Linkuri accesibilitate

Un preşedinte ales cu sacrificiu liberal


Platforma Partidului Liberal în alegerile din aprilie 2009
Platforma Partidului Liberal în alegerile din aprilie 2009

Editorialiştii evaluează şansele alegerii şefului de stat.


Editorialistul de la trustul de presă Jurnal, Nicolae Negru, este de părere că deşi politicul moldovenesc este foarte imprevizibil există totuşi mari şanse ca la 16 martie să fie ales preşedintele. Şi asta pentru că este pentru prima dată cînd cele trei componente ale AIE votează în unanimitate numirea datei alegerii preşedintelui:

„Ghimpu declară că s-a întîlnit cu viitorul candidat. Deocamdată, rămîne de văzut ce o să spună Dodon, grupul Dodon. Deşi nu cred că el ar trebui să aibă prea mari pretenţii. Înainte el declara că va vota candidatul care va fi propus de Alianţă. Dar în ultimul timp el vorbeşte despre un test de statalitate, ceea ce din punctul meu de vedere este o stupizenie, o inerţie, dar să sperăm că asta e aşa un mod de aşi face publicitate.”

Dumitru Ciubaşenco, redactorul şef al ziarului Panorama, consideră că punctul pe „i” în posibilitatea alegerii preşedintelui va fi pus de Partidul Liberal:

„Ceea ce a spus astăzi domnul Ghimpu că preşedintele va fi ales pe contul Partidului Liberal el a avut dreptate. Dacă domnul Ghimpu şi Partidul Liberal vor accepta această jertfă, acest sacrificiu, preşedintele va fi ales.”

Europa Liberă: Totodată, Ghimpu spunea că preşedintele va fi ales prin trădare, ce înseamnă această trădare?

Dumitru Ciubaşenco: „Pentru că Partidul Liberal nu va primi funcţia prevăzută de acordul de constituire a Alianţei cea de preşedinte a Parlamentului. Partenerii din Alianţă, cei din PD şi PLDM au trădat Partidul Liberal pentru că au renunţat la acord şi au intrat în cărdăşie, aşa cum înţelege acest lucru domnul Ghimpu, cu grupul Dodon.”

Redactorul-şef de la cotidianul Adevărul, Alina Ţurcanu, crede că Mihai Ghimpu s-a resemnat şi a conştientizat că trebuie să voteze preşedintele:

„Ce i-au promis lui domnul Ghimpu în schimb nu ştiu. El zice că în joc nu sunt funcţiile şi afirmă asta cu orice ocazie, că nu are nevoie de nici o funcţie, dar cumva cu ceva totuşi l-au convins. Rămîne să vedem spectacolul mai departe cum se dezvoltă. Mai sunt doar cîteva zile în care trebuie să decidă pe cine anume îl înaintează la funcţia de preşedinte. Pentru a fi aparenţele democratice s-ar putea să ne trezim cu doi candidaţi, dintre care unul să fie cel cu şanse, dar am putea avea şi un singur candidat cu 58 de semnături, ceea ce ar însemna că au ajuns la un consens şi chiar îl vor vota toţi cei din AIE şi plus grupul Dodon că fără ei nu există preşedinte”, a spus Alina Ţurcanu.
Previous Next

XS
SM
MD
LG