Linkuri accesibilitate

„Domnul Putin cunoaşte extrem de bine dosarul transnistrean”


Ministerul rus de externe (în prim plan)
Ministerul rus de externe (în prim plan)

Viceministrul de externe Andrei Popov despre consultările moldo-ruse de la Moscova.


La Moscova au avut loc consultări politice moldo-ruse la nivelul viceminiştrilor de externe, care s-au desfăşurat în conformitate cu Planul interministerial de consultări pentru anul 2012. Delegaţia Republicii Moldova a fost condusă de viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Andrei Popov, iar cea a Federaţiei Ruse de secretarul de stat, viceministrul Afacerilor Externe, Grigori Karasin. Agenda discuţiilor a inclus o serie de subiecte ce ţin de cooperarea moldo-rusă în domeniile politic, economic, umanitar, precum şi problematica transnistreană.

Europa Liberă: Spuneţi, vă rog, mai întâi scopul vizitei Dumneavoastră la Moscova?

Andrei Popov
Andrei Popov
Andrei Popov: „Consultări între ministere şi în cadrul acestor discuţii am abordat tot spectrul de subiecte ce ţine de colaborarea moldo-rusă în domeniul politic, economic, dar şi problematica transnistreană.”

Europa Liberă: A propos, să vă întrebăm despre şansele soluţionării conflictului transnistrean. Credeţi că revenirea lui Vladimir Putin la Kremlin va sprijini intensificarea dialogului dintre Chişinău şi Tiraspol?

Andrei Popov: „Progresul în procesul de reglementare a conflictului depinde de mai mulţi factori. O poziţie activă şi constructivă, ocupată de partenerii noştri externi, inclusiv Federaţia Rusă este unul din aceşti factori, care poate să contribuie nu doar la impulsionarea procesului de negocieri, dar şi la atingerea unor rezultate concrete în apropierea unei soluţii viabile.”

Europa Liberă: Cresc sau scad şansele faţă de unele progrese substanţiale pe dosarul transnistrean?

Andrei Popov: „Nu ştiu, eu n-aş întrevedea schimbări radicale în poziţia Federaţiei Ruse în nici o direcţie. De altfel am avut un schimb foarte productiv şi detaliat de opinii, inclusiv am comparat impresiile de la ultima rundă de negocieri în formatul 5+2 de la Dublin. Dar domnul Putin este un politician experimentat, care cunoaşte extrem de bine acest dosar, dosarul transnistrean. Şi are o autoritate şi o credibilitate, ca interlocutor, extrem de mare atât pe plan internaţional, cât şi în cazul interlocutorilor de la Tiraspol. Deci, noi ne legăm speranţe.”

Europa Liberă: Unii analişti spun că nu este exclus că Rusia va merge pe o politică de apropiere a Transnistriei faţă de interesele ruseşti.

Andrei Popov: „Haideţi, analiştii să facă analizele, eu deja ca diplomat şi viceministru pot să spun că sunt mai multe abordări, chiar fiind la Moscova şi discutând şi cu oameni din mediul analitic, deci avem consultări şi cu experţi din relaţii internaţionale, văd că scenariile sunt multiple. Cum va evolua politica Rusiei faţă de spaţiul ex-sovietic, dar şi UE şi Statele Unite după revenirea preşedintelui Putin la Kremlin? Ce contează e ca Republica Moldova să-şi construiască acţiunile în mod coerent, să-şi maximalizeze şansele unei reglementări viabile. Şi aici sunt mai multe planuri, într-adevăr. Sunt lucruri care depind de noi, cum ar fi intensitatea şi coerenţa reformelor, gradul de atractivitate a malului drept. Contează şi foarte mult succesul nostru în promovarea unei politici complexe de apropiere a celor două maluri, măsuri de încredere, reluarea activităţii grupurilor de lucru, contactele directe între reprezentanţii politici. Şi aici mizăm pe susţinerea din partea Rusiei a unei asemenea abordări pragmatice. Şi am discutat cu domnul Karasin anume despre acest lucru.”

