Linkuri accesibilitate

Zece femei curajoase din întreaga lume


Secretarul de stat Hillary Clinton (a treia din stânga) şi prima doamnă Michelle Obama (a doua din stânga) cu patru dintre cele 10 femei premiate de Departamentul de Stat, 8 martie 2012
Secretarul de stat Hillary Clinton (a treia din stânga) şi prima doamnă Michelle Obama (a doua din stânga) cu patru dintre cele 10 femei premiate de Departamentul de Stat, 8 martie 2012

Hillary Clinton: laureatele de anul acesta vin din regiuni îndepărtate și diverse, dar într-un fel merg pe aceeași cale.

Cu ocazia Zilei Internaționale a Femeilor Departamentul de Stat al Statelor Unite a decernat joi seară în prezența primei doamne Michelle Obama premiile anuale pentru 10 femei curajoase din lumea întreagă. Relatarea biroului Europei Libere din capitala americană este sintetizată de Mircea Țicudean.

Printre laureatele ceremoniei de aseară s-au numărat o luptătoare pentru drepturi politice din Pakistan și proprietara unui post de radio pentru femei din Afganistan.

La ceremonia de la Departamentul de Stat secretarul de stat Hillary Clinton a spus că toate cele 10 femei premiate au muncit cu tenacitate „în ciuda adversității și uneori a amenințărilor cu violența”.

Hillary Clinton a spus că laureatele de anul acesta vin din regiuni îndepărtate și diverse, dar într-un fel merg pe aceeași cale.

„Ele muncesc pentru dreptate, pentru responsabilitate, pentru libertate și vor să îmbunătățească viața femeilor și fetelor”, a spus Clinton.

Printre laureatele de anul acesta s-au aflat cinci femei musulmane din Pakistan, Afganistan, Sudan și Libia și femei din Turcia, Brazilia, Columbia, Maldive și Myanmar.

Maryam Durani, din Afganistan, este membră în consiliul provinciei Kandahar și proprietara unui post de radio care transmite informații despre drepturile femeilor. Clinton a spus aseară că Durani, care a supraviețuit unor tentative de asasinat din cauza convingerilor sale, luptă pentru a răspândi în comunitatea ei „mesajul egalității și al incluziunii”.

Shad Begum, din Pakistan, este amenințată periodic pentru activitatea ei, constând în încurajarea femeilor care vor să intre în politică. La ceremonia de la Washington Clinton a lăudat-o pe Begum pentru „promovarea neînfricată a drepturilor economice și politice ale femeilor pakistaneze” și pentru efortul de a da putere celor discriminați și oprimați.

Altă laureată, Samar Badawi din Arabia Saudită, este prima femeie din țara ei care și-a dat în judecată tatăl pentru că a abuzat de statutul lui de „tutor” interzicându-i să se mărite cu omul iubit.

Iar Zin Mar Aung, din Myanmar, a fost întemnițată timp de 11 ani pentru activismul său politic.

La ceremonia de la Departamentul de Stat prima doamnă a Statelor Unite, Michelle Obama, le-a lăudat pe laureate pentru curajul de a-și apăra convingerile și de a spune „ceea ce alții nu se încumetă să spună”.

Michelle Obama a spus că laureatele vin din diferite regiuni ale planetei și au avut destine diferite, dar le unește faptul că la un moment-dat nu au mai vrut să accepte lumea așa cum este și s-au hotărât s-o schimbe.

„Au văzut corupție și au decis s-o facă publică. Au văzut oprimare și au luptat să-i pună capăt. Au văzut violență, sărăcie, discriminare și inegalitate și au hotărât să vorbească despre ele și să facă ceva, chiar cu riscul vieții”, a spus Michelle Obama.

Distincțiile Departamentului de Stat sunt decernate în fiecare an de 8 martie, Ziua Internațională a Femeilor.

Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:03:08 0:00
Link direct
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG