Linkuri accesibilitate

Mihai Ghimpu: Stabilitatea politică e necesară ca aerul


Mihai Ghimpu
Mihai Ghimpu

Liderul liberalilor spune că regretă că şeful de stat va fi ales „prin trădare”.


Într-un interviu cu Radio Europa Libera, cu Valentina Ursu , liderul liberalilor Mihai Ghimpu a vorbit despre şansele reale acum de a se depăşi actuala criză politică din Moldova şi de a se vota un preşedinte, după mai multe de 900 de zile în care Moldova a avut numai preşedinţi interimari.

Europa Liberă: Domnule Ghimpu, poate fi depăşită criza?

Mihai Ghimpu: ,,Sigur, ca întotdeauna, cu liberalii. N-am fost niciodată împotrivă ca să fie ales președintele. Spuneam că alegerea președintelui nu înseamnă că doar avem președinte. Avem, dar mai important este să avem stabilitate politică. Această stabilitate este necesară ca aerul pentru Republica Moldova - susținerea politică a statului, susținerea financiară. Cei care ne sprijină politic, în cazul dat UE și Statele Unite ale Americii vor ca aici să fie stabilitate. Ei, slava Domnului că am ajuns. Mai trist e că am ajuns să alegem preşedintele cu unele trădări.”

Europa Liberă: Ce înseamnă ,,unele trădări”? Şi din partea cui?

Mihai Ghimpu: ,,A unor colegi de Alianță. Dacă se dorea, preşedintele ar fi fost ales. Problema cu semnarea decretului cu ocupația din 28 iunie a fost clară că la putere nu trebuie să fie oameni care nu ascultă de cineva, sau spun adevărul, că adevărul pentru ei înseamnă eliberare. Când spui ocupație, sigur că nu le place.”

Europa Liberă: Totuşi, Mihai Ghimpu a fost foarte categoric, spunând că numai după identificarea candidatului se fixează data alegerilor. Iată că 16 martie este data fixată pentru alegerea șefului statului. Asta înseamnă că ați cedat?

Mihai Ghimpu: ,,Nu, n-am cedat. Tocmai cum am spus așa și am hotărât. Am spus că da, noi putem reuși și până pe 15, ce să ne grăbim să anunțăm data alegerilor cu o lună înainte, când noi avem nevoie de patru zile – procedura cu Comisia și ziua alegerilor. Să demonstrăm cetățenilor că suntem oameni hotărâți și știm ceea ce vrem.”

Europa Liberă: Înțeleg că ați hotărât că nu spuneți numele candidatului. Pe de altă parte aveți garanția celor 61 de voturi necesare pentru ca șeful statului să fie ales?

Mihai Ghimpu: ,,Eu vorbesc din numele Partidului Liberal: 12 voturi sunt garantate. Mai departe pot să spun că și da, și nu. Noi ne facem datoria, noi vrem stabilitate politică, vrem să fie președinte. Trebuie să depunem eforturi cu toții ca să schimbăm lucrurile și să beneficieze de asta cetățenii, și nu doar politicienii.”

Europa Liberă: Inițial PL a delegat această responsabilitate PD-ului și PLDM-ului pentru a identifica candidatul potrivit pentru funcția supremă în stat. Acum toate trei componente ale AIE au găsit acest candidat?

Mihai Ghimpu: ,,De data aceasta discuțiile au avut loc în cadrul consiliului Alianței. Slava Domnului că au înțeles că Republica Moldova are nevoie de un președinte, dar nu de o matrioșcă.”

Europa Liberă: Cine va propune candidatura?

Mihai Ghimpu: ,,Alianța. Vom semna, sper eu, toți pentru candidatul la care am convenit noi în cadrul Alianței.”

Europa Liberă: Toți 58 de deputați?

Mihai Ghimpu: ,,Da, 58. Mai departe de acum cu prietenul lor ei să se lămurească, eu nu am treabă.”

Europa Liberă: Bine, dar Dumneavoastră sunteți interesați să existe toate 61 de voturi.

Mihai Ghimpu: ,,Ei și-au asumat, ei să rezolve.”

Europa Liberă: Și PL-ul și-a asumat că alege președintele.

Mihai Ghimpu: ,,Eu nu mi-am asumat voturile neafiliaților. Eu pot să vorbesc de votul lui Mihai Godea, că-i om de-al nostru. Păcat că este lăsat într-o parte, oricum e vot. A propos, vă amintiți votul de aur? Iată se poate întâmpla acest vot de aur, care crede că nimeni nu are nevoie să fie decisiv. Așa că ar trebui să fie mai atenți cu colegul nostru de Parlament.”

Europa Liberă: Domnule Ghimpu, dar pe parcursul acestor doi ani și jumătate s-a simțit lipsa președintelui în Republica Moldova?

