pagină un program alternativ faţă de actuala putere de la Moscova. Programul ar însemna reforma justiţiei, o presă liberă şi reforme cuprinzătoare.

Serghei, unul dintre manifestanţi, i-a spus corespondentului nostru că nu este mirat de faptul că participarea este mai redusă decit la mitingul de după alegeri, din 5 martie, cind peste 200 de oameni au fost arestaţi

„Nu mă deranjează că suntem mai puţini. Este de aşteptat ca activitatea protestatară de pe străzi să se diminueze. Oamenii care vin aici au treabă, au propriile afaceri, nu pot să stea tot timpul pe străzi, la fiecare sfîrşit de săptămînă.”

O altă participantă la protestul de astazi, Yekaterina speră că aceste demonstranţii şi proteste o să ducă totuşi la o perioadă ceva mai democratică în Rusia:

„Stiu istoria Moscovei destul de bine – mai ales aceea a perioadei sovietice şi istoria arhitecturii – şi ştiu că după perioade dificile şi de suferinţe vin perioade de libertate şi eu sper că mergem şi noi pe calea generală de dezvoltare a lumii. Cel puţin, aşa sper…”

---
---
XS
SM
MD
LG