Linkuri accesibilitate

Purtătorul de cuvânt al PSD neagă Holocaustul (România liberă)


Teodor Baconschi nu a înţeles logica demiterii sale (Evenimentul zilei)


Cotidianul Evenimentul zilei publica un interviu cu fostul ministru de externe Teodor Baconschi, in care declara ca nu a inteles logica demiterii sale cu doar doua saptamani inaintea demisiei intregului guvern Emil Boc. Dupa cum se stie, Baconschi a fost descaunat pe fondul protestelor de strada de la Bucuresti, dupa ce se exprimase in termeni mai duri, pe blogul personal, fata de unii manifestanti. Teodor Baconschi confirma totusi fara ezitare una dintre primele decizii luate de noul ministru de externe, Cristian Diaconescu: conditiile puse de Romania pentru aderarea Serbiei la Uniunea Europeana. „Cred ca a le da romanilor din Timoc dreptul la scoala, slujbe in limba materna si un pic de libertate de miscare nu pune in pericol nici statalitatea Serbiei, nici interesul ei national, pentru ca vlahii sunt cetateni sarbi loiali, asa incat este o chestiune de examen democratic in aceasta noua etapa a Serbiei, de candidat oficial la Uniunea Europeana”, a comentat Baconschi in interviul consemnat de Evenimentul zilei.

Purtatorul de cuvant al Partidului Social Democrat, Dan Sova, a facut luni o gafa de proportii, negand, intr-o emisiune televizata, dimensiunea holocaustului din Romania. Ulterior, tanarul politician si-a cerut scuze, iar presedintele PSD Victor Ponta a incercat sa nuanteze, dar l-a schimbat rapid din functie. In Romania libera, Cristian Campeanu comenteaza episodul, punandu-l in legatura cu semnale mai vechi din zona opozitiei: „Cu aproximativ un an in urma atrageam atentia ca domnii Ponta, Antonescu si Voiculescu incearca sa indrepte tara spre un regim fascist. Drept argument ofeream tentativele sistematice de suprimare a independentei justitiei, a libertatii presei prin mogulizarea mass media romanesti, de asemenea, prin demagogia xenofoba”. Cristian Campeanu incheie inca si mai dur: „Cand purtatorul de cuvant al socialistilor exprima pozitii antisemite, atunci cuvantul socialist se dovedeste a fi in realitate national-socialist”.

Doua articole masoara sansele de reusita ale noului prim ministru de la Bucuresti, Mihai Razvan Ungureanu. Ion M. Ionita, de la Adevarul, interpreteaza destul de acru datele unui recent sondaj, in care Ungureanu se gaseste foarte aproape de liderii opozitiei, dar dupa celebrul medic Raed Arafat si dupa Regele Mihai. In schimb, Rodica Ciobanu, de la gandul, considera ca Mihai Razvan Ungureanu are destule atuuri ca sa performeze. Intai de toate, este un premier mana forte, care stie ce vrea, care nu se lauda ca in noiembrie va face pasul lateral si gata. Toate acestea, considera comentatoarea, plac alegatorului roman.
XS
SM
MD
LG