Mihai Ghimpu: ,,Dacă eram mai deștepți, nu făceam scandal între noi, lumea nici nu observa că nu e președinte. Vina este a noastră, a unora din Alianță. Dacă nu erau certurile astea, reglări de conturi, care a mai tare, care e mai mare, care nu știu ce, oamenii nici nu aveau să observe că nu este președinte.”

Europa Liberă: Alegerea președintelui înseamnă că în Alianță va fi o atmosferă lucrativă și revenim iarăși la noțiunea de beton a coaliției de guvernare?

Mihai Ghimpu: ,,Să sperăm, dar nu cred. Nu uitați că suntem partide politice, timpul trece, chiar dacă alegem președintele, cu orice zi ne apropiem de viitoarele alegeri, deja ordinare. Mai uită că suntem împreună, că e Alianță, deja se gândește data viitoare.”

Europa Liberă: Ați insistat ă spuneți că actul guvernării este chiar mai responsabil decât alegerea șefului statului. Rămâneți la această idee?

Mihai Ghimpu: ,,Sigur, dar cum altfel. Într-un stat de drept și democratic, principalele instituții sunt Parlamentul, puterea legislativă, Executivul – puterea executivă și puterea judecătorească, sistemul judecătoresc, instanțele de judecată. Președintele este ca o regină, sau un rege, așa, cu probleme mai simbolice. Dar odată ce există această funcție și la noi în Constituție, și în practica europeană, sigur că diferă. Unde are mai multe atribuții, unde mai puține. Trebuie să fie președinte. Și din păcate la noi multă lume crede că fericirea sau necazul lui vine de la președinte sau de la rege. Așa cum era țarul Nicolai, regele Mihai și acum președintele. Bătrânii cred că dacă alegem președintele dintr-o dată, adăuza o să fie prețul la căldură mai ieftin, prețul la produse mai ieftin, salariile mai mari, pensiile mai mari. Dar sigur că dacă aceste trei puteri în stat și președintele conlucrează, poporul are de câștigat. Dacă fiecare cu interesul personal, de grup, de partid, sau cu interese financiare guvernează statul, atunci poporul nu câștigă, așa cum nu a câștigat în acești 20 de ani. De ce noi suntem săraci? Fiindcă poftim, ci care au fost la putere au televiziuni, cei care au fost la putere au fabrici, uzine, business mare și poporul cum a fost cu sapa în mână, așa și a rămas.”

Europa Liberă: Domnule Ghimpu, dar acum veți insista să fiți vicespeaker? Prim-vicespeaker?

Mihai Ghimpu: ,,PD-ul nu poate în continuare deține două funcții. S-a acceptat la început, fiindcă alegându-l pe domnul Lupu în calitate de președinte, veneam eu ca președinte al Parlamentului și atunci rămânea persoana care este în funcție astăzi. Acum PD-ul trebuie să decidă cine rămâne sus. Eu nu-mi doresc funcția de speaker, de prim-vicespeaker. Odată ce colegii mei de Alianță au considerat că e mai bine să îndeplinești doleanța cuiva, lovind în Ghimpu și în PL, lasă să rămână așa. Noi nu suntem născuți în Parlament, cum am spus eu odată: eu m-am născut la Colonița, dar nu în Parlament. Important este în cazul dat ca aceste funcții să le folosească pentru binele oamenilor, dar nu mai mult pentru binele lor. Timpul o să ne arate.”

Europa Liberă: Dar PL nu-și dorește funcția de vicespeaker?

Mihai Ghimpu: ,,Eu, personal. O să discutăm la fracțiune și o să decidem, sau la biroul politic, funcția e politică și o să discutăm și o să vedem. Dacă colegii mei o să spună că da, atunci o să discutăm și o să vedem cine. Dar eu nu. Mihai Ghimpu nu va fi. Fiindcă așa am să le fac pe plac celora care îs invidioși, sunt răutăcioși, celor care fac jocul Moscovei.”

Europa Liberă: Acordul AIE își pierde valabilitatea?

Mihai Ghimpu: ,,Nu-și pierde, rămâne așa cum este, numai că ce ține de vicepreședintele Parlamentului PL nu se îndeplinește. Asta e. Rămâne să mai discutăm. Astăzi am discutat puțin pentru ca să vedem un bonus.”

Europa Liberă: Ar putea să vă revină o structură de forță?

Mihai Ghimpu: ,,Eu cam asta și vreau.”

Europa Liberă: Se insistă pe depolitizarea structurilor de forță.

Mihai Ghimpu: ,,Depolitizarea înseamnă că omul numit în funcție nu mai are relații cu partidul și nu se subordonează partidului, dar legii. Poți să pui unul din afară, care nu e de partid și să fie un lingău, și să te lingă atâta. Lumea asta este atât de naivă. Ce exemplu să vă dau eu?”

