Linkuri accesibilitate

„O treime din culturile de iarnă au fost afectate de ger, aşa că exporturile vor fi oprite” (Adevărul)


Moldova e pe locul17 din 154 de ţări la capitolul egalitate de gen, într-un clasament „Social Watch” (unimedia.md)

Pagina de internet a cotidianului Adevărul scrie despre basarabeanul care a ajuns în topul celor mai bogaţi oameni ai planetei. Ucraineanul Petro Poroşenko, este singurul originar din Basarabia, prezent în clasamentul miliardarilior „Forbes", ediţia 2012. El intră pentru prima dată în acest top şi se situează pe locul 1.153 cu o avere de peste un miliard de dolari. Supranumit „regele ciocolatei" din Ucraina, Poroşenko domină cu firma sa Roshen piaţa dulciurilor din această ţară. Mai mult, el a început să se extindă în Germania, unde a cumpărat o fabrică de amidon. Poroşenko, în vârstă de 46 de ani, tată a patru copii, a avut un rol-cheie în revoluţia protocalie din 2004.

„Republica Moldova a suspendat exporturile de grâu pentru că gerul a pus sub semnul întrebării recolta din vară”, anunţă Ion Preaşca în Adevărul. „O treime din culturile de iarnă au fost afectate de ger, aşa că exporturile vor fi oprite”, a declarat Vasile Bumacov, Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare din Republica Moldova. „Potrivit datelor oficiale seceta din a doua jumătate a anului trecut şi gerul din ianuarie-februarie 2012 au compromis mai mult de o treime din semănăturile cu grâu, iar de pe altele 50% recolta va fi una sub media anuală.”, menţionează Ion Preaşca. Jurnalistul face referinţă la prognozele Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură, potrivit cărora producţia mondială de grâu se va situa la 690 milioane tone în anul 2012, mult peste media din ultimii cinci ani şi totodată a doua producţie din istorie.

„Republica Moldova ocupă locul 17 din 154 de ţări la capitolul egalitate de gen, potrivit unui clasament făcut public de reţeaua internaţională de ONG-uri „Social Watch” în ajunul Zilei Internaţionale a femeii”, notează portalul de ştiri unimedia.md. Ţara noastră a acumulat în total 77 de puncte din 100 posibile, şi s-a plasat alături de aşa ţări ca: Estonia, Franţa, Letonia, Lituania, Namibia, Portugalia şi Rwanda. Potrivit aceluiaşi raport, la categoria Educaţie, Republica Moldova a acumulat 98 de puncte, Participarea femeilor în economie - 87, iar implicarea în politică - 45 puncte”, se mai arată în articol. Ziariştii menţionează că „Social Watch” calculează indicele inegalităţii de gen pe o scară de la 0 (atunci când, de exemplu, nici o femeie nu este educată, iar toţi bărbaţii sunt) la 100 (egalitate perfectă între femei şi bărbaţi).

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:06 0:00
Link direct
XS
SM
MD
LG