Linkuri accesibilitate

Discriminarea femeii în cîmpul muncii: cazul femeilor gravide


Doar un sfert din tinerele între 16 și 29 de ani, în căutare de lucru, au fost încadrate în 2011 în câmpul muncii.


Femeile care se decid să aibă copii îşi asumă riscul de a obţine mai greu un loc de muncă. Acest lucru îl ştie toată lumea, iar angajatorii nu se sinchisesc să invoce acest pretins dezavantaj, chiar dacă legislaţia Republicii Moldova oferă şanse egale femeilor şi bărbaţilor la angajarea în câmpul muncii.

De aceasta ne-am convins când, împreună cu un reporter de la Centrul de Investigaţii Jurnalistice, am testat disponibilitatea mai multor angajtori, privaţi sau de stat, de a angaja femei gravide la funcţiile scoase la concurs. În doar un singur caz din câteva zeci, angajatorul a acceptat să programeze un intervit cu femeia care a pretins că este însărcinată, în celelalte i s-a spus direct sau i s-a dat de înţeles că nu va obţine postul respectiv, chiar dacă ar avea o pregătire foarte bună pentru funcţia scoasă la concurs.

Iată cum au reacţionat responsabilii de la Curtea de Conturi care sunt în căutarea candidaţilor pentru funcţia Relaţii cu publicul:

- „...sunt însărcinată în 5 săptămâni…”

Curtea de Conturi: „N-o să vă luăm la serviciu”.

- „Deci nici să nu mai expediez CV-ul?”

Curtea de Conturi: „Nu, dacă sunteţi însărcinată, nu.”

Nici Ministerul Justiţiei, care a scos la concurs funcţia de consultant în Secţia resurse umane, nu a oferit prea multe şanse:

Ministerul Justiţiei: „La noi funcţia este pe perioadă determinată. Nu ştiu ce să vă spun, să aplicaţi şi apoi să plecaţi în concediu de maternitate. Eu am nevoie de un lucrător”.

Răspunsuri similare au dat şi instituţiile private. La un restaurant din capitală motivaţia, cât se poate de reală, a fost că lucrul de chelnerită este dificil pentru o femeie însărcinată.

Reprezentanţii angajatorilor recunosc că există probleme la
angajarea femeilor însărcinate în câmpul muncii, dar spun că refuzul de multe ori este legat de condiţiile speciale de muncă pe care trebuie să le ofere unei femei gravide. Un motiv pentru refuz este de multe ori faptul că perioada de adaptare la noul loc de muncă este insuficientă pentru o femeie însărcinată, spune Valentina Postolache, şefă de direcţie în cadrul Confederaţiei Patronatelor.

Valentina Postolache: „Nu se ştie cum această femeie va suporta sarcina şi comportamentul unei femei gravide este unul aşa mai
Valentina Postolache
Valentina Postolache
delicat. Nu mai puţin important pentru angajatori ar fi faptul că perioada de adaptare a unei persoane la un loc de muncă, indiferent dacă este femeie sau bărbat, durează şi atunci nu mai reuşeşte să se adapteze şi trebuie să plece în concediu …”

Totuşi, unii angajatori sunt de altă părere. Directoarea Asociaţiei de Producere „Artima”, Alexandra Can, spune că ar fi păcat să nu angajezi o femeie însărcinată la serviciu: „E păcat în faţa lui Dumnezeu
Alexandra Can
Alexandra Can
să nu angajezi la serviciu o femeie gravidă. Pentru mine. La Asociaţia „Artima” o femeie gravidă este un avantaj. Toate femeile gravide sunt angajate”.

Cei mai mulţi apărători ai drepturilor omului confirmă că femeile sunt discriminate în câmpul muncii, însă de cele mai multe ori indirect, astfel încât cazurile sunt greu de probat. Pe de altă parte, femeile sunt mai tolerante faţă de angajatori şi apelează de patru ori mai rar, comparative cu bărbaţii, la Inspecţia Muncii atunci când li se încalcă drepturile.

Anul trecut, doar o femeie din zece a sesizat Inspecţia Muncii atunci când a fost concediată ilegal sau pentru că nu i s-a achitat plata pentru concediul de maternitate. Femeile nu se adresează nici avocaţilor parlamentari atunci când li se face o nedreptate la locul de muncă. De exemplu la Centrul pentru Drepturile Omului nu a parvenit nicio plângere de la femei care nu ar fi fost angajate din cauza sarcinii.

Autorităţile recunosc că în legislaţie ar mai fi de operat modificări pentru a elimina problemele legate de discriminarea femeilor pe piaţa muncii. Dar şi mai important este să fie schimbată atitudinea angajatorilor faţă de femeie ca potenţial angajat, spune vicepreşedinta Parlamentului, Liliana Palihovici:

„Când se fac interviurile femeia tot mai des este întrebată: „Sunteţi căsătorită?” , „Aveţi copii?”, dacă nu „Care sunt planurile?” Și dacă cumva zice că „planificăm să avem copii în următorii doi ani” atunci va apărea un semn de întrebare şi nu va fi ea printre favoriţi la angajare. Practic în toate domeniile sunt moment la care mai avem de lucrat”.

Liliana Palihovici susţine că una dintre modificările care se cer la moment ţine de includerea în stagiul
Liliana Palihovici
Liliana Palihovici
pentru pensionare a timpului în care femeia s-a aflat în concediul de crestere a copilului, pentru că din cauză că nu a cotizat la fondul de asigurări sociale, pe perioda maternităţii, femeia va avea o pensie mai mică decât bărbatul.

„Trebuie să venim cu o modificare de legislaţie ca statul să cotizeze pentru perioada în care femeia creşte copii, pentru că ea nu stă fara treabă, ci creşte copii, cetăţeni ai acestui stat. Aici eu văd o încălcare a drepturilor femeii, ea este pusă în condiţii dezavantajate, este pusă în risc de a trăi în sărăcie”.

Datele Agenţiei Naţionale de Ocupare a Fortei de Muncă arată că din numărul de tinere cu vârste cuprinse între 16 şi 29 de ani, aflate în căutarea un loc de muncă în anul 2011, doar un sfert au fost plasate în câmpul muncii.
Previous Next

XS
SM
MD
LG