Linkuri accesibilitate

Kerry, Rice, Summers, Sachs la Banca Mondială?


Sediul Băncii Mondiale de la Washington
Sediul Băncii Mondiale de la Washington

Termenul pentru nominalizarea de candidați expiră la 23 martie.

Prin tradiție, Banca Mondiala este condusa de un american. Dupa ce Robert Zoellick a demisionat se pune acum problema unui succesor. Cine ar fi candidatii? E intrebarea pusa corespondentului Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Administratia Obama ii are in vedere pe senatorul John Kerry, care conduce Comisia de Politica Externa a Senatului, ambasadoarea Americana la ONU, Susan Rice si economistul Lawrence Summers. Kerry, care a candidat la presedintie in 2004 si a pierdut in fata lui George W. Bush spune ca nu-si doreste functia. Experti cred ca ceea ce Kerry vrea este sa fie numit secretar de stat, in conditiile in care Hillary Clinton a declarat ca nu va continua in fruntea diplomatiei americane, intr-un al doilea mandat Obama, daca presedintele va fi reales.

Susan Rice nu a facut nici o declaratie publica, dar se crede ca si ea si-ar dori functia de secretar de stat. Banca Mondiala intentioneaza sa aiba un director pina la sesiunea de primavara, care incepe la 20 aprilie. Nici cel de-al treilea candidat favorizat de Obamaa nu e lipsit de probleme. El este fara indoiala competent; a fost primul director al Consiliului National Economic, la inceputul presedintiei Obama si ministru de finante, intre 1999 si 2001 cind presedinte era Bill Clinton. In prezent, el este profesor la Universitatea Harvard.

Dar multi il privesc pe Summers ca pe o personalitate controversata si polarizanta. Se pare ca numirea lui ar fi privita cu scepticism de tari africane. In acest context, candidatul auto-propus Jeffrey Sachs cistiga sprijin. Economist american de prestigiu, Sachs a anuntat ca este sprijinit de premierii din Iordania, Malayesia, Timorul de Est, Kenya si Namibia. Intr-un comentariu publicat in ziarul britanic The Guardian, Centrul pentru Cercetari Economice si Politice si-a anuntat sprijinul pentru Sachs. El conduce in prezent un institut la Universitatea Columbia din New York si este consilier al secretarului general ONU, Ban Ki-moon.
XS
SM
MD
LG