Linkuri accesibilitate

Sfaturi juridice oferite gratis sătenilor, şi nu numai


Victor Puică: Scopul nostru este ca oamenii să evite cît mai mult posibil problemele de a se ajunge în instanţă.

Grație unui proiect al Fundației Soros-Moldova, în multe sate oamenii pot merge de un an și câteva luni după ajutor la parajuriști, un fel de avocați neoficiali. Nu doar că pot, ci chiar merg după sfaturi: de la cum să-și rezolve o dispută cu vecinul la cum să se pregătească de căsătorie, i-a spus într-un interviu Dianei Răileanu parajuristul satului Seliște din Nisporeni, Victor Puică.

Victor Puică: „De fapt, parajuristul este o persoană din comunitate, din sat, care este cunoscut sătenilor şi are studii juridice incomplete sau studii juridice superioare complete. Însă noi nu practicăm o activitate de avocat, ci după o instruite specială acordăm sfaturi juridice simple pentru săteni.”

Europa Liberă: Aţi putea să ne daţi un exemplu?

Victor Puică:
„Ultimul sătean avea o problemă cu contracul de vânzare-cumpărare al unui teren. De fapt, omul a venit să întrebe ce să facă, să nu se trezească într-o bună zi că are o problemă cu acel contract, la ce trebuie să atragă atenţia, pentru că omul nu ştie care pot fi eventualele consecinţe după cumpărarea acestui teren şi dacă ar putea să apară unele probleme.”

Europa Liberă: Dvs ajutaţi oamenii să rezolve o anumită problemă ca să nu ajungă în instanţă?

Victor Puică:
„Acesta şi este scopul nostru, ca oamenii să evite cît mai mult posibil problemele de a se ajunge în instanţă, adică noi le explicăm ce prevede legea şi cum trebuie ei să o respecte.”

Europa Liberă: Dvs de cît timp sunteţi parajutist în satul Selişte?

Victor Puică:
„De fapt, noi activăm din noiembrie 2010 până în prezent”

Europa Liberă: Deci aveţi lucrat deja un an. Aţi putea să ne faceţi un top al problemelor de care se plâng oamenii cel mai des?

Victor Puică: „Problemele sunt diverse, cele mai multe sunte despre pensii, oamenii vin şi întreabă ce documente sunt necesare pentru a se adresa la Casa Teritorială de Asigurări pentru a obţine pensii, foarte multe probleme sunt la capitolul moştenire, testamente, oamenii puţin cunosc despre aceste probleme. Cu dreptul de vecinătate sunt multe probleme, pentru că vecinii nu respectă anumite condiţii sau nu se sfătuie cînd construiesc ceva lângă hotar cu vecinul, sau sădesc pomi şi tot aşa mai departe. Alte probleme sunt despre căsătorii, condiţiile necesare pentru încheierea căsătoriei, sunt probleme mai triste, ca divorţul.”

Europa Liberă: Primarii din localităţi cum au reacţionat? În timp obţineţi anumită autoritate în faţa sătenilor.

Victor Puică:
„Primarii ne-au primit foarte bine pentru că noi, într-un fel, le uşurăm munca. Unii oameni care veneau la primar, acum au ocazia de a trece şi a afla sfatul parajuristului mai întâi, apoi poată să vadă şi părerea primarului. Noi ajutăm şi administraţia publică locală, pentru că multe legi ei nu ştiu unde să le găsească sau ce ar însemna una, alta. Primarii sunt foarte receptivi.”

Europa Liberă: Spuneţi-mi, vă rog, nu cumva notarii sau avocaţii sunt supăraţi că le cam luaţi „pâinea de la gură”?

Victor Puică:
„La prima vedere parcă e aşa, însă nu e chair aşa, pentru că noi oferim doar sfaturi juridice simple, iar partea care este mai complicată o lăsăm lor. De fapt, noi recomandăm omului, în caz de necesitate, un notar sau un avocat. Avem lista la toţi avocaţii din raion, a notarilor, datele lor de contact, omul poate să-i găsească mult mai uşor prin noi, decît dacă s-ar deplasa la raion pentru un avocat sau un notar.”

Europa Liberă: Dar oamenii cum vă găsesc, sătenii din alte localităţi din Nisporeni?

Victor Puică:
„De fapt, am avut cîţiva săteni din nişte localităţi mai îndepărtate de Selişte, au auzit din unul în altul, din rude, prieteni. Eu permanent distribui nişte pliante pe care oamenii le discută şi se aude de la unul la altul. La diferite instituţii mai las aceste pliante care ajung la săteni.”

Europa Liberă: Acest serviciu de parajurist este oferit doar oamenilor din localităţile rurale, nu şi din Chişinău?

Victor Puică:
„Este adevărat, însă orice cetăţean poate să se adreseze, nu e un obstacol domiciliul pe care îl are. Noi acordăm sfaturi juridice simple oricui se adresează.”

Europa Liberă: Dar se consideră cumva că la sat ar fi accesul la astfel de servicii mai mic?

Victor Puică:
„Da, pentru că oamenii de la sate au mai puţine surse de informare, la oraş sunt mai multe televiziuni, ziare, radiouri. În sate sunt mai puţine, de aceea parajuriştii activează în sate.”

Europa Liberă: Dvs organizaţi şi lecţii publice în localităţi, chiar vin oamenii? Lasă lucrul pe deal şi vin să vă asculte?

Victor Puică:
„Lecţii publice nu sunt lecţii cu zeci de oameni, uneori sunt şi cu cinci oameni şi cu şapte, însă oamenii care sunt cointeresaţi vin. Noi, de fapt, cînd facem aceste lecţii căutăm o zi cînd omul nu are de lucru, poate e sărbătoare, e duminică sau a mai avut loc o altă şedinţă şi profit de asta şi fac şi eu o informaţie pe anumite probleme care sunt mai des întâlnite în ultima perioadă de timp. Ultima lecţie a fost despre moştenire, le-am adus la cunoştinţă ce e aceea moştenire, cine poate să fie moştenitor, cînd poate să-şi perfecteze documentele şi diferite exemple care sunt întâlnite la sate şi tot aşa.”

Europa Liberă: Care ar fi costurile unui asemenea serviciu?

Victor Puică:
„Acesta şi este punctul care ne deosebeşte de jurişti sau de avocaţi, noi acordăm aceste servicii gratuit.”

Europa Liberă: Oamenii nu se miră că sunt ajutaţi pe gratis?

Victor Puică:
„La început se mirau şi erau cam sceptici, într-un fel credeau că dacă sunt gratuite şi calitatea poate nu e prea bună. Însă pot să vă dau un exemplu, dacă la început de proiect se adresau lunar cîteva persoane, în prezent numărul lor este de 25-30 de oameni pe lună, ceea ce înseamnă că oamenilor le este necesar acest serviciu.”

Europa Liberă: Sătenii care ne ascultă, unde să se adreseze dacă au o problemă şi au nevoie de sfatul unui parajurist. Cum să ştie dacă în loclitatea lor sau în localităţile învecinate, în raionul lor există un parajurist?

Victor Puică:
„Noi, la moment, suntem 30, cam în fiecare raion este câte un parajurist, în unele sunt doi. Informaţia poate fi aflată şi în Consiliul raional, însă cel mai simplu ar fi la Primărie, pentru că acolo sunt afişele cu parajurişti şi informaţii despre activitatea parajuristului.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:08:57 0:00
Link direct
XS
SM
MD
LG