Europa Liberă: Domnule Popov, un picuşor o să vă reţin atenţia Dumneavoastră, amintindu-vă că domnul Şevciuk a făcut declaraţii recente, spunând că ar fi o posibilitate să introducă rubla rusească, ar cere o aderare la uniunea euro-asiatică. Aceste lucruri ar influenţa asupra procesului de negocieri?

Andrei Popov: „Evident că în cadrul dialogului, în spiritul unei comunicări deschise şi directe, pe care l-am instituit deja întâlnindu-ne de multe ori cu domnul Karasin, am abordat şi acest subiect. Am spus că evident, marja de manevră în acţiunile Chişinăului, pe fundalul unor asemenea declaraţii şi retorici absolut nerealiste şi contraproductive din partea noii conduceri de la Tiraspol se reduce şi colegial am încurajat partenerii de la Moscova să fie mai hotărâţi în aprecierile pe care le dau unor asemenea declaraţii. Bunăoară, membrii în uniunea vamală sau în comunitatea economică euro-asiatică pot fi doar state recunoscute. Iar poziţia Federaţiei Ruse, reiterate de altfel, este că Rusia sprijină reglementarea conflictului în baza construcţiei unui stat respectând cu stricteţe principiul integrităţii teritoriale. Şi Transnistria, entitatea Transnistria nu se califică nici măcar pentru a fi examinată ca un candidat pentru participarea în asemenea procese. Dar evident, am îndemnat partenerii să fie şi în declaraţiile lor publice consecvenţi cu această politică, pentru a nu crea anumite aşteptări false atât la nivelul administraţiei transnistrene cât şi la nivelul populaţiei.”

Europa Liberă: Bine dar această ultimă reuniune de la Dublin atât Tiraspolul, cât şi Moscova au avut aceeaşi voce când veni vorba ca să egaleze statutul Tiraspolului ca participant cu drepturi depline, aşa ca şi Chişinăul la acest proces de negocieri.

Andrei Popov: „Ştiţi, nimeni nu pune la îndoială, de altfel, egalitatea participanţilor în procesul 5+2. Şi faptul că negocierile se poartă în spiritul de egalitate şi de respect. Dar una e să recunoşti egalitatea la masa de negocieri, egalitatea delegaţiilor, şi alta e să încerci să extrapolezi acest principiu pe subiecte mai mari, cum ar fi egalitatea subiecţilor de drept internaţional, ceea ce mi se pare că, din când în când, fac colegii noştri de la Tiraspol. Şi o clarificare în această poziţie ne-ar ajuta şi pe noi să găsim un numitor comun.”

Europa Liberă: Domnule Popov, dar să ne spuneţi tranşant: se discută ideea federalizării Republicii Moldova?

Andrei Popov: „Nu-mi stă în fire să dau atâtea detalii, dar aveţi certitudinea că întâmplător sau nu acest cuvânt nu s-a pronunţat astăzi de nici o manieră.”

Europa Liberă: Ce viitor trebuie să aibă relaţia moldo-rusă?

Andrei Popov: „Eu mă bucur că puneţi această întrebare mai largă, căci ar fi incorect să creăm impresia că relaţiile moldo-ruse sunt oarecum ostatece sau dependente de un singur subiect, subiectul transnistrean. Sunt mult mai multe dimensiuni, cooperarea comercial-economică. Bunăoară am constatat cu satisfacţie creşterea volumului schimburilor comerciale în 2011, practic până la un miliard şi 200 milioane de dolari. Deblocarea anumitor dosare sensibile, cum ar fi exporturile de vinuri, exportul produselor pomi-viticole din Republica Moldova, exportul cărnii. Deci la toate aceste dosare sunt paşi înregistraţi înainte, nu toate sunt soluţionate încă, discutăm despre deschiderea unui nou terminal de acces al vinurilor ruseşti. În 2011 s-a deschis la Peterburg al doilea terminal, după Solnţevo, Moscova. Acum pe agendă este subiectul deschiderii unui al treilea terminal, la Breansk. Am discutat cu această ocazie anumite detalii de pe agenda viitoarei şedinţe a comisiei mixte interguvernamentale de cooperare comercial-economică dintre Rusia şi Moldova, care urmează să aibă loc la Chişinău în următoarele săptămâni.”
XS
SM
MD
LG