Europa Liberă: Dar Serviciul de informații și securitate ar reveni PL-ului.

Mihai Ghimpu: ,,Revine, dar nu a revenit.”

Europa Liberă: Ce priorități ar trebui să aibă noul șef de stat?

Mihai Ghimpu: ,,Dragoste de țară, de popor. Când a merge pe acest pământ, să simtă durerea poporului și nu mirosul banului, să ne ajute ca în Republica Moldova în capul mesei să stea legea, supremația legii. Noi nu vom trăi niciodată bine, atâta timp cât legea va fi executată în dependență de cine e X - deputat, ministru, președinte, prim-ministru. Nu merge așa. Iată de ce seu sper că omul pe care l-am identificat noi, ne va ajuta. și are putere în privința asta, are cunoștințe și caracter are. Are tot și o să aibă sprijinul meu personal, și al partidului, a fracțiunii, dacă o să ne ajute să realizăm acest scop – libertate, dreptate și bunăstare, multașteptat de acest mult pătimit popor.”

Europa Liberă: Domnule Ghimpu, care e soarta proiectului noii constituții. Veți insista?

Mihai Ghimpu: ,,Da.”

Europa Liberă: Vă va ajuta șeful statului?

Mihai Ghimpu: ,,Dar noi suntem puși în situație, colegii mei de-acum nu mai au încotro. Noi nu putem merge la alegerile viitoare cu acest mecanism. Noi trebuie până la alegerile ordinare din 2014 să schimbăm mecanismul. Noi nu mai mergem pe articolul 78.”

Europa Liberă: Dar bine, mergeți cu constituția nouă?

Mihai Ghimpu: ,,Și europenii au spus: alegeți președintele și apoi adoptați noua constituție. Lasă să nu se țină de cuvânt europenii și aceștia. Dacă nu se țin de cuvânt nici unii, nici alții, nu mă uit la nimic, gata. S-a terminat.”

Europa Liberă: Ce faceți?

Mihai Ghimpu: ,,Nu votăm mai mult nimic. Republica Moldova trebuie să adopte noua constituție și apoi să facă reforme. Dar nu să cârpim, să adoptăm și iarăși să începem a modifica legislația.”

Europa Liberă: Și totuși, alegerea președintelui, noul șef de stat poate aduce și trebuie să aducă opoziția comunistă în Parlament?

Mihai Ghimpu: ,,Dacă vorbim de opoziție, apoi trebuie să vină în Parlament. Democrația fără opoziție nu există.”

Europa Liberă: Unii deputați au spus că alegerea președintelui înseamnă reformatarea, resetarea Alianței pentru Integrare Europeană. Așa să fie?

Mihai Ghimpu: ,,Să-și mai pună pofta în cui. Astea sunt povești pentru alegători. Alegerea președintelui încă nu înseamnă nimic. Fără președinte a activat statul, doi ani și jumătate? Cu o majoritate parlamentară, așa că știe el foarte bine numai că așa îi place să spună povești la copii, la bătrâni mai bine zis.”

Europa Liberă: Domnul Dodon a lăsat să se înțeleagă că dacă se alege președintele, s-ar putea ca din opoziția comunistă mai mulți deputați să treacă în altă tabără și atunci el nu excludea posibilitatea resetării Alianței e guvernare.

Mihai Ghimpu: ,,Acesta e visul lui. Dodon are trecut, viitor, cum am spus, nu mai are. Și n-o să aibă. Și îmi pare rău că pronunț numele acesta. Dacă ai noștri colegi de Alianță doresc, poftim, nici o problemă. N-ați vrut eu să fie președinte de Parlament, poftim, nu m-am opus. Noi puteam să spunem nu și gata. Alegeri anticipate și să vedeți că rezultatul alegerilor arată că Alianța vine la putere și atunci alții veneau cu altă putere și nu încercau să ne bage nouă pe gât permanent morcov necurățat. Vor, poftim, nici o problemă.”

Europa Liberă: Dar Dumneavoastră ați lăsat să se înțeleagă că veți cere să semnați un document cu noul șef de stat.

Mihai Ghimpu: ,,O să vedem. O să semnăm, o să ne înțelegem. Pentru noi nu e atât de important documentul, fiindcă că știm că documentul, doar avem acordul semnat și ce folos? Eu sper că noul președinte va avea înțelepciunea și va înțelege că datoria dumnealui sfântă este să mențină această Alianță. Dacă vine și intră în joc cineva din noi, mai bine să stea acasă. Să nu vină, că o să rămână în istorie ca un mosorel. Dar eu știu cine vine și știu că omul acesta are minte, are cunoștințe și va face totul ca să funcționeze această Alianță, fiindcă Alianța nu-i trebuie lui Ghimpu. Îi trebuie statului, poporului. Fără Alianță demult cetățenii nu primeau pensii și salarii.”
XS
SM
MD
LG