Linkuri accesibilitate

Audieri în Senatul american pe marginea situației din Siria


Leon Panetta (stânga) şi generalul Martin Dempsey la audierile din senatul american
Leon Panetta (stânga) şi generalul Martin Dempsey la audierile din senatul american

Ministrul american al apărării, Leon Panetta, spune că o intervenţie militară în Siria ar fi riscantă şi complicată, dar posibila în viitor.


Ce este de facut in Siria? – este intrebarea discutata ieri in senatul american, avindu-l ca invitat pe ministrul american al apararii, Leon Panetta. Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Ministrul apararii, Leon Panetta si seful statelor majore ale armatei americane, generalul Martin Dempsey au fost audiati de membrii Comisiei pentru Servicii Armate a Senatului american. Ei au spus ca o interventie militara in Siria ar fi riscanta si complicata, dar este posibila in viitor. Ministrul si generalul au adaugat ca Statele Unite nu trebuie sa actioneze de unele singure.

In fata intrebarilor puse de senatorul John McCain, care crede ca America ar trebui sa initieze atacuri aeriene, impotriva regimului presedintelui Bashar al-Asad, Leon Panetta a spus ca Statele Unite pot lua in considerare optiunea militara, in Siria, doar ca parte a unei coalitii internationale. „Ce nu are nici un sens este in acest moment, o actiune unilaterala”, a spus Panetta, adaugind: „Ca ministru al apararii, inainte sa recomand sa punem in pericol pe fiii si fiicele noastre, trebuie sa ma asigur ca putem duce misiunea la bun sfirsit, care este pretul si in ce masura va indrepta sau dimpotriva va inrautati situatia”.

McCain i-a intrebat pe cei doi cite persoane trebuie sa mai moara in Siria pentru a convinge administratia ca o interventie militara e necesara. Senatorul republican e de parere ca ceea ce lipseste din argumentul administratiei este capacitatea de a conduce, el crezind ca Statele Unite trebuie sa initieze coalitia.

Ministrul si seful statelor majore au spus ca au prezentat situatia de pe teren, dar ca presedintele nu le-a cerut inca sa faca planuri de interventie. Senatorul democrat de Rhode Island, Jack Reed, un fost militar le-a cerut interlocutorilor sa explice de ce o misiune in Siria este atit de dificila. Generalul Dempsey a replicat: „Vreau sa fiu clar inteles. Putem sa o facem. Nu se pune problema daca putem initia misiunea. Problema este daca trebuie sa o facem”.
XS
SM
MD
LG