Linkuri accesibilitate

Statele Unite: testul electoral Super Tuesday


Candidatul republican Mitt Romney vorbind la alegerile primare de „Super Tuesday" la Boston
Candidatul republican Mitt Romney vorbind la alegerile primare de „Super Tuesday" la Boston

Este din ce în ce mai greu de crezut că Mitt Romney poate fi oprit în aceste preliminarii.


In Statele Unite, Super Tuesday – cea mai importanta zi a preliminariilor republicane pentru presedintia tarii a adus anumite clarificari, dar cursa continua. Detalii de la corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Zece state au fost in joc si rezultatele sint acum cunoscute. Care a fost miza? Fostul guvernator de Massachusets, Mitt Romney conducea inainte de acest tur si conduce si acum, ca numar de delegati. Dar el nu convinge, in rindurile propriului sau partid.

Testul Super Tuesday era sa se vada cum va convinge Mitt Romney in regiuni importante ale tarii. Una dintre acestea este sudul. Alegeri au fost programate in state cum sint Georgia, Tennessee, Oklahoma si Virginia. In Georgia era de asteptat sa cistige fostul presedinte al Camerei Reprezentantilor, Newt Gingrich si asa s-a si intimplat. Gingrich a reprezentat acel stat in Congres si este vazut ca un fiu, care a reusit. Dar este aproape singurul succes al lui Gingrich, ieri. El a spus ca va continua dar analistii privesc sansele sale cu din ce in ce mai mult scepticism.

Cei urmariti cu mai mare atentie au fost insa fostul senator Rick Santorum si marele favorit Mitt Romney. In sud, Santorum s-a impus in Oklahoma si Tennessee, state considerate indicii pentru viabilitatea lui Romney, pe ansamblul partidului, in sud. Pe de o parte se poate spune ca victorii in sud conteaza mai putin in preliminariile republicane pentru ca partidul este atit de dominant in acea regiune. Dar Tennessee, de exemplu a fost un stat important, chiar decisiv cind republicanul George W Bush l-a invins pe Al Gore in urma cu 12 ani. In plus victoriile lui Santorum in sud ii aduc delegati si nu este deloc sigur ca nu se va ajunge la conventia de la Tampa fara ca vreun candidat sa aiba numarul minim necesar, ceea ce va face fiecare delegat pretios in negocierile care ar urma.

In Virginia, tot in sud, a cistigat Romney dar in conditiile in care Santorum si Gingrich nu au fost inscrisi pe buletinele de vot pentru ca nu au adunat suficiente semnaturi, un deficit de organizare care i-a costat. Dar ochii tuturor au fost atintiti, de Super Tuesday, asupra statului Ohio. Este un stat in care raportul de forte intre republicani si democrati este in echilibru, un stat considerat decisiv in noiembrie. Pentru Romney, Ohio era testul abilitatii de a cistiga intr-un stat de care va avea mare nevoie impotriva lui Barack Obama. Din perspectiva lui Santorum, o victorie in Ohio reprezenta sansa de a argumenta ca Romney nu se bucura de increderea bazei electorale a partidului, intr-un stat din centrul Americii in care starea economiei este principala problema a electoratului. Rezultatul a fost strins. Romney a cistigat la mica diferenta. Si e din ce in ce mai greu de crezut ca el poate fi oprit in aceste preliminarii.
XS
SM
MD
LG